Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Χάπι Pfizer κατά Covid-19: Αποτρέπει νοσηλείες, δεν σταματά συμπτώματα

Σκωτσέζικο ντους από δύο έρευνες για το Paxlovid. Τι έδειξε για την αποτελεσματικότητα σε ανεμβολίαστους ασθενείς υψηλού κινδύνου. Ποια ερωτήματα παραμένουν.
Νέα δεδομένα μελέτης έδειξαν ότι το πειραματικό χάπι κατά της Covid-19 της Pfizer ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό στο να κρατά τους ασθενείς εκτός νοσοκομείου, αλλά λιγότερο ικανό έναντι πιο ήπιων συμπτωμάτων.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Pfizer ενημέρωσε για τα ευρήματα από δύο μελέτες την Τρίτη. Στη μία, η θεραπεία της, το Paxlovid, δεν κατάφερε να επιτύχει τον πρωταρχικό στόχο της μείωσης των συμπτωμάτων που ανέφεραν οι ίδιοι οι 673 ενήλικες, με τυπικό κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών λόγω Covid-19. Ωστόσο, το φάρμακο έδειξε μία τάση μείωσης των νοσηλειών στην ομάδα κατά 70%.
Στην άλλη μελέτη, η θεραπεία παρέμεινε αποτελεσματική κατά 89% στην πρόληψη νοσηλειών σε μη εμβολιασμένα άτομα υψηλού κινδύνου, όταν χρησιμοποιήθηκε εντός τριών ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Τα σύνθετα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το χάπι είναι πιθανό να γίνει τυπική θεραπεία για ασθενείς με Covid που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια. Ωστόσο η μικτή ανάγνωση σε πιο υγιείς ασθενείς δείχνει ότι είναι πιθανό να χρειάζεται κι άλλη μελέτη, προτού γίνει η επιλογή για εμβολιασμένους που αναπτύσσουν λοιμώξεις οι οποίες δεν απειλούν τη ζωή τους.
Η Pfizer ενημέρωσε ότι οι εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι το Paxlovid διατηρεί τη δράση του έναντι της Όμικρον, όπως αναμενόταν.
Τα στοιχεία για μη εμβολιασμένους ανθρώπους φαίνονται ξεκάθαρα. Αν επιβεβαιωθούν από τις ρυθμιστικές αρχές, θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για έκτακτη χρήση.
Πιο περίπλοκη είναι η περίπτωση χρήσης του φαρμάκου σε ασθενείς με χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών από τον ιό.
Ομικρον: Δύο δόσεις εμβολίου Pfizer σταματούν το 70% των νοσηλειών
Ενας κύκλος εμβολιασμού με δύο δόσεις Pfizer μπορεί να προσφέρει 70% προστασία έναντι νοσηλείας λόγω της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, όπως δήλωσε η μεγαλύτερη πάροχος ιατρικής ασφάλισης της Νότιας Αφρικής, Discovery.
Η προστασία διατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε ένα ευρύ φάσμα από χρόνιες ασθένειες, δήλωσε ο Ryan Noach, διευθύνων σύμβουλος της Discovery Health. Ωστόσο πρόσθεσε ότι το Pfizer είναι 33% αποτελεσματικό έναντι μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον.
Η εταιρεία ανέλυσε 211.000 θετικά αποτελέσματα τεστ Covid-19 από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, εκ των οποίων οι 78.000 αποδόθηκαν στη μετάλλαξη Όμικρον.
 
Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: