Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Reuters: Πρόσφυγες δεν εμβολιάζονται λόγω του φόβου μηνύσεων στις φαρμακοβιομηχανίες

Δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες δεν μπορούν να εμβολιαστούν παρά την ύπαρξη του διεθνούς προγράμματος Gavi, καθώς κάποιες από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες δεν επιτρέπουν τη χρήση των εμβολίων τους, για τον φόβο των μηνύσεων που μπορούν να προκληθούν από τυχόν παρενέργειες.
Αυτό αποδεικνύεται από έγγραφα του διεθνούς προγράμματος Gavi που είδε το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τα οποία όπου οι κυβερνήσεις δεν έχουν τον έλεγχο του εμβολιαστικού προγράμματος, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και οι εκτοπισμένοι δεν έχουν πρόσβαση στα κρίσιμα για την υγεία τους και τη δημόσια υγεία εμβόλια.
Όλα αυτά έρχονται στο φως ενώ συμπληρώνονται περίπου δύο χρόνια πανδημίας, στη διάρκεια της οποίας περισσότεροι από 5 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, και ενώ μόλις 7% του πληθυσμού στις φτωχές χώρες έχουν κάνει μία δόση εμβολίου. Το πρόβλημα έχουν επιτείνει οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων λόγω προβλημάτων στην παραγωγή, η συσσώρευση εμβολίων από τις πλούσιες χώρες, οι περιορισμοί στις εξαγωγές και τα δικαιώματα πατέντας.
Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η αδυναμία των δημόσιων υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν την πανδημία, και παρά το γεγονός ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κάνει εμβόλιο τόσο ευκολότερα αναδύονται νέες και ενδεχομένως πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις. Οι νομικοί κίνδυνοι μεγαλώνουν το πρόβλημα.
Η ανησυχία αυτή πάντως επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στη Μιανμάρ, το Αφγανιστάν, την Αιθιοπία, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στα προγράμματα εμβολιασμού, ακόμη και στα προγράμματα της συμμαχίας COVAX που συγκεντρώνουν εμβόλια για τις οικονομικά αδύναμες χώρες. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει μηχανισμός αποζημιώσεων στην περίπτωση παρενεργειών.
Οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer, AstraZeneca και Moderna έχουν υποσχεθεί να παρέχουν τα δύο τρίτα των εμβολίων στον μηχανισμό COVAX, ωστόσο λιγότερες από 2 εκατομμύρια δόσεις έχουν φτάσει στον προορισμό τους, και σύμφωνα με τον Gavi γίνονται διαπραγματεύσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες ώστε να αποδεχθούν τη νομική τους ευθύνη.
Ωστόσο, οι τρεις φαρμακοβιομηχανίες είναι διστακτικές να αναλάβουν τους κινδύνους αυτούς, σε αντίθεση με τις κινεζικές που έχουν δεχθεί.
Όλα τα παραπάνω είναι η αιτία για την οποία περίπου 167 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια έναντι της ασθένειας Covid-19.
H Gavi και ο μηχανισμός COVAX αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ του Reuters, επισημαίνοντας ότι αυτά είναι απόρρητα έγγραφα.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: