Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

2.000 αδιόριστοι εκπαιδευτικοί του ΑΣΕΠ κυνηγούν τη δικαίωση εδώ και 15 χρόνια

Νομοθετική πρωτοβουλία «για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης» ζητούν οι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008 με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πρόκειται για περίπου 2.000 αδιόριστους εκπαιδευτικούς που από το 2008 κυνηγούν τη δικαίωση. Εχοντας στο πλευρό τους απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι το 40% των διορισμών στην εκπαίδευση για σειρά ετών γινόταν σύμφωνα με αντισυνταγματικές διατάξεις (απόφαση 527/2015), ζητούν να μπει τέλος στην «καφκική», όπως τη χαρακτηρίζουν, ομηρία τους.
«Με νόμο του 2019, κάποιοι συνάδελφοι διορίστηκαν στην εκπαίδευση. [...] Οι λίγοι αυτοί διορισμοί δεν έγιναν με βάση τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων, δηλαδή με κριτήριο τη βαθμολογία στον Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αλλά με το τυχαίο κριτήριο της έκδοσης δικαστικής απόφασης μέχρι την ψήφιση του νόμου. Διορίστηκαν λοιπόν συνάδελφοι με βαθμολογία χαμηλότερη από εμάς, ενώ εμείς παραμένουμε αδιόριστοι!» υποστηρίζουν οι αδιόριστοι επιτυχόντες του διαγωνισμού αναφερόμενοι στους περίπου 450 διορισμούς επιτυχόντων, οι οποίοι είχαν προσφύγει δικαστικά και είχαν αποφάσεις υπέρ τους.
Ο Θεόδωρος Δρακάκης, φυσικός και εκπρόσωπος του Συντονιστικού των ΑΣΕΠιτών του 2008, μας εξηγεί τη δική του περίπτωση: «Από τους 5.000 φυσικούς που διαγωνίστηκαν το 2008 περίπου 1.200 περάσαμε τη βάση. Εγώ ήμουν στη θέση 648 του πίνακα και ενώ δήλωνα σχολεία σε όλη την Ελλάδα δούλεψα μόνο το 2009 και το 2019, παρ’ όλη την επιτυχία στον ΑΣΕΠ. Ολα τα υπόλοιπα χρόνια εργάζομαι σε φροντιστήρια και ακόμη και με την εφαρμογή του νέου τρόπου διορισμού, δηλαδή με το προσοντολόγιο Γαβρόγλου, είμαι πολύ χαμηλά στους πίνακες καθώς ούτε προϋπηρεσία έχω ούτε και προσμετρώνται τα μόρια επιτυχίας στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ».
Ο κ. Δρακάκης τονίζει παράλληλα ότι επί τέσσερα χρόνια που έχουν ζητήσει πολλές φορές συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ούτε η υπουργός Νίκη Κεραμέως αλλά ούτε και η υφυπουργός Ζέττα Μακρή έχουν δεχτεί να τους συναντήσουν.
«Ενώ ευαγγελιστήκατε την αξιοκρατία και τις ίσες ευκαιρίες, όχι μόνο δεν υλοποιήσατε την υπόσχεσή σας, αλλά αποφεύγετε ακόμη και να μας ακούσετε» αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον Κυρ. Μητσοτάκη οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί επιτυχόντες του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του έτους 2008 και προσθέτουν ότι περιμένουν «έστω και τώρα να λάβετε νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης. Οι συνθήκες είναι ώριμες, η νομολογία του ΣτΕ μάς δικαιώνει, όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της Αντιπολίτευσης εκφράζουν δημόσια τη στήριξή τους» και διαμηνύουν ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί αμείωτος και ακόμη πιο δυναμικά».

Διαλεκτή Αγγελή
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: