Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Οι Γερμανοί... ξανάρχονται

Πιέσεις για ρήτρα συμμόρφωσης στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης ● Νέα θέση του Βερολίνου για «κοινή εγγύηση», σύμφωνα με την οποία οι χώρες με λόγο χρέους προς ΑΕΠ άνω του 60% θα πρέπει να τον μειώσουν κατά «τουλάχιστον» μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως
Με μια νέα-χειρότερη από την προηγούμενη- πρότασή της η Γερμανία θέλει να παρέμβει στην πρόταση της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου.
Συγκεκριμένα, θέλει να διασφαλιστεί «μια ρεαλιστική, έγκαιρη και επαρκής σταδιακή μείωση των λόγων χρέους και ελλείμματος», σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη.
Το Βερολίνο φοβάται ότι η μεταρρύθμιση, έτσι όπως προτείνεται από την Κομισιόν και η οποία επικεντρώνεται σε μονοπάτια μείωσης του χρέους ανά χώρα, θα άφηνε πολύ μεγάλο περιθώριο για διμερείς συναλλαγές μεταξύ Βρυξελλών και πρωτευουσών.
Αντίθετα, το Βερολίνο θέλει να εισαγάγει μια «κοινή εγγύηση», σύμφωνα με την οποία οι χώρες με λόγο χρέους προς ΑΕΠ άνω του 60% θα πρέπει να τον μειώσουν κατά «τουλάχιστον» μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως για εκείνες με υψηλά επίπεδα χρέους και κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα για εκείνες με «μεσαίο» χρέος, παραμένοντας στη λογική του Συμφώνου Σταθερότητας που ισχύει σήμερα (παρότι τώρα είναι σε ισχύ η ρήτρα διαφυγής λόγω ενεργειακού).
Η Γερμανία ζητά επίσης ένα «κοινό ποσοτικό σημείο αναφοράς» για να διασφαλιστεί ότι οι δαπάνες δεν θα ξεπερνούν την ανάπτυξη, σύμφωνα με το οποίο η διαφορά μεταξύ της δυνητικής ανάπτυξης μιας χώρας και των καθαρών πρωτογενών δαπανών θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον 1%. Ετσι, για παράδειγμα, εάν η παραγωγή μιας χώρας αναμένεται να είναι 1,5% σε ένα δεδομένο έτος, θα μπορούσε να δαπανά μόνο μέχρι το 0,5% του ΑΕΠ.
Το Βερολίνο είναι έτοιμο να δεχτεί ότι «πρόσθετα προγράμματα της Ε.Ε.», όπως οι επενδύσεις στο πλαίσιο του Ταμείου της Ε.Ε. για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, εξαιρούνται -υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται η εγγύηση για τη μείωση του χρέους.
Η Επιτροπή είχε στόχο να υποβάλει νομικές προτάσεις στα τέλη Απριλίου. Αλλά τώρα πρέπει να αποφασίσει αν θα υιοθετήσει τις προτάσεις της Γερμανίας ή θα προχωρήσει με τις δικές της ιδέες και θα διακινδυνεύσει ένα αδιέξοδο στο Συμβούλιο.

Μαρία Ψαρά
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: