Τρίτη 11 Απριλίου 2023

«Αστειεύονταν για τα δισεκατομμύρια που έχαναν»: Το χάος μέσα στην FTX περιγράφει νέα έκθεση

Στη ρίζα της θεαματικής κατάρρευσης της FTX ήταν «η ύβρις, η ανικανότητα και η απληστία» των κορυφαίων στελεχών.
Ο όμιλος FTX Trading Ltd., ο οποίος διαχειριζόταν μεταξύ άλλων το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, δεν είχε θεμελιώδεις οικονομικούς και λογιστικούς ελέγχους, κατέπνιγε τη διαφωνία εντός της εταιρείας, ενώ τα κορυφαία στελέχη του… αστειεύονταν για την τάση τους να χάνουν ίχνη εκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία. Αυτά αναφέρονται σε έκθεση των διαχειριστών της πτωχευμένης εταιρείας.
Η έκθεση είναι η πρώτη που δημοσιεύεται από τους διαχειριστές της FTX από τότε που η αυτοκρατορία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων του Sam Bankman-Fried κατέρρευσε τον Νοέμβριο, με δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια πελατών να χαθούν.
Στη ρίζα της θεαματικής κατάρρευσης της FTX ήταν «η ύβρις, η ανικανότητα και η απληστία» από την πλευρά του Bankman-Fried και κορυφαίων στελεχών, συμπεριλαμβανομένων του πρώην διευθυντή μηχανικού Nishad Singh και του πρώην επικεφαλής τεχνολογίας Gary Wang, αναφέρει η έκθεση και προσθέτει: «Παρά τη δημόσια εικόνα που επιδίωκε να δημιουργήσει μια υπεύθυνη επιχείρηση, ο όμιλος FTX ελέγχονταν αυστηρά από μια μικρή ομάδα ατόμων που έδειχναν ελάχιστο ενδιαφέρον για τη θέσπιση ενός κατάλληλου πλαισίου εποπτείας ή ελέγχου».
Sam Bankman – Freid Royal Bahamas Police Force
«Αυτά τα άτομα κατέπνιγαν τις διαφωνίες, ανακάτευαν και έκαναν κατάχρηση εταιρικών κεφαλαίων και κεφαλαίων πελατών, είπαν ψέματα σε τρίτους για την επιχείρησή τους, αστειεύονταν εσωτερικά για την τάση τους να χάνουν τα ίχνη των εκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία και έτσι προκάλεσαν την κατάρρευση του Ομίλου FTX με την ίδια ταχύτητα που αυτός μεγάλωνε», ανέφερε η έκθεση.

Δεν ήξεραν ούτε πόσους υπαλλήλους είχαν
Όταν η FTX υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα, η εταιρεία δεν είχε καν μια πλήρη λίστα με τους υπαλλήλους της, σύμφωνα με την έκθεση.
«Δημοσιεύουμε την πρώτη έκθεση στο πνεύμα της διαφάνειας που υποσχεθήκαμε από την αρχή της διαδικασίας του Άρθρου 11», δήλωσε ο John J. Ray III, νέος διευθύνων σύμβουλος και διευθύνων σύμβουλος αναδιάρθρωσης της FTX, σε δελτίο τύπου.
Παρά τα επίπεδα ενεργητικού των δισεκατομμυρίων δολαρίων και τους τεράστιους όγκους συναλλαγών, η FTX «δεν είχε θεμελιώδεις οικονομικούς και λογιστικούς ελέγχους. Η ανακατασκευή των ισολογισμών των οφειλετών είναι μια συνεχής άσκηση από κάτω προς τα πάνω που συνεχίζει να απαιτεί σημαντική προσπάθεια από τους επαγγελματίες», αναφέρεται στην έκθεση.

Έχουν ανακτηθεί πάνω από 1,4 δισ. δολάρια

Ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν ανακτηθεί και εξασφαλιστεί σε αποθήκες, αναφέρουν οι οφειλέτες στην έκθεση. Πρόσθεσαν ότι επιπλέον 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εντοπιστεί και βρίσκονται σε διαδικασία ανάκτησης.
Οι οφειλέτες είπαν ότι εξέτασαν πάνω από 1 εκατομμύριο έγγραφα και ανέλυσαν τα διαθέσιμα οικονομικά αρχεία και τις ηλεκτρονικές συσκευές της εταιρείας κρυπτονομισμάτων, καθώς και ότι πήραν συνέντευξη από 19 υπαλλήλους καθώς συνέθεσαν την επισκόπηση των αστοχιών ελέγχου της FTX.
Ο Bankman-Fried βρίσκεται αντιμέτωπος με δίκη τον Οκτώβριο, αφού δήλωσε αθώος σε κατηγορίες για απάτη και νόμους περί χρηματοδότησης εκστρατειών. Ο Singh ομολόγησε την ενοχή του τον Φεβρουάριο για απάτη στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνεργασίας με τους εισαγγελείς. Ο Wang και η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος Caroline Ellison παραδέχθηκαν ένοχοι πέρυσι για κατηγορίες σε σχέση με τους ρόλους τους στην FTX και τον αδελφό εμπορικό οίκο Alameda Research και συνεργάζονται με την κυβέρνηση.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: