Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ολες οι λεπτομέρειες του διαγωνισμού των 1.650 ανέργων σε φορείς του υπ. Πολιτισμού

    Μεγάλο ενδιαφέρον έχει προσελκύσει το δημοσίευμα μας για την πρόσληψη 1.650 ανέργων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Μετά από ρεπορτάζ που κάναμε πάνω στο θέμα συγκεντρώσαμε τις απαραίτητες πληροφορίες και σας τις παρουσιάζουμε.

Τι είναι αυτό το πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα ονομάζεται «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα του Πολιτισμού» και μοιάζει πολύ με το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας. Το υπουργείο Πολιτισμού απεύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε φορείς κοινωφελούς εργασίας (ΜΚΟ) προκειμένου να λάβουν συμμετοχή στο πρόγραμμα ως μεσάζοντες για την πρόσληψη προσωπικού στα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Πόσοι θα προσληφθούν;
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το ΑΣΕΠ υπάρχει προγραμματισμός του υπουργείου Πολιτισμού για 1.650 προσλήψεις μέχρι το τέλος του 2012 και άλλες τόσες το 2013.

Πότε θα ξεκινήσει;
Ηδη έχουν επιλεγεί οι ΜΚΟ που θα «τρέξουν» το πρόγραμμα και τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να φτάνουν στα γραφεία του ΑΣΕΠ τα πρώτα αιτήματα των φορέων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του ΑΣΕΠ, το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει προς τα τέλη του Οκτωβρίου.

Ποιους αφορά;
Οι υποψήφιοι θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να είναι νέοι άνεργοι έως (35) ετών, καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ (μακροχρόνια και βραχυχρόνια άνεργοι, έμποροι και λοιποί επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους τα τελευταία 2 έτη). Η επιλογή των ανέργων θα γίνεται από τους δικαιούχους φορείς απασχόλησης με αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης.

Για πόσο καιρό θα εργάζεται το νέο προσωπικό;
Το πρόγραμμα αφορά στην 7μηνη απασχόληση ανέργων, μετά από ένα διήμερο ενημερωτικό σεμινάριο – σε υπηρεσίες φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, σε ημέρες και ώρες λειτουργίας των χώρων και μουσείων, αλλά και επέκτασης του ωραρίου αυτών, κατά τον οποίο οι αρχαιολογικοί χώροι ή τα μουσεία είναι επισκέψιμοι από το κοινό.

Ποιες ειδικότητες ζητούνται;
Οι ειδικότητες που θα καλυφθούν μέσα από το πρόγραμμα είναι: Αρχαιολόγοι, Συντηρητές μνημείων και έργων τέχνης, Φύλακες-Νυχτοφύλακες, Εργατοτεχνίτες, Εργάτες, Καθαριστές κ.α.

Σε ποιες δράσεις θα απασχοληθεί το νέο προσωπικό;
Το νέο προσωπικό θα καλύψει ανάγκες του υπουργείο Πολιτισμού στις εξής εργασίες:
-φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων
-εργασίες ανάδειξης και συντήρησης πολιτιστικών δομών
-κάλυψη διευρυμένων αναγκών ασφάλειας κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που θα διενεργούνται στις παραπάνω πολιτιστικές δομές.

Ποια είναι τα κριτήρια και τα προσόντα;
Οι ωφελούμενοι/ες της πράξης θα πρέπει σωρευτικά να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
-Να είναι άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή
-Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
Τα κριτήρια επιλογής αφορούν στην κοινωνική, οικονομική, οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων ωφελουμένων, αποδεικνύονται με νόμιμα σχετικά δικαιολογητικά και δίνουν προτεραιότητα:
-σε μακροχρόνια ανέργους
-σε βραχυχρόνια και μακροχρόνια ανέργους που δε λαμβάνουν επίδομα ανεργίας
-σε ανέργους νέους έως τριάντα (30) ετών που αναζητούν εργασία

Πώς υπολογίζονται τα μόρια;
Η μοριοδότηση των κριτηρίων γίνεται ως εξής:
1. Κατάσταση Ανέργου
• Μακροχρόνια άνεργος (>12 μηνών): 20 βαθμοί
• Νέος άνεργος έως τριάντα (30) ετών που αναζητά εργασία: 25 βαθμοί
• Βραχυχρόνια άνεργος που δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας: 15 βαθμοί
2. Οικογενειακή Κατάσταση
• Μονογονεϊκή Οικογένεια: 15 βαθμοί
• Έγγαμος και οι δύο σύζυγοι άνεργοι: 8 βαθμοί
• Με προστατευόμενα μέλη: 5 βαθμοί (για κάθε προστατευόμενο μέλος)
3. Οικογενειακό εισόδημα
• Από 0,00€ έως 5.000,00 €: 15 βαθμοί
• Από 5.001,00€ έως 12.000,00€: 10 βαθμοί
• Από 12.001,00 έως 16.000,00 €: 8 βαθμοί
• Από 16.001,00 € έως 26.000,00€: 6 βαθμοί
• Από 26.001,00 και άνω: 0 βαθμοί
4. Κατάσταση Υγείας
• ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 35%-50%: 6 βαθμοί.
• ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω: 8 βαθμοί
5. Εντοπιότητα
• Μόνιμος Κάτοικος της Περιφερειακής Ενότητας που υλοποιείται η πράξη: 10 βαθμοί

Πόσο θα αμείβεται το νέο προσωπικό;
Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 25,00€ €. Η καταβαλλόμενη αμοιβή προσώπων, ανεξαρτήτως ειδικότητας και επαγγελματικής εξειδίκευσης τους, που θα απασχολούνται σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δικαιούχων φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι θα χρηματοδοτούνται από το Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», ορίζεται σε 25 ευρώ ημερησίως άλλως και όχι πλέον των 625 ευρώ μηνιαίως.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά;
Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν οι υποψήφιοι είναι:
o Αντίγραφο Αποδεικτικού Στοιχείου Ταυτότητας (για όλους τους αιτούντες).
o Αντίγραφο Ταυτότητας Ομογενούς (για Έλληνες ομογενείς).
o Άδεια Διαμονής σε ισχύ (για υπηκόους Τρίτων Χωρών).
o Αποδεικτικό σπουδών ή δεξιότητας/προσόντων για την πράξη, εφόσον απαιτείται
o Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 ότι ο/η ωφελούμενος/η δεν συμμετέχει την ίδια περίοδο σε άλλο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Για το κριτήριο της Ανεργίας
o Αντίγραφο Δελτίου Ανεργίας σε ισχύ κατά την ημερομηνία αίτησης στον Δικαιούχο.
o Αντίγραφο Δελτίου Ανεργίας σε ισχύ του/της συζύγου στην περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι.
Για το κριτήριο της Οικογενειακής και εισοδηματικής κατάστασης
o Εκτύπωση Εκκαθαριστικού Σημειώματος ή αντίγραφο αυτού, για το οικονομικό έτος 2011 για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2010 – 31/12/2010 (για όλους τους αιτούντες) ή
o Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 ότι δεν υποχρεούται ο ωφελούμενος να υποβάλλει φορολογική δήλωση λόγω εισοδήματος.
o Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή άλλα δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν τα προστατευόμενα μέλη μιας οικογένειας.
Για το κριτήριο της Κατάστασης Υγείας
o Βεβαίωση Υγειονομικής Επιτροπής που αναφέρεται το ποσοστό αναπηρίας (για ανέργουςπου ανήκουν στην ομάδα ΑΜΕΑ).
Για το κριτήριο της Εντοπιότητας στην Περιφερειακή Ενότητα
O Η εντοπιότητα (κατοικία σε Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία χωροθετείται η πράξη) θα αποδεικνύεται με την προσκόμιση Βεβαίωσης Μόνιμης Κατοικίας από τον αρμόδιο Ο.Τ.Α. α’ βαθμού ή από την ταχυδρομική διεύθυνση κατοικίας του ωφελούμενου που αναγράφεται είτε στο Εκκαθαριστικό Σημείωμα είτε σε λογαριασμούς κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ κλπ).

Πηγή:e-dimosio
   Η απόλυτη εργασιακή εξαθλίωση, με νέες μορφές ελαστικής απασχόλησης μέσω ΜΚΟ(!) σαν να μην πέρασε μια μέρα από τις παρόμοιες που είχαμε μέχρι χθες(βλ. ΣΟΧ, STAGE κτλ), με στόχο το φθηνό εργατικό δυναμικό, την νέα εργασιακή ομηρία, την «πλασματική» μείωση των δεικτών ανεργίας, την εναλλαγή των ανέργων, την σταδιακή κατάργηση των «ακριβών» ΣΟΧ, τον αποκλεισμό των έμπειρων μακροχρόνια συμβασιούχων, κτλ. Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση μέσα σε όλα τα στραβά κι ανάποδα του προγράμματος(όπως ότι γίνεσαι φύλακας σε 2 μέρες(!) κ.α.), είναι ότι ζητούν στα δικαιολογητικά, το εκκαθαριστικό του 2011 για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010(!) και τα οποία φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά εισοδήματα.Τέλος άξια αναφοράς είναι η περίοδος απασχόλησης και ο προγραμματισμός των αιτούμενων θέσεων από τους φορείς, τα οποία είναι τουλάχιστον εκτός πραγματικότητας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: