Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Το επίδομα θέρμανσης... βήμα προς βήμα

Πρεμιέρα για τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή φόρου σε δικαιούχους οι οποίοι θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης και πληρούν το σύνολο των κριτηρίων που έχουν τεθεί.

Στην εφαρμογή, οι εγγεγραμμένοι χρήστες του taxisnet, με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών, εφόσον είναι διαχειριστές πολυκατοικιών ή εκπρόσωποί τους, μπορούν να δημιουργήσουν το προφίλ της πολυκατοικίας, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση επιδόματος στους ενοίκους- ιδιοκτήτες.

Η εφαρμογή φαίνεται απλή. Ο διαχειριστής δεν χρειάζεται περισσότερα στοιχεία από τους προσωπικούς του κωδικούς, τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, το ονοματεπώνυμο του κάθε χρήστη του διαμερίσματος, τον αριθμό των διαμερισμάτων και τα χιλιοστά της επιβάρυνσης επί των κοινοχρήστων που τους αναλογούν.

Με την πληκτρολόγηση του κωδικού πρόσβασης και του password, ο φορολογούμενος μπαίνει στην πρώτη σελίδα όπου πρέπει να κλικάρει την επιλογή «Διαχείριση Χιλιοστών Θέρμανσης». Αυτόματα μεταφέρεται στην επόμενη σελίδα, όπου πληκτρολογώντας τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ εμφανίζονται η διεύθυνση όπου βρίσκεται η πολυκατοικία, η πόλη και ο ταχυδρομικός κωδικός. 

Ο χρήστης συμπληρώνει τον αριθμό των διαμερισμάτων και στην επόμενη σελίδα αντιστοιχίζει σε κάθε διαμέρισμα το ονοματεπώνυμο του ενοικιαστή - ιδιοκτήτη, τον όροφο και τα χιλιοστά επιβάρυνσης επί των κοινοχρήστων.

Με τη συμπλήρωση αυτών των πεδίων, δημιουργείται το προφίλ της κάθε πολυκατοικίας. Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει και η εφαρμογή για την υποβολή αίτησης επιστροφής φόρου για αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Τα στοιχεία που θα ζητούνται, αφορούν το τιμολόγιο αγοράς πετρελαίου -τα στοιχεία θα διασταυρώνονται μέσω του συστήματος Ήφαιστος-, ενώ για κάθε χρήστη διαμερισμάτων ή και μονοκατοικιών, θα ζητείται ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα πιστώνεται η επιστροφή φόρου, εντός 14 ημερών από την υποβολή του αιτήματος, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η εφαρμογή δεν φαίνεται να προκαλεί προβλήματα, εκτός και αν οι διαχειριστές συμπληρώνουν στοιχεία... άλλα αντί άλλων.

Το πρόβλημα για τις τσέπες των καταναλωτών δεν είναι άλλο από το άλμα της τιμής του πετρελαίου στο 1,40 ευρώ το λίτρο και τις ισχνές επιστροφές φόρου σε σχέση με τις επιβαρύνσεις, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης και σε κάθετη πτώση της ζήτησης για πετρέλαιο (τα στοιχεία βέβαια δεν είναι ενδεικτικά αφού οι καταναλωτές σκέφτονται δεδομένων των καιρικών συνθηκών περισσότερο το ενδεχόμενο να πάνε για μπάνιο παρά να ανάψουν τα καλοριφέρ).

ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: