Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΟΧΗ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ κατά τα ΣΑΒ/ΚΑ - ΑΡΓΙΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   Την Παρασκευή 28/12/2012, συνεδρίασε εκτάκτως η Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ε.Υ.Φ.Α. και αφού διαπίστωσε την μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση και δημοσίευση των απαραίτητων Υπουργικών Εγκριτικών Αποφάσεων, αποφάσισε και καλεί τους Αρχαιοφύλακες να μην εργάζονται Σαββατοκύριακα και Αργίες στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους αρχής γενομένης από το πρώτο Σαββατοκύριακο του 2013 που είναι στις 5 και στις 6 Ιανουαρίου και μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

   Στην περίπτωση που έως τις 04/01/2013 οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προβεί στις κατά νόμο ενέργειες εγκρίσεως αυτών των αμοιβών μας, αυτόματα παύει να ισχύει η αποχή και εργαζόμαστε κανονικά.
   Οι εργαζόμενοι με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά θα διαθέσουν επαρκές προσωπικό ασφαλείας, μόνο για τη φύλαξη των εκθεμάτων και των εγκαταστάσεων, χωρίς αμοιβή.
   Η ευθύνη που οι εργαζόμενοι στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους δεν μπορούν νόμιμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ανήκει σε άλλους και πρέπει να αναζητηθούν.
  Γνωρίζουμε ότι αυτή μας η απόφαση, θα τύχει σκληρής κριτικής από διάφορους φορείς που εμπλέκονται με τον τουρισμό. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι αρχαιοφύλακες προστατεύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες και με κίνδυνο της ζωής τους (π.χ. Ολυμπία, Κόρινθος, κτλ). Κάνουμε έκκληση για το καλό του δημοσίου συμφέροντος να επισπευτούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να μην χρειαστεί να κλείσουν τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι, ούτε μία μέρα.
  Ελπίζουμε με την παρέμβαση του Υπουργού Κου Κ. Τζαβάρα, να λυθεί σύντομα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, επ’ ωφελεία της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.    

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Της ΠΕΥΦΑ
                Ο Πρόεδρος                                                                                       Ο Γεν. Γραμματέας

       Γιάννης Μαυρικόπουλος                                                                              Γιώργος Δημακάκος

Στα παραπάνω τα οποία ανακοινώνει η ΠΕΥΦΑ, να προσθέσω και το παρόμοιο πρόβλημα που έχει ανακύψει από τον Νοέμβριο του 2011 και δεν γίνεται κουβέντα από κανέναν «αρμόδιο» ή «συνδικαλιστή», βάσει του οποίου οι εργαζόμενοι με δικαστικές αποφάσεις και οι συμβασιούχοι, έχουν «αποκλεισθεί» και δεν εργάζονται τις πέραν πενθημέρου και εξαιρέσιμες μέρες και βεβαίως έχοντας απωλέσει σημαντικότατα εισοδήματα δημιουργώντας παράλληλα και υπηρεσιακές «αρρυθμίες» λόγω της πανθομολογούμενης έλλειψης προσωπικού, άσχετα αν οι πρώτοι κυρίως καλύπτουν ουσιαστικά και τυπικά πλέον πάγιες και διαρκείς ανάγκες αφού εργάζονται επί σειρά ετών, διευκολύνοντας αφάνταστα τις υπηρεσίες, αφού πολλές φορές και για μεγάλα διαστήματα καλύπτουν μόνοι τους τις βάρδιες.
Όπως δεν ακούγεται τίποτα και για το σοβαρότατο θέμα του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος, το οποίο επίσης δεν αποδίδεται σε εργαζόμενους με δικαστικές αποφάσεις και συμβασιούχους, άσχετα αν διατρέχουν κι αυτοί, όπως οι μόνιμοι και οι ΑΟΧ τους ίδιους κινδύνους και εργάζονται τα ίδια ωράρια.
Και αναρωτιέμαι όταν ένα δικαστήριο «διατάσσει» την επαναπρόσληψη ενός εργαζομένου που έχει προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα, διαχωρίζει με την ίδια ή άλλη απόφαση τις υπηρεσίες και αρμοδιότητες των συμβασιούχων απ' αυτές των μονίμων και των ΑΟΧ;  Τους διαχωρίζει μισθολογικά;
Ας μας δώσει μια «λογική» εξήγηση-απάντηση ο κ. Υπουργός ή η κα Γ.Γ., τι διαφορά έχει η εργασία του συμβασιούχου από του μονίμου ή του ΑΟΧ, ώστε αυτοί να διαχωρίζονται και μισθολογικά κατά τρόπο κραυγαλέας  καταπάτησης του συντάγματος και των κατοχυρωμένων αρχών της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: