Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Μια επιγραφή, βγαλμένη από την ιστορία βρέθηκε στα Άθυρα



ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Μια επιγραφή, βγαλμένη
από την ιστορία βρέθηκε στα Άθυρα
- Ήταν «θαμμένη» για 68 χρόνια!!!

  
Μια επιγραφή, βγαλμένη μέσα από την ιστορία, βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στα Άθυρα του δήμου Πέλλας.
Πιο συγκεκριμένα, υπάλληλοι του δήμου Πέλλας, κατά την διάρκεια εργασιών στο υπόγειο του δημοτικού σχολείου, εντόπισαν μια μαρμάρινη επιγραφή πάνω στην είναι χαραγμένη η ελληνική σημαία και με -επίσης- χαραγμένα κεφαλαία γράμματα αναφέρονται τα εξής: 
«ΕΔΩ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΗΣΤΕΣ ΤΟΥ Ε.Α.Μ. 6.6.44. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΧΙΛΕΑΣ ΧΟΛΕΡΙΔΗΣ, ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΧΟΛΕΡΙΔΗΣ, ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ, ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΣ ΒΕΛΚΟΠΟΥΛΟΣ. 6.10.1944».

Ήταν «θαμμένη» για 68 χρόνια!!!
Οι κάτοικοι των Αθύρων, προκειμένου να τιμήσουν τους συγχωριανούς αγωνιστές της Κατοχής που σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους, στην πλατεία του χωριού μπροστά από την κοινότητα, στις 6 Ιουνίου 1944, κατασκεύασαν λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 1944, αυτή την μαρμάρινη πλάκα και έγραψαν τα ονόματά τους.
Δυστυχώς όμως, οι εμφυλιακές πολεμικές συνθήκες που ακολούθησαν, από τον Δεκέμβριο του 1944, φαίνεται ότι δεν τους επέτρεψαν να την αναρτήσουν ή να την τοποθετήσουν ως μνημείο στο σημείο του συμβάντος και την έκρυψαν στο υπόγειο του σχολείου, όπου με τα χρόνια ξεχάστηκε, μέχρι την ημέρα που την «ανακάλυψαν» οι υπάλληλοι του δήμου Πέλλας.
Ο διευθυντής του σχολείου κ. Άρης Μπουλουσάκης ενημέρωσε σχετικά την Τοπική Κοινότητα Αθύρων, η οποία παρέλαβε την ιστορική επιγραφή προς αξιοποίησή της.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Αθύρων έχει κοσμήσει το εξώφυλλο του ημερολογίου που εξέδωσε για το 2013, φωτογραφία με την συγκεκριμένη επιγραφή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: