Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Οι έλληνες καθηγητές οι πιο κακοπληρωμένοι της Ευρώπης


Τα στοιχεία της νέας καταγραφής που πραγματοποίησε το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης αναφορικά με τους μισθούς των Εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ευρώπη παρουσίασε χθες (17/12) η ΟΛΜΕ.
Σύμφωνα με αυτά:

• Σε 16 χώρες αυξήθηκαν, σε εννέα παρέμειναν ίδιοι και σε τέσσερις μειώθηκαν.

• Ο κατώτατος μισθός του Ελληνα καθηγητή είναι το 58% του μέσου όρου των χωρών της Ευρώπης.

• Οι μισθοί των Ελλήνων εκπαιδευτικών παραμένουν στη βάση της Ευρωζώνης, στην τρίτη θέση από το τέλος, με τους Εσθονούς και τους Σλοβάκους πιο χαμηλά, ενώ στη διευρυμένη λίστα των 34 ευρωπαϊκών χωρών η Ελλάδα κατατάσσεται στην κεφαλή της τελευταίας δωδεκάδας όπου πλασάρονται η Τουρκία, χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και δύο βαλκανικές (Ρουμανία και Βουλγαρία).

Αναλυτικότερα οι μόνες τέσσερις χώρες όπου έχουν μειωθεί οι μισθοί είναι οι: Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβενία. Στην Ισπανία έγινε μείωση κατά 5% τον Ιούνιο του 2010, ενώ δεν προβλέφθηκαν περαιτέρω μειώσεις ούτε για το 2011, ούτε για το 2012. Εχουν περικοπεί επιδόματα σε ορισμένες από τις αυτόνομες κοινότητες. Στην Πορτογαλία έγινε μείωση φέτος, ενταγμένη στις γενικότερες περικοπές σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους. Ακόμα το 2012 δεν θα λάβουν 13ο και 14ο μισθό. Στόχος, η ελάχιστη περικοπή των μισθών κάτω από 1.100 ευρώ. Στη Σλοβενία, έγινε μείωση κατά 8% των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων. 

Στην Ελλάδα, το 2010 και το 2011 μειώθηκαν κατά 30% οι βασικές αποδοχές και κατά 12% οι αποζημιώσεις και τα επιδόματα. Από τον Ιούνιο του 2010 έγινε πρόσθετη μείωση κατά 8% των μισθών, ενώ καταργήθηκαν δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, θερινής άδειας, αντικαθιστάμενα με ένα πολύ μικρό ποσό. Στις 16 χώρες που αυξήθηκαν οι μισθοί περιλαμβάνονται όλες οι κεντρικές και βόρειες χώρες της Ευρώπης, αλλά και οι Τουρκία, Πολωνία, Μάλτα, Τσεχία, Σλοβακία και Ρουμανία. Ο κατώτατος μισθός του Ελληνα εκπαιδευτικού μέσης εκπαίδευσης είναι το 19% του αντίστοιχου του Λουξεμβούργου, το 29% του Νορβηγού, το 31% του Γερμανού, το 35% του Δανού, το 42% του Φινλανδού, το 44% του Αυστριακού, το 45% του Ισπανού το 49% του Σουηδού και το 53% του Κύπριου καθηγητή.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: