Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Νέφος από τα τζάκια «σκεπάζει» τον ουρανό

Νέφος δημιουργείται στον ουρανό της Πέλλας και όχι μόνο - όχι φυσικά από τους ρύπους των αυτοκινήτων καθώς πολλά παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω των τιμών των καυσίμων και των τελών κυκλοφορίας –  αλλά εξαιτίας θεαματικής αύξησης της λειτουργίας των τζακιών, των ξυλολέβητων και των ξυλόσομπων, που χρησιμοποιούνται πλέον ως κύρια πηγή θέρμανσης.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη και λόγω της βροχής, καθώς η αιθαλομίχλη καλύπτει για αρκετή ώρα τον ουρανό, δημιουργώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα κυρίως όταν έχει άπνοια.

Άπό τις απογευματινές ώρες που αρχίζουν και οι «ώρες αιχμής», ολόκληρες περιοχές καλύπτονται με κάπνα από σωματίδια διάφορων διαμετρημάτων που είναι εισπνεύσιμα.

Τα τζάκια, οι ξυλολέβητες και οι ξυλόσομπες πλέον ευθύνονται για το 70% της χειμωνιάτικης ρύπανσης με ενώσεις άνθρακα.

Οι ενώσεις άνθρακα που απελευθερώνονται από τις καύσεις στα τζάκια και στις ξυλόσομπες, εγκλωβίζονται μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες σε υψόμετρο 500 - 1000 εξαιτίας του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής στην ατμόσφαιρα: στρώματα αέρα με διαφορετική θερμοκρασία δημιουργούν ένα «ταβάνι» που εμποδίζει τη διαφυγή των ρύπων.

Οι ενώσεις αυτές είναι ιδιαιτέρα επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς ευθύνονται για βλάβες στο καρδιογγειοαναπνευστικό σύστημα.

Η εμφάνιση του νέφους σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως της πρωτεύουσας, έχει προκαλέσει την προσοχή των επιστημόνων και ήδη τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει μια μεγάλη έρευνα με τη συνεργασία διαφόρων επιστημονικών φορέων, όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Δημόκριτος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: