Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΚΜ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ- ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ENERGY FOR MAYORS, ZEROCO2 ΚΑΙ ENERMED



Στην ημερίδα «Δήμος και Ενέργεια: Μία Εναλλακτική Προσέγγιση στην Οικονομική Κρίση» που διοργάνωσαν το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) τη Δευτέρα 1η Απριλίου 2013 στην Αθήνα, συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος στους τομείς Βιομηχανίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Θάνος ενώ  συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά Ι. Αναστασιάδης και ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος Ι. Μπίκος οι οποίοι έχουν ήδη υπογράψει την προσχώρηση των συγκεκριμένων δήμων στο Σύμφωνο των Δημάρχων.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών έργων Energy for Mayors, ZEROCO2 και ENERMED,  που συγχρηματοδοτούνται από τα προγράμματα «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» και MED στα οποία συμμετέχει το ΚΑΠΕ, καθώς και  στο πλαίσιο του προγράμματος Green Twinning που συντονίζει η ΠΕΔΑ υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
 Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα και αναπτύχθηκαν καίρια θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ενέργειας από τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Ζητήματα όπως ο ενεργειακός σχεδιασμός στην εποχή της οικονομικής κρίσης, έργα και δράσεις ενεργειακής διαχείρισης, η εναλλακτική χρηματοδότηση για έργα αειφόρου ενέργειας, οι στρατηγικές βιώσιμης ενέργειας σε υπερτοπικό επίπεδο και οι δομές και στρατηγικές για πράσινους δήμους, απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
Κατά την τοποθέτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Θάνος ανέπτυξε διεξοδικά το ρόλο και το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως συντονιστή του Συμφώνου των Δημάρχων και τις επιμέρους πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν υλοποιηθεί όπως επίσης και αυτές που   πρόκειται να υλοποιηθούν με στόχο την καθοδήγηση και την τεχνική υποστήριξη των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Θάνος παρουσίασε, επίσης, τα αποτελέσματα της ενημερωτικής συνάντησης που διοργάνωσε η ΠΚΜ απευθυνόμενη σε όλους τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, που δεν έχουν υπογράψει ακόμη το Σύμφωνο των Δημάρχων και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες σχετικά με τις επαφές που αναπτύσσει η ΠΚΜ με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) προκειμένου να διερευνηθούν νέες δυνατότητες  συνεργασίας καθώς επίσης και για την υποστήριξη που παρέχει η ΠΚΜ στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας με στόχο να αναλάβουν και οι ίδιες το ρόλο του συντονιστή του Συμφώνου των Δημάρχων στην περιοχή ευθύνης τους.
«Η μέχρι σήμερα εμπειρία της ΠΚΜ ως Συντονιστή του Συμφώνου των Δημάρχων, μας δείχνει ότι στους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας είναι πλέον σαφές πως από τη συμμετοχή στο Σύμφωνο των Δημάρχων μπορούν να αποκομίσουν πολλά και σημαντικά οφέλη, τόσο για τον κάθε Δήμο, αλλά κυρίως για τους δημότες του, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας θα συμβάλει στη μείωση των λειτουργικών δαπανών από την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ παράλληλα θα ενδυναμώσει την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών ώστε ο κάθε Δήμος να λειτουργεί ως πρότυπο εξοικονόμησης ενέργειας. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία του νέου Περιφερειάρχη, προωθούμε κάθε δράση που συμβάλλει στη χρήση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον με σκοπό να πετύχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα στην περιοχή ευθύνης μας και να ωθήσουμε τους δήμους να υιοθετήσουν αντίστοιχες πολιτικές» τόνισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αλέξανδρος Θάνος  κατά την ομιλία του στην εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: