Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΙΟΒΕ: Αλλα 420 εκατ. μείον τα έσοδα από το πετρέλαιο

Συνολικά 420 εκατ. ευρώ σε φόρους (ειδικούς φόρους και ΦΠΑ) θα χάσει φέτος το χειμώνα το Δημόσιο ακόμη και αν ανακάμψει η ζήτηση στο πετρέλαιο, που υποχώρησε πέρυσι κατά 70%, αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν. Ηδη πέρυσι, το Δημόσιο έχασε συνολικά περίπου 210 εκατ. ευρώ από έμμεσους φόρους. 
Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα μελέτη του ΙΟΒΕ που διαθέτει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), ο οποίος προτείνει να χορηγηθεί σε όλους, ανεξάρτητα από κριτήρια, επίδομα θέρμανσης σε κάθε (πρώτη) κατοικία με γρήγορο και άμεσο τρόπο.

Αδικα κριτήρια
Μάλιστα ο ΣΕΕΠΕ υποστηρίζει, βάσει της έκθεσης, πως όλα τα ποσοτικά κριτήρια για την κατανάλωση καυσίμων είναι άδικα και μη αποδοτικά για τα δημόσια έσοδα, ενώ, εισοδηματικά, τοποθετεί τον πήχυ για το επίδομα στο εισόδημα των 80.000 ευρώ ετησίως για όλους τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ που έχει στα χέρια του ο Σύνδεσμος και πρόκειται να παρουσιάσει αναλυτικά μαζί με τις προτάσεις του, το σημερινό σύστημα εξίσωσης φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έφερε μεν αποτέλεσμα στη μείωση του λαθρεμπορίου, αλλά προκάλεσε τρομακτική πτώση της κατανάλωσης.
Αυτό, λέει, τους έβλαψε όλους: δηλαδή, τον καταναλωτή που δεν είχε θέρμανση, τις επιχειρήσεις που δεν είχαν πωλήσεις και το Δημόσιο, που έχασε έσοδα από φόρους. Βεβαίως, και το περιβάλλον, με την επαναφορά της αιθαλομίχλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη του ΙΟΒΕ, λαμβάνοντας υπόψη και το επίδομα θέρμανσης, δείχνει ότι:
*Το 2011, το Δημόσιο είχε συνολικά έσοδα από φόρους στο πετρέλαιο 2,78 δισ. ευρώ.
**Πέρυσι, το Δημόσιο είχε συνολικά έσοδα 2,57 δισ. ευρώ (210 εκατ. ευρώ λιγότερα).
***Φέτος, το Δημόσιο θα εισπράξει μέχρι και 2,14 δισ. ευρώ (420 εκατ. ευρώ και πλέον λιγότερα), ακόμη και αν αυξηθεί η ζήτηση, αν δεν αλλάξει το υπάρχον καθεστώς.
Το ΙΟΒΕ επεξεργάστηκε 4 σενάρια, μεταξύ των οποίων και αυτό της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, και καταλήγει στο τρίτο σενάριο, για χορήγηση του επιδόματος σε όλους, που θα έχει αποτέλεσμα δαπάνη του Δημοσίου 106 εκατ. ευρώ φέτος αλλά συνολικά επιπλέον έσοδα του Δημοσίου 10 εκατ. ευρώ από φόρους. Με τη μέθοδο αυτή, προβλέπονται, ακόμη, επιπλέον δημόσια έσοδα 30 εκατ. ευρώ για το 2014 και 2015, με επίδομα λίγο πάνω από 300 εκατ. ευρώ για κάθε έτος. 

Πηγή: Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: