Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ελληνικός Στρατός-νεοσύλλεκτοι: Ξέμειναν από τζάκετ, πουλόβερ και ...σαγιονάρες

Βγάζουν εξοδούχους τους νεοσύλλεκτους πριν από την ορκωμοσία για να περιορίσουν τις δαπάνες του συσσιτίου, ενώ οι ελλείψεις σε είδη ένδυσης και υπόδησης για τους στρατιώτες αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Καταγράφηκαν φαινόμενα σε κέντρα εκπαίδευσης να μη χορηγούνται σαγιονάρες το καλοκαίρι, ενώ υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην παραγγελία-παραλαβή τζάκετ και πουλόβερ που προκαλεί ανησυχία στις μονάδες εν όψει χειμώνα.
Οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των Επιτελείων φθάνουν πλέον μέχρι και στους στρατιώτες και ειδικότερα στη σίτιση, ένδυση και υπόδησή τους. Για πρώτη φορά δόθηκε εντολή στις διοικήσεις των Κέντρων Εκπαιδεύσεων Νεοσυλλέκτων να βγάζουν εξοδούχους τους στρατιώτες πριν καν ορκισθούν. Από τα τρία Σαββατοκύριακα που μεσολαβούν της κατάταξης και της ορκωμοσίας, το ένα υπάρχει επισκεπτήριο, το δεύτερο λαμβάνουν έξοδο οι μισοί νεοσύλλεκτοι και το τρίτο οι υπόλοιποι μισοί. Πληροφορίες από κέντρα εκπαιδεύσεως μιλούν όχι μόνο για έξοδο αλλά και για χορήγηση άδειας ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από το Γενικό Επιτελείο Στρατού.
Μέχρι πρότινος, απαγορευόταν διά ροπάλου έξοδος ή άδεια πριν από την ορκωμοσία. Τι ήταν αυτό λοιπόν που άλλαξε τα δεδομένα; Σίγουρα δεν επρόκειτο για ευαισθησίες των διοικητών ή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων να μην κρατούν τους νεοσύλλεκτους για τρεις ή τέσσερις εβδομάδες μακριά από τα σπίτια τους. Πιθανότατα, η εξέλιξη αυτή συνδέεται με οικονομικούς λόγους. Τα Επιτελεία και οι μονάδες προσπαθούν να περικόψουν απ’ όπου μπορούν έξοδα και δαπάνες και αποφάσισαν πώς η έξοδος τα Σαββατοκύριακα πριν την ορκωμοσία θα συνέβαλε στην κατεύθυνση αυτή, χωρίς να θίγεται η προπαίδευση.
Αλλωστε, σε αρκετές μονάδες του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου οι στρατιώτες δύναται να βγαίνουν εξοδούχοι πριν από τη χορήγηση του μεσημεριανού. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως πρόκειται για οικεία θελήσει. Οποιος από τους στρατιώτες επιθυμεί μπορεί να παραμείνει για το συσσίτιο και να βγει εξοδούχος μετά, ενώ οι διοικητές διαβεβαιώνουν πως φαγητό υπάρχει για όλα τα μέλη της μονάδας.
Στο μεταξύ, όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση αυξάνονται και τα προβλήματα παροχής ρουχισμού και ειδών υπόδησης στους νέους στρατιώτες. Στις τελευταίες δύο σειρές κατάταξης (ΕΣΣΟ) δεν έγινε χορήγηση τζάκετ και πουλόβερ, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα, ενώ από τον Μάιο τελείωσαν και οι… σαγιονάρες. Στρατιωτικές πηγές λένε ότι σύντομα θα λυθούν τα προβλήματα και θα γίνει η χορήγηση των απαιτούμενων υλικών, αλλά με τα κρύα να πλησιάζουν υπάρχει ανησυχία. Αποδίδουν δε την καθυστέρηση στους διαγωνισμούς που διεξάγει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Επί της ουσίας, πάντως, το πρόβλημα έγκειται στη μη έγκαιρη αποδέσμευση κονδυλίων λόγω περιορισμών στους προϋπολογισμούς των Επιτελείων και όσο συνεχίζονται οι περικοπές τόσο θα οξύνεται. Υπάρχουν μάλιστα καταγγελίες που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις ελλείψεις στα τζάκετ, τα πουλόβερ και τις σαγιονάρες, αλλά και σε άλλα είδη που υποχρεούται να χορηγήσει ο Στρατός, όπως άρβυλα, φόρμες παραλλαγής και κάλτσες. Γεγονός που αναγκάζει τις οικογένειες να βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα παιδιά τους που καλούνται να υπηρετήσουν την πατρίδα, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
akoutras@e-typos.com
Πηγή: e-tipos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: