Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Πρόταση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για 1.000.000 θέσεις εργασίας

-Βασίζεται σε μελέτη του αμερικανικού Ινστιτούτου Levy.
-Levy: Σε 15 έτη η επαναφορά των ροών απασχόλησης.
Ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας μέσα σε ένα 15μηνο θα μπορούσε να δημιουργήσει η εφαρμογή προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και εγγυημένων θέσεων απασχόλησης, τονίζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, σε πρότασή του για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με βάση μελέτη του αμερικανικού Ινστιτούτου Levy. 
Η εφαρμογή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και εγγυημένων θέσεων εργασίας, μέσω της δραστηριοποίησης του κράτους ως «εργοδότη ύστατης καταφυγής» θα οδηγούσε σε παράλληλη αύξηση του ΑΕΠ κατά 15,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου  Εργασίας που παρουσιάστηκε την Τρίτη σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο.
Η «Πρόταση εγγυημένης Απασχόλησης» προβλέπει την πρόσληψη από το κράτος, με 11μηνες συμβάσεις απασχόλησης ορισμένου χρόνου, 550.000 ανέργων από τους συνολικά 1.300.000.  Βασίζεται σε μελέτη του αμερικανικού Ινστιτούτου Levy για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, που αποτελεί υποενότητα έρευνας για τις σχέσεις της οικονομίας των ΗΠΑ με την παγκόσμια οικονομία.
Η μελέτη του Ινστιτούτου Levy 
Το Ινστιτούτο Levy διαπιστώνει ότι οι πολιτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη μείωση του ελλείμματος οδηγούν σε  «θεαματική αποτυχία στον τομέα της ενίσχυσης της απασχόλησης» και προβλέπει ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 28% έως το 2015. Μάλιστα, εκτιμά ότι για την επαναφορά των ροών απασχόλησης σε ικανοποιητικό επίπεδο θα απαιτηθούν περίπου άλλα 15 έτη.
Ωστόσο, το αμερικανικό Ινστιτούτο θεωρεί ότι τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιβάλλονται στην Ελλάδα εμφανίζουν πειστικά σημεία ότι υπάρχει «φως στην άκρη του τούνελ» στα δημοσιονομικά.
Η μελέτη, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Levy και διευθύνων σύμβουλος του Bard College του Βερολίνου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Τζενάρο Ζέτσα, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Κασίνο στην Ιταλία και ο ερευνητής Μιχάλης Νικηφόρου του πολιτικού τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, περιλαμβάνει τέσσερα εναλλακτικά σενάρια για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ελληνική οικονομία:
  1. Μεταβίβαση κεφαλαίων από ξένες κυβερνήσεις προς την Ελλάδα μέσω ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ.
  2. Αναστολή των πληρωμών των τόκων για το δημόσιο χρέος, ώστε να δημιουργηθούν πόροι για την ενίσχυση της απασχόλησης.
  3. Εισαγωγή ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της έκδοσης νέων κρατικών ομολόγων σε «Geuro», που θα χρησιμοποιείται ως παράλληλο νόμισμα.
  4. Υλοποίηση προγράμματος «εργοδότη ύστατης καταφυγής» (ELR) που θα χρηματοδοτείται από το παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η σημερινή πολιτική της Ευρώπης δεν επιτρέπει την υλοποίηση ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ, ενώ η χαμηλή ελαστικότητα των τιμών στον τομέα του ελληνικού εμπορίου δεν αφήνει τα περιθώρια για την επιλογή άλλων λύσεων, εκτός από τη δημιουργία θέσεων εργασίας με την εγγύηση του Δημοσίου που θα χρηματοδοτούνται από το παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  H υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία περίπου 550.000 θέσεων εργασίας και σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% το 2014.
Όπως εκτιμά το Ινστιτούτο Levy, το συγκεκριμένο σενάριο είναι εφικτό χωρίς έξοδο από το ευρώ και με διατήρηση των υφιστάμενων συμφωνιών για το δημόσιο χρέος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: