Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Όλα καλά, όλα ανθηρά: Πρωτογενές πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ σε δύο μήνες

)  
Πλεονάσματα, υψηλά έσοδα και άλλα καλά έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών
Θετικά είναι τα μηνύματα από την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του 2014, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη (11/03) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως έγινε γνωστό, το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι πλεονασματικό και για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στα 2,1 δισ. ευρώ έναντι 487 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. Σημειώνεται μάλιστα ότι αν οι επιστροφές φόρων και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έφταναν το ύψος των στόχων, το πρωτογενές αποτέλεσμα θα ήταν 560 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο (περίπου στα 2,6 δισ. ευρώ). Σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014, 32% υψηλότερο από πέρσι.
Πλεονασματικό είναι, επίσης, και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, που διαμορφώθηκε στα 495 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 788 εκατ. ευρώ το περσινό πρώτο δίμηνο του έτους. Να σημειωθεί ότι ο στόχος για το συγκεκριμένο διάστημα ήταν έλλειμμα 527 εκατ. ευρώ.
Και τα ευχάριστα συνεχίζονται: Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται υψηλότερα από τα περσινά όσο και από τους στόχους. Σε αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα αυξημένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Πιο αναλυτικά:
Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν περίπου στα 9,5 δισ. ευρώ, 830 εκατ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι και 430 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τους στόχους.
Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν περίπου στα 7,9 δισ. ευρώ, 120 εκατ. ευρώ από πέρυσι και 570 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τους στόχους.
Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν περίπου στα 8,4 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 590 εκατ. ευρώ από πέρυσι και 270 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τους στόχους.
Όσον αφορά τις επιστροφές φόρων, κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκαν περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο περσινό δίμηνο ήταν μόλις 96 εκατ. ευρώ και ο στόχος για φέτος στα 193 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες τόσο έναντι του στόχου όσο, κυρίως, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Διαμορφώθηκαν στα 6,4 δισ. ευρώ, περίπου 1,3 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το πρώτο δίμηνο του 2013 και περίπου 800 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.
Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίες υπερέβησαν τα 600 εκατ. ευρώ, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν μόλις 280 εκατ. ευρώ και ο στόχος για φέτος στα 350 εκατ. ευρώ.

Ανθή Κουτσουμπού
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: