Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Η «μαύρη επέτειος» του μαύρου της ΕΡΤ

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΛΟΙΠΟΝ. Από την αποφράδα 11η Ιουνίου του 2013. Την ημέρα που όλοι βιώσαμε και δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε. Την ημέρα που έκλεισε, έπειτα από 75 χρόνια στον αέρα, η Ελληνική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και μαζί της καταργήθηκε για πάντα η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ. Ενας χρόνος λοιπόν μετά το «μαύρο» όχι μόνο για τους πολίτες αυτής της χώρας, αλλά και για τον απόδημο ελληνισμό ανά τον κόσμο. 
Το βίαιο και παράλογο κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί, χωρίς καμιά αμφισβήτηση, μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, αλλά και μια παγκόσμια αποκλειστικότητα.
Οι λόγοι του κλεισίματος είναι πλέον λίγο ώς πολύ γνωστοί. Μεταξύ άλλων αποτέλεσε κυβερνητικό «δώρο» των ψηφιακών συχνοτήτων στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών που για περισσότερα από 20 χρόνια λειτουργούν ως γνωστόν με προσωρινές άδειες λειτουργίας και δεν έχουν πληρώσει ευρώ για τη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, χρωστώντας στο Δημόσιο πολλά εκατομμύρια. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εν μία νυκτί οι 2.000 απολύσεις που ζητούσε η τρόικα και βέβαια μπήκε η θεμέλια λίθος για τη δημιουργία ενός νέου «δημόσιου» ραδιοτηλεοπτικού φορέα, απόλυτα ελεγχόμενου από την κυβέρνηση, με λίγους πλέον υποκινούμενους εργαζόμενους. 
Ολοι στο δρόμο σήμερα με αίτημα την επαναλειτουργία
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ απευθύνει για σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) σε όλους τους δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους της Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα η ΠΟΕΣΥ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΠΟΕΠΤΥΜ, η ΕΣΗΕΑ, η ΕΣΗΕΜ-Θ, η ΕΣΗΕΠΗΝ, η ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε, η ΕΣΠΗΤ και όλοι οι εργαζόμενοι της EPTopen, επαναβεβαιώνουν στο όνομα της δημοκρατίας και του ελληνικού λαού την ακλόνητη και αταλάντευτη βούλησή τους για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ετσι έχουν αποφασίσει για σήμερα, που κλείνει ένας χρόνος από την επιβολή του «μαύρου»:
* Την κήρυξη 4ωρης στάσης από τις 12:00 έως τις 16:00 για τους εργαζόμενους στον κλάδο της ενημέρωσης με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. 
* Την πραγματοποίηση στις 19:00 μεγάλης αγωνιστικής, παλλαϊκής συγκέντρωσης έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής. Στη συγκέντρωση έχουν προσκληθεί να μιλήσουν αρχηγοί των κομμάτων και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.
Ολόκληρη η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από το δίκτυο της EPTopen, την ΕΤ3, τις συχνότητες των περιφερειακών ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα και από τα βραχέα σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα καλούνται και τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης (κανάλια, ραδιοσταθμούς, διαδικτυακούς ιστότοπους) να σταθούν αλληλέγγυοι στον αδιάκοπο και κρίσιμο αγώνα για την ενημέρωση μεταδίδοντας ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις.
«Ας το διώξουμε από τη ζωή μας»
«Το μαύρο δεν στάθηκε ούτε λεπτό στην ΕΡΤ, ας το διώξουμε κι απ' τις ζωές μας» αναφέρουν οι πρώην εργαζόμενοι που κρατούν ζωντανούς τους διαύλους σε όλη την Ελλάδα και «τιμούν» την επέτειο, με ποικίλες διοργανώσεις. Συγκεκριμένα θεματικές συζητήσεις για την κατάρρευση των θεσμών και της Δημοκρατίας αλλά και για κοινωνικούς αγώνες που βρίσκονται στην πρωτοπορία τα τελευταία χρόνια θα μεταδοθούν απευθείας από το δίκτυο της ελεύθερης ΕΡΤ στο Ιντερνετ, το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση μέσω των ελεύθερων αναλογικών συχνοτήτων της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ3 και οι 15 περιφερειακές ΕΡΑ θα δώσουν επίσης το «παρών» στη συμβολική εκδήλωση για τη μαύρη επέτειο.
Οσα έγιναν και δεν... έγιναν μέσα σε ένα χρόνο
Πριν από ένα χρόνο βγήκε ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ. Το λουκέτο στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, που είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς δουλειά 2.656 εργαζόμενοι. Χώρια οι απώλειες στον τομέα της ενημέρωσης, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη σεζόν με προεκλογικά χαρακτηριστικά. Πράγμα το οποίον το καταλάβαμε όλοι και όλες πολύ καλά, όλο το μήνα Μάιο...
Θυμάστε τα πύρινα λόγια του (πάλαι ποτέ) συντρόφου Σίμου; Μοναδική περίπτωση αδιαφάνειας και σπατάλης. Τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, περιουσία που λεηλατείται, έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν, απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια κ.λπ. κ.λπ. Δεν υπήρχε και τίποτε που να μην της βρήκε στραβό της δόλιας της ΕΡΤ ο κ. Κεδίκογλου. Ακόμη και το «τεράστιο κόστος των εξωτερικών μεταδόσεων, κι έτσι μετακινούνται δεκάδες τεχνικοί κάθε τόσο, για έργο που μπορεί να γίνει από δύο-τρία άτομα».
Κι από την άλλη, υποσχόταν η κυβέρνηση όλες τις ομορφιές του κόσμου. Εναν σύγχρονο, δημόσιο -αλλά όχι κρατικό, ούτε κομματικά ελεγχόμενο- Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης. Ενα μόρφωμα κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Προσλήψεις με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ, φουλ αποζημιώσεις στο προσωπικό, αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών. Και σαφές οργανόγραμμα βεβαίως, όπως προβλέπουν τα σύγχρονα δεδομένα. Να μη λησμονήσω τέλος ότι εγγυήθηκε πως «για όσες θέσεις της σημερινής ΕΡΤ κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΚΕΠ και όπου αλλού το Δημόσιο έχει ανάγκη». 
Ενα χρόνο αργότερα, η λέξη είναι μία και μοναδική: αποτυχία. Εχω κι άλλες άμα θέλετε: μπάχαλο, χυμαδιό, σαλάτα, ο κατάλογος είναι μακρύς, μπορώ να συνεχίσω και να την κλείσουμε τη σελίδα. Ας πάμε όμως στα γεγονότα, στα cold facts που λένε και οι Αμερικάνοι, για να δούμε τι συνέβη. Αν βγήκε ρε παιδί μου αληθινός ο Σίμος Κεδίκογλου σε όσα είχε δηλώσει με τόση παρρησία πριν από ένα χρόνο. Αν ξεφορτωθήκαμε τη βρομερή και τρισάθλια ΕΡΤ και οικοδομήθηκε αντ' αυτής ένας οργανισμός απαστράπτων και υπέροχος που κάνει την πατρίδα υπερήφανη στα πέρατα του κόσμου.
Επειδή είναι η εποχή δύσκολη για όλους και τα λουκάνικα δεν περισσεύουν ούτε για σκυλιά ούτε και για τηγάνι, εγώ θα ξεκινήσω από τους πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ και τις αποζημιώσεις τους. «Το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά», είχε δηλώσει λέξη προς λέξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος αντικαστάθηκε από τη Σοφία Βούλτεψη, 2 μέρες πριν από τη «μαύρη» επέτειο. Και πού φτάσαμε; Να έχουν χορηγηθεί μερικές δόσεις της νόμιμης, νομιμότατης αποζημίωσης και για τα υπόλοιπα λεφτά να σφυρίζει αδιάφορα η κυβέρνηση. Οι αρμόδιοι τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον (βλέπε και πρόσφατη κουβέντα του Χρήστου Σταϊκούρα με εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ), τα οικονομικά στοιχεία των εργαζόμενων ακόμη δεν έχουν υπολογισθεί επακριβώς, ακόμη και οι εισφορές τους στο επικουρικό ταμείο που έπρεπε ήδη να έχουν καταλήξει στις τσέπες τους παίρνουν την άγουσα για την οριστική (αν και όταν...) συναξιοδότησή τους. Αν θύμιζε δηλαδή μια φορά μπανανία προηγουμένως η κατάσταση, τώρα θυμίζει δέκα!
Και το πάρτι συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα. Το «σαφές οργανόγραμμα» που οραματιζόταν ο κ. Κεδίκογλου έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες κι ακόμη το περιμένουν στην Αγία Παρασκευή. Είχε προσπαθήσει να φτιάξει ένα στα μέτρα του ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Προκοπάκης, τρόμαξε η πλάσις όλη, πήγε στο καλό, πάλι απ' την αρχή. Αλλά ας πούμε ότι φταίει το φάντασμα της ΠΟΣΠΕΡΤ για τη δυσλειτουργία και ας πάμε σε ένα άλλο επεισόδιο του στόρι. Στα «τεράστια ποσά» που μοίραζε η ΕΡΤ σε ιδιωτικές παραγωγές, «που θα μπορούσε να το κάνει με πολύ λιγότερα χρήματα χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα».
Και τι έγινε; Ενα συμπούρδουλο άνευ προηγουμένου. Δεν κατάφεραν η Δημόσια Τηλεόραση και η ΝΕΡΙΤ να στήσουν επί ένα ολόκληρο έτος ούτε μία δικιά τους παραγωγή (πλην ειδήσεων) και απευθύνθηκαν αποκλειστικά και μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Κι εκεί όμως τα πράγματα δεν ήταν πολύ καλύτερα. Τέτοιος αχταρμάς δεν είχε σκάσει μύτη ποτέ στο Ραδιομέγαρο, ακόμη και στις χειρότερες μέρες του. Βλέπε και τη συνέντευξη Προκοπάκη, άμα τη αποπομπή του, όπου έλεγε ότι δεν θα γινόταν Ιφιγένεια για να μοιράζονται εκπομπές και εξυπηρετούνται μικροσυμφέροντα. «Προφανώς και υπήρχαν προβλήματα με το πρόγραμμα», δήλωσε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Στη μια παραγωγή βρέθηκε εκ των υστέρων μέλος της Επιτροπής Προγράμματος να σχετίζεται στενά με βασικό συντελεστή. Ζήτησα τα πρακτικά των επιτροπών για να δω αν δηλώθηκε επισήμως, ώστε να ληφθούν μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας. Δεν υπήρχε πουθενά τίποτε. Αλλη εκπομπή ανακλήθηκε επειδή είχε προβλήματα ως προς τη συμμετοχή συντελεστών της κι επειδή ήρθε προς έγκριση ως εξωτερική παραγωγή, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται η ΝΕΡΙΤ να αναλάβει σημαντικό κόστος για αρχειακό υλικό».
Και πάει λέγοντας. Το «σημαντικό κόστος» υποθέτω ότι το προσέξατε, για να επιστρέψω στα λεγόμενα Κεδίκογλου. Εκεί, αν θυμάστε καλά, μίλαγε για αδιαφάνεια. Δίνω επ' αυτού το λόγο και πάλι στον Γιώργο Προκοπάκη: «Δεν μπορεί η επιτροπή αξιολόγησης να απορρίπτει εκπομπές και ξαφνικά αυτές να εμφανίζονται στο επόμενο βήμα της διαδικασίας. Συνέβη για τρεις παραγωγές. Μια πήρε και την τελική έγκριση. Υπάρχει εκπομπή που έχει επίσης εγκριθεί, η οποία δεν αναφέρεται πουθενά στα πρακτικά των επιτροπών αξιολόγησης ή προγράμματος. Εμφανίστηκε ξαφνικά...». Από κοντά και το τρελάδικο με τις διαρροές: «Ενημερώθηκα εκ των υστέρων πως μέλος επιτροπής αξιολόγησης έστελνε SMS σε ανθρώπους που διεκδικούσαν εκπομπές!».
Τόσο καλά. Τόσο ανθηρά, για μια εταιρεία που θα τα έκανε όλα με τα δικά της μέσα. Και η ΝΕΡΙΤ αναγκάσθηκε ως και άνκορμαν να νοικιάσει (τον Αλέξη Σπυρόπουλο) για να βγάλει πέρα αξιοπρεπώς το Μουντιάλ! Προσθέστε και την τρικυμία με το διαγωνισμό για τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ (ακόμη κλαίνε από το κάζο της ICAP), συνυπολογείστε τη φουρτούνα με τις δηλώσεις Προκοπάκη ότι δεν θα υπάρξει Δεύτερο πρόγραμμα (ο Ελληνας φορολογούμενος θα ακούει μόνο Παντελίδη στα ιδιωτικά ραδιόφωνα;), αθροίστε τη μηδενική αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών (όλα νοικιασμένα από ιδιώτες με μηδενική επένδυση) και όλες οι υποσχέσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου διαψεύστηκαν.
Και για τον κομματισμό μην τα συζητάμε, μην τα μολογάμε. Οι γλαφυρές περιγραφές του Γιώργου Προκοπάκη τα λένε όλα: «Βρίσκομαι με στέλεχος κόμματος και φέρνει η γραμματέας του ένα χαρτί διπλωμένο για μένα. Εκείνος το ανοίγει και σχολιάζει: ο τάδε που έχει πρόβλημα με το παιδί του. Το κλείνει και το αφήνει. Εμεινε έτσι κλειστό όταν έφυγα. Σε συνάντηση με άλλο στέλεχος, μου λέει "έχω τη λίστα του τάδε κόμματος, τι να την κάνω;". Του απάντησα "κράτησέ την". Οσα περιγράφει διευκρινίζει πως αφορούν ανθρώπους από δυο κόμματα». Αν υπολογίσουμε ότι του έστειλε «ραβασάκι» για πρόσληψη και πρώην πρωθυπουργός, μάλλον κανένας δεν πίστεψε το παραμυθάκι του Σίμου Κεδίκογλου. Ούτε οι προϊστάμενοί του, ούτε οι συνάδελφοί του, ούτε οι ψηφοφόροι, ούτε καν το φάντασμα του «τσοπανάκου» που πλανάται ακόμη πάνω από το Ραδιομέγαρο...
ΥΓ1: Για τις υπεράριθμες θέσεις της ΕΡΤ, που θα μεταμορφώνονταν σε προσλήψεις στα νοσοκομεία και στα ΚΕΠ, αξίζει να γελάσει ή να κλάψει κανείς;
ΥΓ2: Τι θα πράξει άραγε η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη που της έλαχε ανάμεσα στα άλλα και η εκκρεμότητα της ΕΡΤ αλλά και η ΝΕΡΙΤ; Θα βγάλει άραγε σήμερα καμιά θυμητική ή καμιά θρηνητική ανακοίνωση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: