Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Συνήγορος του Πολίτη: Κινδυνεύουν οι ευάλωτες ομάδες αλλοδαπών

Τον άμεσο κίνδυνο για τις ευάλωτες ομάδες αλλοδαπών και όσους έχουν λάβει ειδική άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη και ζητεί να ληφθούν μέτρα. Τονίζει ότι ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου προβλέπει τη χορήγηση της ειδικής άδειας διαμονής, όμως δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή η ρύθμιση που θα υλοποιεί αυτή την πρόβλεψη.
Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνει έκκληση για άμεση λήψη μέτρων, ώστε να μην ακυρωθεί στην πράξη η προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων αλλοδαπών, όπως τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και ρατσιστικής βίας, ειδικές κατηγορίες ανηλίκων και οι ασθενείς, καθώς και όσοι έχουν λάβει ειδική άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.
Η Αρχή θεωρεί επιβεβλημένο να παραταθεί η ισχύς της προηγούμενης διαδικασίας για τη χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, μέχρι να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση. Ζητεί, επίσης, να θεσπιστεί άμεσα ειδική διάταξη που θα διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους.
Το σχέδιο του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης που είχε κατατεθεί στη Βουλή προέβλεπε τη συνέχιση της χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Η προτεινόμενη ρύθμιση χορηγούσε αυτή την ειδική άδεια διαμονής και στα θύματα και τους ουσιώδεις μάρτυρες ρατσιστικών πράξεων, στους πολίτες τρίτων χωρών που απασχολήθηκαν µε ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους εργασίας και στους πολίτες των οποίων η αίτηση για διεθνή προστασία απορρίπτεται.
Ο Συνήγορος του Πολίτη είχε εκφράσει ικανοποίηση για την προτεινόμενη αλλαγή του μεταναστευτικού κώδικα και είχε προτείνει, για τη διευκόλυνση των αιτούντων που διαμένουν εκτός Αττικής και θα μπορούσαν να υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις, να προβλεφθεί η δυνατότητα υποβολής των σχετικών αιτήσεών τους στις οικείες αποκεντρωμένες διοικήσεις.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Συνήγορος του Πολίτη, η αντιπαράθεση που σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη σχετική συζήτηση, κατέληξε στην απόσυρση ολόκληρου του άρθρου περί ανθρωπιστικών λόγων, που δικαιολογούν ειδική άδεια διαμονής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εν δυνάμει σημαντικό κενό για τους αλλοδαπούς που χρήζουν ειδικής προστασίας. 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: