Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

UNCHR: «Αντιμέτωπη με Κολοσσιαία ανθρωπιστική καταστροφή» η Ευρώπη

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες λέει για πρώτη φορά ότι μια μεγάλης κλίμακας διαχείριση μεταναστών και προσφύγων εκτός Ευρώπης, ίσως να είναι απαραίτητη.   
Μιλώντας στον Guardian, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ευρώπη, Βινσέντ Κοσετέλ είπε ότι η υπηρεσία του πλέον «δεν είναι κάθετα αντίθετη στην εξωτερική υποδοχή και διαχείριση» του κύματος των μεταναστών σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη ή το Σουδάν, εάν τηρηθούν ορισμένες εγγυήσεις, όπως το δικαίωμα στο αίτημα (για άσυλο), «η δίκαιη διαδικασία εξέτασης του και το δικαίωμα παραμονής όσο εξετάζεται το αίτημα».
Η ΕΕ δεν έχει υιοθετήσει ακόμα αποτελεσματικούς μηχανισμούς για να εμποδίσει τους μαζικούς θανάτους μεταναστών στη θάλασσα, είπε ο Κοσετέλ, επικρίνοντας κατά κάποιο τρόπο τους Ευρωπαίους ότι αντί να βρουν ασφαλείς διαδρομές για τις δεκάδες χιλιάδες των προσφύγων, έχουν επικεντρωθεί στη διεξαγωγή αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα τους.
Οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν άμεσα την αντίθεση τους. «Δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να αποδώσει» είπε η Τζούντιθ Σάδερλαντ της Human Rights Watch. «Στην θεωρία δεν θα είχαμε αντίρρηση να δημιουργηθούν κανάλια πρόσβασης στο άσυλο στην Ευρώπη από άλλες χώρες, αλλά μπορείτε να φανταστείτε τις συνθήκες που υπάρχουν στην Λιβύη σήμερα ή στην Αίγυπτο και το Μαρόκο» συμπλήρωσε.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα να επιχειρήσουν να «περάσουν» στην Ελλάδα και την Ιταλία με σαπιοκάραβα ξεκινώντας από τις βορειοαφρικανικές ακτές. Όπως μάλιστα δείχνουν τα στοιχεία για τους πρώτους μήνες του 2014 η αύξηση της μεταναστευτικής ροής σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι δραματική. Η Ελλάδα, γράφει ο Guardian, που έχει το τρέχον διάστημα την προεδρία της ΕΕ, πιέζει για την δημιουργία κέντρων στην βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή για να γίνεται η πρώτη επεξεργασία των στοιχείων προσφύγων και μεταναστών, πριν φθάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, ζητώντας παράλληλα να συγκροτηθεί διεθνής θαλάσσια δύναμη για να περιπολεί στη Μεσόγειο.
Επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης, o Guardian υποστηρίζει ότι η Αθήνα θα καταθέσει αυτές τις προτάσεις στην επόμενη σύνοδο κορυφής

Δ.Σ.Φ.
Πηγη: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: