Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Αντιμέτωπη με όλο και μεγαλύτερη ανεργία η Ισπανία

Παρά την επιμονή του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, στο success story της Ισπανίας, τo ποσοστό της ανεργίας στη χώρα παρουσίασε αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2015, αγγίζοντας το 23,78%
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στα 5,44 εκατ., μειωμένος κατά 13.100 ανθρώπους συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, η βελτίωση αυτή αντισταθμίστηκε από τη μεγαλύτερη μείωση του εργατικού δυναμικού, με τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό να συρρικνώνεται κατά 127.400 εργαζομένους το πρώτο τρίμηνο στα 22.899.400 άτομα. Παράλληλα, ο αριθμός των νοικοκυριών με άνεργα μέλη σημείωσε άνοδο και ανήλθε στο 1,79 εκατ. ανθρώπους.
Αν και το αυτί του αρχηγού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος δεν δείχνει να ιδρώνει, αφού σύμφωνα με τον ίδιο η οικονομία της Ισπανίας διαγράφει ολοένα και θετικότερη πορεία, οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης δείχνουν να έχουν διαφορετική άποψη.
«Αυτά τα άσχημα στοιχεία της ανεργίας σχετίζονται με μία μεταρρύθμιση στον τομέα της εργασίας, η οποία επέτρεψε τις μαζικές απολύσεις πολλών εργαζομένων το 2013», δήλωσε ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ.
Ο Αλμπέρτ Ριβέρα, επικεφαλής του νεοσυστηθέντος κόμματος Ciudadanos, καταδίκασε από την πλευρά του την «αβεβαιότητα» και το γεγονός ότι «το 90% όλων των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί υπό τη συγκεκριμένη νομοθεσία είναι επισφαλές».
Αυξητική πορεία καταγράφει εξάλλου και το ποσοστό των ανθρώπων που απασχολείται σε θέσεις μερικής απασχόλησης, το οποίο σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ισπανίας αυξήθηκε στο 16,25% 
«Το πρόβλημα είναι ότι, αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπου η μερική απασχόληση είναι θέμα επιλογής, στην Ισπανία είναι υποχρεωτική», σημείωσε η καθηγήτρια Άνχελ Βαλς.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν προκλητική την επιμονή του Λαϊκού Κόμματος στην αφήγηση της οικονομικής ανάπτυξης, αφού το κύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας φαίνεται πλέον ορμητικό και μάλιστα ενώ η Ισπανία εισέρχεται σε μία κρίσιμη προεκλογική περίοδο, με τη δημοτικότητα του Ισπανού πρωθυπουργού να κατακρημνύζεται και το σκάνδαλο της διαφθοράς του κόμματος να είναι ανεξίτηλο. Μάλιστα, οι πρόσφατες εκλογές στην Ανδαλουσία θεωρήθηκαν ένα πρώτο τεστ για το που οδεύουν οι προτιμήσεις του κόσμου. 
Στην Ισπανία, όπως και άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου , οι απογοητευμένοι από τα μέτρα λιτότητας ψηφοφόροι γυρνούν την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα, αναζητώντας μία εναλλακτική έπειτα από τουλάχιστον έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης.
Μία μεγάλης δυναμικότητας εναλλακτική αποτελεί το αριστερό Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, το οποίο έχει σημειώσει ιλιγγιώδη άνοδο στη βραχύβια πορεία του. Αύξηση, πάντως, παρουσιάζει και το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos, προσελκύοντας ψηφοφόρους τόσο από την Αριστερά όσο και από την Δεξιά, κυρίως όσους είναι απογοητευμένοι από τη διαφθορά των πολιτικών.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: