Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Δουλειές με... φούντες

«Μια σακούλα φούντα Marlboro, χαρτάκια και ένα πακέτο τσίχλες, παρακαλώ»!... Η εποχή που οι περιπτεράδες θα ακούνε μια τέτοια παραγγελία από τους πελάτες τους ίσως να μην είναι πολύ μακριά.
Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον πανίσχυρων ομίλων παραγωγής καταναλωτικών αγαθών για το «ιερό» φυτό της κάνναβης... Μύρισαν ψητό και ορμάνε!
Τελευταία όλων η Altria, η μητρική εταιρεία του γνωστού καπνοβιομηχανικού κολοσσού Philip Morris που παράγει τα τσιγάρα Marlboro και η οποία, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πιθανή εξαγορά της καναδικής παραγωγού κάνναβης Cronos.
Ο Καναδάς ήταν η δεύτερη χώρα στον κόσμο, μετά την Ουρουγουάη το 2013, που νομιμοποίησε τον περασμένο Οκτώβριο τη χρήση της κάνναβης για ψυχαγωγία. Η χρήση της μαριχουάνας για ιατρική χρήση ήταν εκεί νόμιμη από το 2001.
Η κυβέρνηση Τριντό εργάστηκε επί δύο χρόνια προκειμένου να επεκτείνει το καθεστώς αυτό και στην ψυχαγωγική.
Στόχος, η καλύτερη απεικόνιση της αλλαγής που έχει επέλθει στην κοινή γνώμη για τη μαριχουάνα, το σπάσιμο της μαύρης αγοράς και η ένταξη όσων ασχολούνται με την παραγωγή και τη διακίνησή της σε ένα ελεγχόμενο σύστημα.
Η νομιμοποίηση εκτόξευσε όπως ήταν φυσικό δραστηριότητα και μετοχές μιας σειράς καναδικών εταιρειών που ασχολούνται με την καλλιέργεια και την εκμετάλλευση των θεραπευτικών ιδιοτήτων του φυτού.
H Cronos Group, που παράγει ιατρική μαριχουάνα και λάδι κάνναβης, σε μια έκταση 95 εκταρίων στο Οντάριο, επιβεβαίωσε χθες το ενδιαφέρον τής Altria και είδε τη μετοχή της να εκτοξεύεται 30% υψηλότερα.
Δεν είναι η μοναδική παραγωγός κάνναβης για την οποία ενδιαφέρεται η Altria. Νωρίτερα φέτος υπήρξαν φήμες ότι η παραγωγός του Marlboro θα αποκτούσε μερίδιο σε μια άλλη παραγωγό μαριχουάνας του Καναδά, την Ahria.
Τον περασμένο Ιούνιο ακόμη μία μεγάλη καπνοβιομηχανία του πλανήτη, η Imperial Brands, ανακοίνωσε ότι εισδύει στην κάνναβη επενδύοντας στη βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Oxford Cannabinoid Technologies.
Η Imperial, η Altria και άλλες μεγάλες καπνοβιομηχανίες του κόσμου, που βλέπουν τα τελευταία χρόνια τις πωλήσεις τους στον ανεπτυγμένο κόσμο να υποχωρούν, καλοβλέπουν το ενδεχόμενο διείσδυσης στον πολλά υποσχόμενο κόσμο της κάνναβης. Στόχος: να τον ελέγξουν και να αποκομίσουν τα μέγιστα κέρδη.
Μια σειρά από αμερικανικές Πολιτείες έχουν ήδη νομιμοποιήσει τη χρήση της ψυχαγωγικής και ιατρικής κάνναβης ενώ το νέο Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει ομοσπονδιακό νόμο ο οποίος θα καθιστά νόμιμη την παραγωγή της κάνναβης στις ΗΠΑ, ανοίγοντας την πόρτα για περισσότερα προϊόντα που περιέχουν κανναβιδιόλη και τη νόμιμη πώλησή τους σε ΗΠΑ και υπόλοιπο κόσμο.
Και αναψυκτικά
Έτσι στο «ψητό», εκτός των καπνοβιομηχανιών, σπεύδουν να πέσουν διεκδικώντας μερίδιο και εταιρείες άλλων καταναλωτικών αγαθών.
Η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυκτικών του κόσμου, η Coca-Cola, φέρεται ότι κάποια στιγμή φέτος ήταν σε διαπραγματεύσεις με την καναδική παραγωγό μαριχουάνας Aurora Cannabis για την ανάπτυξη αναψυκτικών που θα περιέχουν κάνναβη.
H ανταγωνίστριά της, Pepsi-Cola, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας κίνησης προς την κάνναβη.
Η Constellation Brands, ιδιοκτήτρια της γνωστής μπίρας Corona, επένδυσε 4 δισ. δολάρια σε μία καναδική εταιρεία παραγωγής κάνναβης, την Canopy Growth.
Ακόμη, η καναδική θυγατρική της αμερικανικής ζυθοποιίας Molson Coors έχει ήδη συνάψει κοινοπραξία με την The Hydropothecary Corporation για την παραγωγή ποτών εμπλουτισμένων με κάνναβη, ενώ η Langunitas, μια θυγατρική της Heineken, πουλά ανθρακούχο νερό με κάνναβη.

Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: