Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Με γυναίκες ψηλά στην ιεραρχία, οι εταιρείες αποδίδουν καλύτερα

Η μεγαλύτερη παρουσία γυναικών στις διοικήσεις των επιχειρήσεων βελτιώνει την απόδοση των εταιρειών, αυξάνοντας την αποδοτικότητά τους μέχρι και κατά 20%, ενώ επιταχύνει την καινοτομία και προσελκύει περισσότερους ταλαντούχους επαγγελματίες, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) με τίτλο «Οι γυναίκες στην επιχειρηματική διοίκηση: επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής».
Διερευνώντας 13.000 επιχειρήσεις σε 70 χώρες, ο διεθνής οργανισμός διαπίστωσε πως το 60% αυτών ωφελήθηκε από την αυξημένη συμμετοχή των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις όχι μόνο όσον αφορά την κερδοφορία αλλά και τη δημιουργικότητα και το κύρος τους. Περίπου το ένα τρίτο των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα και είχαν προωθήσει τη μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στις διοικήσεις τους είδαν μια αύξηση των αποδόσεών τους κατά 5%-20%, ένα ποσοστό που στην πλειονότητα των επιχειρήσεων κυμάνθηκε από 10%-15%.
Παρά τα οφέλη που κι αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει, παγκοσμίως μόνο στο ένα τρίτο των επιχειρήσεων η συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια φτάνει το 30%. «Ακόμη υπάρχουν πολύ λιγότερες γυναίκες στην ηγεσία των επιχειρήσεων απ' ό,τι στην εργασιακή αγορά κι όσο ψηλότερα κοιτάζεις στη διοίκηση μιας επιχείρησης τόσο λιγότερες γυναίκες βλέπεις», δήλωσε η Ντέμπορα Φρανς-Μασίν της ΔΟΕ.
Η έρευνα επιβεβαιώνει στοιχεία που συνέλεξαν τα Ηνωμένα Εθνη στο διάστημα 1991-2017, τα οποία έδειξαν πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στον αριθμό των γυναικών που απασχολούνται και στην αύξηση της παραγωγής.
«Είναι σαφές πως οι επιχειρήσεις πρέπει να αναθεωρήσουν την ισορροπία φύλου: τα θετικά τους αποτελέσματα δεν εξαρτώνται μόνο από τους ανθρώπινους πόρους, αλλά και από τη σύνθεσή του προσωπικού τους», καταλήγει η Μασίν, ελπίζοντας πως αυτή η έρευνα της ΔΟΕ μπορεί να συμβάλει να πειστούν οι εργοδότες να προσλάβουν περισσότερες γυναίκες σε κάθε βαθμίδα των επιχειρήσεών τους.
 
Χριστίνα Πάντζου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: