Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

«Φαιό νταμάρι» η απλή αναλογική

Δεν πρόλαβε να αναλάβει τα καθήκοντά της η κυβέρνηση Μητσοτάκη και δήλωσε ότι θα «διορθώσει» την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση, προδικάζοντας την αποτυχία του νέου συστήματος για την εκλογή των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων πριν δοκιμαστεί.
Πρόκειται για εκδήλωση αντιδημοκρατικής νοοτροπίας και συντηρητισμού, δεδομένου ότι είχαμε αυτοδιοικητικές εκλογές πρόσφατα και η θητεία των νέων δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2019.
Και καλά για τις Περιφέρειες, όπου τα συμβούλια είναι πολυμελή και οι παραταξιακές αντιθέσεις πιο έντονες, αλλά φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται την ικανότητα συνεννόησης ούτε στις τοπικές κοινωνίες.
Η δική μου μικρή εμπειρία στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση (τετραετία 1999-2002) λέει ότι πάντοτε είχαμε πολλές δημοτικές παρατάξεις, αλλά πάνω από το 90% των αποφάσεων ήταν ομόφωνες, τουλάχιστον στον Δήμο Βύρωνα, από ό,τι γνωρίζω και στους περισσότερους δήμους.
Εχω την αίσθηση ότι το «σκότωμα» της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση αποτελεί την πρώτη φάση για την κατάργησή της και στις εθνικές εκλογές, την οποία δυστυχώς επιθυμεί διακαώς και η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Με άλλα λόγια, του κύριου στόχου θα προηγηθεί ένα είδος άσκησης σε «φαιό νταμάρι», αφού έτσι αντιλαμβάνεται την Αυτοδιοίκηση η νεοσυντηρητική Ν.Δ.
Υπενθυμίζω ότι με τον προηγούμενο νόμο ο νικητής δήμαρχος και περιφερειάρχης εξασφάλιζε αυτομάτως τα τρία πέμπτα των μελών των αντίστοιχων συμβουλίων, έχοντας επιτύχει σε πολλές περιπτώσεις ποσοστό γύρω στο 20% στον πρώτο γύρο. Για να αντιληφθούμε πόσο αντιδημοκρατικός ήταν εκείνος ο νόμος, αναφέρω ως παράδειγμα ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κώστας Ζέρβας, που μπήκε στον δεύτερο γύρο με μόλις 14%, θα είχε το 60% των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, έχοντας υπερισχύσει του επίσημου υποψήφιου της Ν.Δ. που κι αυτός έλαβε περίπου 20% στον πρώτο γύρο.
Προεκλογικά προβλήθηκε εναντίον της απλής αναλογικής το επιχείρημα ότι θα οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό των δημοτικών παρατάξεων, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη, ούτε επιβεβαιώθηκε η κινδυνολογία ότι σε όλα τα δημοτικά συμβούλια θα εκπροσωπηθεί η Χρυσή Αυγή με πολυμελείς δημοτικές ομάδες.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο επιχείρημα, επισημαίνω ως παράδειγμα ότι στον Δήμο Βύρωνα συμμετείχαν στις εκλογές του 2014 εφτά συνδυασμοί, ενώ με την απλή αναλογική συμμετείχαν οχτώ, που όλοι εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο.
Ωστόσο ο δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης δεν φοβάται την «ακυβερνησία» και ήδη απευθύνθηκε στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για πιθανές προγραμματικές συνεργασίες.

Πάνος Τριγάζης - εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα με την παράταξη Γρ. Κατωπόδη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: