Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Βιβλιοπαρουσίαση: «το Νίλουφερ» του Νίκου Καζατζόπουλου

Ο δρόμος μακρύς. Πόσο μάλλον όταν το οδοιπορικό δεν τελειώνει εκεί που η Ιστορία ορίζει το Τέλος του, μα συνεχίζεται μέσα σε μυθιστορήματα που ζωντανεύουν ιδιωτικές ιστορίες που επισκιάστηκαν από την σκόνη του ανθρώπινου ρεύματος που χρεώθηκε την απώλεια της Πατρίδας του, του Οικείου, της Ζωής του.
Πόσο μοιάζουν οι μοίρες των ξεριζωμένων ανθρώπων! Χάνεται η χρονική παράμετρος. Ενεστώτας. Αόριστος. Μπλέκεται ο πόνος, η ανάγκη, η απόγνωση, η συγκίνηση, η δύναμη. Σε κάθε άκρη της Γης ένα χέρι απλωμένο ζητά βοήθεια.. από τα παράλια της Μικρασιατικής Καταστροφής, ως τα λιμάνια των σύγχρονων ξεριζωμών. Διαβάζοντας κομμάτια της ιστορίας μας, γινόμαστε πιο ανθρώπινοι μπροστά στο ανθρώπινο δράμα. Γίνεται αδερφός ο κατατρεγμένος. Ο δίχως όνειρα ταξιδιώτης. Ο κυνηγημένος. Το «Νίλουφερ» ίσως να είναι ένα ακόμη μυθιστόρημα που ζωντανεύει τις μνήμες. Ίσως όμως να γίνει για τον κάθε αναγνώστη του ένα καΐκι που θα τον ταξιδέψει από το ασφαλές Εγώ του στο αλληλέγγυο Είναι του και να ταχθεί με έναν παλμό ενσυναίσθησης δίπλα σε κάθε άνθρωπο που χάνει ό,τι πολυτιμότερο έχει: τη Ζωή που έχτισε ως τώρα.
Το «Νίλουφερ» ήταν το ατμόπλοιο που μετέφερε τους κατοίκους από τα παράλια της Προποντίδας και της Βιθυνίας και το μόχθο τους στην αρχόντισσα Πόλη. Ήταν όμως και το καΐκι που έμελλε να σεργιανίσει τα ξεριζωμένα σώματά τους στις νέες – αφιλόξενες γι’ αυτούς – πατρίδες μετά την Καταστροφή... τις ψυχές τους τις είχαν θυμίαμα και καντήλι που σιγόκαιγε φωτίζοντας τα άγια χώματα των χαμένων πατρίδων.
Ο Σύλλογος Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας σε συνεργασία με τη ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας, τον Ποντιακό Σύλλογο Κρύας Βρύσης «Αλέξανδρος Υψηλάντης» και το Σύλλογο Στραντζαλιωτών Ν. Πέλλας «Η Στράντζα» σας προσκαλεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, ώρα 7μμ, στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Γιαννιτσών όπου θα παρουσιαστεί το μυθιστόρημα του Νίκου Καζατζόπουλου «το Νίλουφερ». Για το βιβλίο θα μιλήσει η Θεανώ Ζουρνατζίδου Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών και ο συγγραφέας Νίκος Καζατζόπουλος. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Βούλα Αργυράκη. Την εκδήλωση θα ντύσουν με χορούς, τραγούδια και εδέσματα οι πολιτιστικοί Σύλλογοι που συμμετέχουν.
Είσοδος Ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια: