Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Θρησκευτική διαμάχη με άνθρακες και καυσαέρια

Φτώχεια είναι τα πολλά λόγια. Οταν, για να περάσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους στις σχέσεις του με την Εκκλησία, τα προς αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος απαιτούν πλειοψηφία τουλάχιστον 181 βουλευτών, τότε… βάλε να βράζει ρύζι.
Ισως αυτό είχε υπόψη του ο εισηγητής του κόμματος της πλειοψηφίας Κώστας Τζαβάρας (τον θυμάμαι σε παλαιότερη κυβέρνηση της Ν.Δ. που έλαμψε ως άεργος υπουργός Πολιτισμού): το ακατόρθωτο τόσο ισχυρής πλειοψηφίας. Και υπό μια έννοια χλεύασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (που όμως είχε και εκτός ΣΥΡΙΖΑ υποστηρικτές· το ΜέΡΑ25 για παράδειγμα), με το τρίπτυχο: «άνθρακες, καπνός και αέρας…».
Που, ομολογώ, δεν εννόησα. Ούτε βρήκα κάτι σχετικό που να του μοιάζει, όσο κι αν έψαξα στις δαιμόνιες μηχανές αναζήτησης. Ισως πρόκειται για παραφθορά τζαβάρειου τύπου ή παροιμία από τα χωριά του, της Ηλείας.
Γιατί όσα επί της ουσίας του θέματος είπε, ότι η συγκεκριμένη διάταξη του Συντάγματος για την Ορθόδοξη Εκκλησία «δεν αφορά την καθιέρωση επίσημης θρησκείας από το Σύνταγμα, αλλά χαρακτηρίζει τη θρησκεία που πιστεύουν η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών» (σημ. πλειονότητα είναι το σωστό, αλλά τώρα… ψύλλοι στ’ άχυρα).
Δηλαδή, κατά τον κ. Τζαβάρα (κατ’ επέκταση, κατά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία· εδώ ταιριάζει), όταν το Σύνταγμα, στο ξεκίνημά του (άρθρο 3, παράγραφος 1), ορίζει: «Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού…», αυτό δεν είναι «καθιέρωση επίσημης θρησκείας».
Είναι, ας πούμε, περιγραφή ή καταγραφή (κατόπιν ιστορικής εξακριβώσεως) «της θρησκείας που πιστεύουν η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών»! Μα αν είναι έτσι, τι τη θέλουν την ουδετερότητα ο ΣΥΡΙΖΑ και όσοι άλλοι την προτείνουν; Αφού, επί της ουσίας, κατά Τζαβάρα, υφίσταται ουδετερότητα! Περίπου συνώνυμο του «επικρατούσα»…
 
Πέτρος Μανταίος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: