Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

To ΔΝΤ εγκαταλείπει τα μνημόνια. Η ΝΔ όχι!

Η παραδοχή από τη νέα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν λανθασμένη ειναι μια σημαντική είδηση παρόλο που το κακό έχει ήδη γίνει και σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το ΔΝΤ και οι δανειστές της Ελλάδας έχουν παραδεχθεί τα λάθη τους στο μείγμα των πολιτικών που απαίτησαν, οδηγώντας στην κοινωνικοοικονομική διάλυση. Ακόμη πιο σημαντική διαπίστωση όμως είναι ότι όσα παραδέχεται -ακόμη και- το ΔΝΤ ως λάθος συνταγή είναι αυτά που πρεσβεύει και εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ ως την ενδεδειγμένη λύση!
Η αλήθεια είναι ότι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα νέα Πρόεδρος του ΔΝΤ, σε κείμενό της που δημοσιεύεται στο διεθνή τύπο αλλά διέλαθε (;) της προσοχής των ελληνικών ΜΜΕ, ούτε λίγο ούτε πολύ, παραδέχεται ότι πρέπει να καταπολεμηθούν οι οικονομικές ανισότητες και ότι οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις σε κάθε επίπεδο. Η επικεφαλής του φορέα που αντιπροσωπεύει και συμβολίζει τις «θεραπείες» - σοκ και τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό, κάνει λόγο για ανάγκη επαναξέτασης των πολιτικών, αύξηση της φορολογίας των ισχυρών για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλουσίων και έρχεται σε αντίθεση με την πάγια απαίτηση του ΔΝΤ για οριζόντια μείωση των δημόσιων δαπανών και επενδύσεων ως προαπαιτούμενο για την εφαρμογή προγραμμάτων «διάσωσης».
«Χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση ώστε να βάλουμε τέλος σε μια από τις πιο περίπλοκες και ανησυχητικές προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία» αναφέρει η Γκεοργκίεβα προκαλώντας έκπληξη και ανατρέποντας τις πάγιες αντιλήψεις του ΔΝΤ και της διεθνούς ελίτ ενάντια στην κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.
Το οξύμωρο είναι ότι ενώ η Γκεοργκίεβα μοιάζει να κλίνει προς τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις κευνσιανές λογικές, απορρίπτοντας τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό, η ΝΔ παραμένει προσκολημμένη στις μνημονιακές πολιτικές: Εφαρμόζει με επιμονή τη μείωση της φορολογίας των πολύ μεγάλων εισοδημάτων, νομοθετεί την απόλυτη ευελιξία στην αγορά εργασίας, συρρίκνωσε δραστικά το κοινωνικό μέρισμα και ψαλίδισε τα κοινωνικά επιδόματα. Προχώρησε μάλιστα και σε μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 600 εκατ. ευρώ το 2019 σε σχέση με τον ψηφισμένο προϋπολογισμό.
Την ώρα που το ΔΝΤ παραδέχεται τα λάθη των μνημονίων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει προσκολλημένη στις υφεσιακές πολιτικές των μνημονίων, που εξόντωσαν την ελληνική οικονομία. Οι αναιμικές επιδόσεις και η ανάσχεση της ανοδικής μεταμνημονιακής πορείας, ήδη από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, αποδεικνύουν τόσο τα τραγικά λάθη που δημιουργούν νέους δημοσιονομικούς κινδύνους όσο και το βαρύ κοινωνικό κόστος που θα κληθεί να πληρώσει και πάλι η χώρα. 
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: