Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Πολιτικές και τοπικές αντιδράσεις για τις επιτάξεις στα νησιά

Την άμεση αντίδραση τοπικών παραγόντων αλλά και της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ανακοίνωση για Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρά σε επιτάξεις σχετικά με τη χωροθέτηση «κλειστών κέντρων» στα νησιά.
Για το θέμα συνεδριάζει εκτάκτως στις 20:00 το δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης, ενώ σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δυτικής Λέσβου.
Δυσφορία από ΚΕΔΕ
Τη «δυσφορία της για την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης των Δήμων επί του συνολικού σχεδιασμού και των κριτηρίων επιλογής, καθώς και για την έλλειψη επαρκούς συνεργασίας» εξέφρασε η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της, μετά τη συνάντηση του προέδρου της, Δημήτρη Παπαστεργίου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε αυτήν μεταξύ άλλων σημειώνονται τα εξής:
«Σήμερα η ΚΕΔΕ, με αφορμή αφενός τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος για το ενδεχόμενο δημιουργίας από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου νέων δομών φιλοξενίας ή επέκτασης των υπαρχόντων και αφετέρου την πρόσφατη τροπολογία που υπερψηφίστηκε στην Βουλή σχετικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό, επιθυμεί να εκφράσει τη δυσφορία της για την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης των Δήμων επί του συνολικού σχεδιασμού και των κριτηρίων επιλογής, καθώς και για την έλλειψη επαρκούς συνεργασίας.
Ζητούμε το αυτονόητο, η Αυτοδιοίκηση να συμμετέχει και όχι μόνο να καλείται να εφαρμόζει προειλημμένες αποφάσεις. Ναι, «δεν διοικούμε εμείς την χώρα», ζούμε όμως, κυκλοφορούμε και έχουμε την ευθύνη των τοπικών μας κοινωνιών, τις οποίες οφείλουμε να ενημερώσουμε και στις οποίεςκαθημερινά λογοδοτούμε.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε επίσης ενίσχυση των Δήμων που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού/προσφυγικού».
Αναβρασμός στα νησιά
Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος κάνει λόγο για «αιφνιδιαστική απόφαση», καθώς ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση και ότι πληροφορήθηκε τα σχέδια της κυβέρνησης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
«Σιγή ασυρμάτου» τόνισε χαρακτηριστικά στο ραδιοφωνικό σταθμό της Μυτιλήνης «Στο Νησί 99» και παράλληλα αναρωτήθηκε σκωπτικά: «Είναι δυνατόν, εν έτει 2020 να γίνεται επίταξη;». «Τι σχόλιο να κάνω, όταν καταντάμε να καταλήγουμε σε επίταξη;», σημείωσε.
Ο ίδιος σε σχόλιο που έκανε στο Facebook σχολίασε δηκτικά: «Επίταξη... Έδωσα εντολή να ακούγονται εμβατήρια στα μεγάφωνα όλων των οικισμών του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Βρήκα επιτέλους και το σήμα του Δήμου...»
Επίσης, ανέφερε ότι πρότεινε ήδη στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κ. Μουτζούρη, να μην παραστούν στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη.
«Μας καλούν την Πέμπτη για να μας πούνε τι θα κάνουν για να "οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη" που παραδέχονται ότι έχει χαθεί και την Δευτέρα ανακοινώνουν επιτάξεις. Μετά θέλουν να πιστέψουμε ότι θα κλείσουν την Μόρια, θα αποσυμφορήσουν το νησί, θα, θα, θα. Οχι,κύριοι, δεν σας πιστεύουμε. Αλλά και δεν θα επιτρέψουμε να μετατρέψετε το νησί σε κρανίου τόπο. Θα το διαπιστώσετε, όσον μας αφορά τουλάχιστον. Εσείς διαλέξατε τον ολισθηρό δρόμο», επανήλθε μέσω του Facebook.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης, μιλώντας στον Real Fm δήλωσε: «είχα ενημέρωση από τον κ. Μηταράκη, πριν από μία ώρα, μου το προανήγγειλε. Όμως, εγώ δεσμεύομαι από τις αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων και του Περιφερειακού Συμβουλίου οι οποίες λένε καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφισταμένων δομών. Τούτο, είναι πέραν των αποφάσεων που έχουμε και κατά συνέπεια θα πρέπει να συνομιλήσω και με τον κόσμο, με τους συνεργάτες μου και με τις υπόλοιπες παρατάξεις να δούμε πως θα το χειριστούμε».
«To επόμενο επεισόδιο στο δράμα του Βορείου Αιγαίου θέλει την Κυβέρνηση να επιτάσσει εκτάσεις στα νησιά για τη δημιουργία νέων δομών μεταναστών. Την ίδια στιγμή, δεν φαίνεται στον ορίζοντα κανένα ρεαλιστικό σχέδιο αποσυμφόρησης.
Με λίγα λόγια η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά της στα αιτήματα των νησιωτών, που ζητούν άμεση αποσυμφόρηση και δηλώνουν ρητά τη διαφωνία τους στη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής. Κλείνει τα μάτια της στην τραγική κατάσταση, που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, και μπροστά στην ωρολογιακή βόμβα που απειλεί να τινάξει την κοινωνική συνοχή στον αέρα.
Δεν είναι αυτή η στιγμή, που θα πρέπει να νιώθουμε ηττημένοι. Αντιθέτως, επιβάλλεται η φωνή μας να γίνει πιο δυνατή», σχολίασε ο Παναγιώτης Χριστόφας, επικεφαλής της παράταξης με το ΚΙΝ.ΑΛΛ στο περιφερειακό συμβούλιο, για τη δημιουργία νέας δομής στην Καράβα Μανταμάδου.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών
«Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει ''κλειστό'' και την άλλη δήθεν ''ελεγχόμενο''», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει ότι υπάρχει λύση, «μόνο εάν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφασίσει να σταματήσει αυτό το μπάχαλο που δημιούργησε με τις μνημειώδεις παλινωδίες της» και σημειώνει πως το Μαξίμου οφείλει:
  • «Να ξεκινήσει άμεσα την αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.
  • Να αυξήσει το στελεχιακό δυναμικό της Υπηρεσίας Ασύλου (διερμηνείς, επιτροπές προσφυγών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού).
  • Να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία ενός – και όχι δύο – κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης ανά νησί.
  • Να εντείνει τις πιέσεις και να απαιτήσει έμπρακτη αλληλεγγύη από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.»
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Παίζουν με τη φωτιά
«Η κυβέρνηση μετέτρεψε τις αποθήκες ψυχών στα νησιά, σε πυριτιδαποθήκες και τώρα παίζει με τη φωτιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Παύλος Χρηστίδης. 
«Επί εφτά μήνες κλείνει τα μάτια και τα αυτιά στο πρόβλημα. Και τώρα εγκλωβισμένη κάνει επίδειξη αυταρχισμού στις τοπικές κοινωνίες και τις, δημοκρατικά εκλεγμένες, αρχές των νησιών. Τα νέα κέντρα, είτε με επίταξη είτε χωρίς, δεν θα λύσουν από μόνα τους το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Δυστυχώς η Κυβέρνηση μετατρέπει ένα Ευρωπαϊκό ζήτημα σε εθνική τραγωδία», τονίζει σε δήλωσή του.
ΚΚΕ: Απαράδεκτη μεθόδευση
Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση των νησιωτών, προχωρά τον επικίνδυνο σχεδιασμό της για τη δημιουργία νέων ελεγχόμενων-κλειστών hotspot, καταδικάζοντας τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της ΕΕ, εγκλωβίζοντας εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Η μεθόδευσή της είναι απαράδεκτη. Προχωρά με το “αποφασίζουμε και διατάζουμε”, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Οι δικαιολογίες, που επικαλείται, αντιστρέφουν πλήρως την πραγματικότητα.
Για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στα νησιά που έχουν hotspot, την ευθύνη έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον και οι δύο αποδέχονται τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου. Ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες, δημιουργεί προβλήματα στα νησιά, αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Επίσης η καταστολή σε βάρος προσφύγων-μεταναστών, καθώς και η ανοχή της κυβέρνησης στη δράση ακροδεξιών ομάδων, οξύνει την κατάσταση και δημιουργεί εντάσεις στα νησιά. Η κυβέρνηση, χωρίς ντροπή, λέει ότι έχει άλλη πολιτική από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, στην πράξη όμως συνεχίζει την υλοποίηση των ίδιων κατευθύνσεων που καθορίζει η πολιτική της ΕΕ.
Ο πυρήνας αυτής της πολιτικής προϋποθέτει τα νησιά να είναι ο κύριος χώρος εγκλωβισμού των προσφύγων-μεταναστών, προκειμένου ο μεγαλύτερος όγκος από αυτούς να αναγκάζεται να αποδεχθεί την επαναπροώθησή του σε χώρες, όπου μαίνονται οι φλόγες των πολέμων και των επεμβάσεων.
Επίσης και οι δυο συμφωνούν με την εμπλοκή και χρηματοδότηση των ΜΚΟ, ενώ τα όσα ισχυρίζονται περί ελέγχου και εξορθολογισμού τους είναι εντελώς παραπλανητικά. Η δημιουργία και νέων κέντρων δε σημαίνει ότι θα κλείσουν τα hotspot που υπάρχουν, παρά και ενάντια σε όσα κατά καιρούς ισχυρίζεται η κυβέρνηση.
Ακόμα, η θέση της για ενίσχυση της αποτροπής στα σύνορα, όπως με το αίσχος του φράγματος, δεν σημαίνει τίποτα άλλο από αύξηση των πνιγμένων παιδιών, των προσφύγων και μεταναστών, καθώς οι αιτίες που δημιουργούν τις μεγάλες προσφυγικές ροές παραμένουν και ενισχύονται, εφόσον η κυβέρνηση της ΝΔ -όπως και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ- ενισχύει την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στα επιθετικά σχέδια και επεμβάσεις των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό των νησιών να απαντήσει στη νέα πρόκληση, εμμένοντας και δυναμώνοντας την απαίτησή του για απεγκλωβισμό εδώ και τώρα όλων των προσφύγων και μεταναστών, για να κλείσουν τα hotspot που ήδη υπάρχουν, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο στρατόπεδο πολύχρονου εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.
Αρβανίτης: Ακόμη μια πράξη στο δράμα των νησιών
«Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσα από τη συντριπτική της ανικανότητα, προδίδει κάθε έννοια ανθρωπιστικής -ή έστω απλά επαρκούς- διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Με την ανακοίνωση των σχεδίων της για επίταξη χώρων που αντιστοιχούν σε περισσότερα από ένα κέντρα κράτησης σε κάθε ένα από τα νησιά που ως τώρα σηκώνουν το βάρος του προβλήματος, επιβεβαιώνει πως οι προθέσεις της δεν συνάδουν με τις ανάγκες των πολιτών της χώρας.
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη καταφεύγει στη λύση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, εργαλείο που χρησιμοποιείται σε ακραίες και επείγουσες καταστάσεις, για να τακτοποιήσει ένα ζήτημα που υποτίθεται ότι κατέχει και μελετά σε βάθος από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της.
Στην ανάγκη των τοπικών κοινωνιών για αποσυμφόρηση με ανθρώπινους όρους, η κυβέρνηση απαντά με ένα αλαλούμ αποφάσεων: να ανοίγει περισσότερες δομές, κλειστές και ανοιχτές, σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές. Είναι προφανές στον οποιονδήποτε ότι η εφαρμογή αυτής της νέας πτυχής της πολιτικής της κυβέρνησης, είναι μία ακόμη πράξη στο δράμα των νησιών μας, που δεν πρόκειται να φέρει ανάσα σε κανέναν, ούτε στους κατοίκους, ούτε στους αιτούντες άσυλο, καθώς απομακρύνει όλο και περισσότερο κάθε προοπτική αποσυμφόρησης των νησιών», τονίζει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.
Επιτάξεις με ΠΝΠ
Το υπουργικό συμβούλιο προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να «επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας».
Ακολουθεί, επίσης Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:
  • Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
  • Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
  • Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:
  • Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
  • Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.
Σύμφωνο με τον Στέλιο Πέτσα, στις νέες δομές θα διαμένουν πρώτον, «οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής».
Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, «βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια», πρόσθεσε ο υπουργός θέλοντας να προλάβει αντιδράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό αλλά και για να μην κλείσει η κάνουλα της χρηματοδότησης από την ΕΕ.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: