Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Χάθηκε το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ε.Ε. και Βρετανία το 60% των απωλειών ● Ιδεολογικά ανέτοιμες οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τον Αρμαγεδδώνα ● «Πρέπει επειγόντως να βάλουμε χρήματα στις τσέπες των ανθρώπων», διακηρύσσει Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης.
Τα 8,8 τρισ. δολάρια θα φτάσει πιθανότατα το κόστος της πανδημίας του κορονοϊού για την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης (ADB), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι συνολικές οικονομικές απώλειες που αναμένεται ότι θα έχει ο πλανήτης εξαιτίας του COVID-19 θα κυμανθούν μεταξύ 5,8 τρισ. -στην περίπτωση που τα περιοριστικά μέτρα διαρκέσουν τρεις μήνες- και 8,8 τρισ. δολαρίων -στην περίπτωση που επικρατήσει το δυσμενέστερο σενάριο καραντίνας 6 μηνών.
Οι νέες εκτιμήσεις για το οικονομικό κόστος της πανδημίας είναι υπερδιπλάσιες των αντίστοιχων που είχε η ADB στις αρχές Απριλίου (2 έως 4,1 τρισ. δολάρια) και ισοδυναμούν με το 6,4%-9,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Πάνω από τις μισές απώλειες (3,5 τρισ.-5,3 τρισ. δολάρια ή 60%) θα υποστούν οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου (ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ε.Ε. συν τη Βρετανία).
Συγκεκριμένα, η ADB εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα απολέσει 1,5-2,2 τρισ. δολάρια (7,1%-10,7% του ΑΕΠ), η ιαπωνική 324 έως 491 δισ. δολάρια (5,9%-8,9% του ΑΕΠ), ενώ Ε.Ε. και Βρετανία μαζί 1,7 έως 2,6 τρισ. δολάρια (7,7%-11,7% του ΑΕΠ).
Το μέγεθος των απωλειών αναδεικνύει σύμφωνα με την τράπεζα τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού και τον σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν με τις παρεμβάσεις τους οι κυβερνήσεις.
Παρά τα τρισεκατομμύρια δολαρίων που έχουν ήδη ανακοινώσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη των οικονομιών, οι τελευταίες πάντως δείχνουν ιδεολογικά ανέτοιμες, αν όχι λίγες, για να αντιμετωπίσουν τον Αρμαγεδδώνα. Στην «Ενωμένη» Ευρώπη, η αλληλεγγύη, η αμοιβαιοποίηση των κινδύνων και ο συντονισμός αποτελεί ξένο γράμμα.
Η Γερμανία, ξοδεύοντας πάνω από τα μισά όλων όσων έχουν δαπανήσει συνολικά οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. για την οικονομία της και τις επιχειρήσεις, φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την κρίση και να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στην ενιαία αγορά με τους μεγάλους «εθνικούς της παίκτες» στη μετά τον κορονοϊό εποχή.
Χιονοστιβάδα
Στις ΗΠΑ -όπου το πλιάτσικο των φίλιων προς τον Ντόναλντ Τραμπ επιχειρηματικών συμφερόντων στα προγράμματα στήριξης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει λάβει μορφή χιονοστιβάδας- ο πρόεδρος της Fed, Ζερόμ Πάουελ, προειδοποίησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι πιο αργή από αυτήν που είχε εκτιμηθεί αρχικά και ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση.
Το μήνυμα του Πάουελ επανέλαβε χθες -μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις αιτήσεις ανέργων για επίδομα, που έφτασαν από την έναρξη της πανδημίας τα 36,5 εκατομμύρια- ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι.
«Βρισκόμαστε σε κάτι αντίστοιχο με οικονομικό πόλεμο. Αυτό που έχουμε ανάγκη ακριβώς τώρα είναι να βάλουμε χρήματα στις τσέπες των ανθρώπων που έχουν χάσει τις δουλειές τους», διεμήνυσε ο κεντρικός τραπεζίτης εν μέσω εκτιμήσεων ότι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας αγγίζει πλέον το 24%-25%, έναντι του επίσημου 4,7% που ανακοίνωσε πριν από μια εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας για τον Απρίλιο.
Ο Κασκάρι προειδοποίησε ότι όταν εκπνεύσουν τα δίμηνα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα μπορούσε να υπάρξει νέο κύμα πτωχεύσεων, που θα μειώσει περαιτέρω την παραγωγική ικανότητα και θα επιβραδύνει περαιτέρω την ανάκαμψη... Με άλλα λόγια, ζητείται Κέινς επειγόντως, αλλά και... Ρούσβελτ.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: