Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Μεταφέρεται στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού ο Βασίλης Δημάκης

Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, μιλώντας στην ΕΡΤ, γνωστοποίησε ότι Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών αποφάσισε πριν από λίγα λεπτά τη μεταφορά του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη από το υπόγειο των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού στο απέναντι κτίριο των ανδρικών Φυλακών Κορυδαλλού, εκεί όπου βρίσκεται το κελί του.
Στην παρέμβασή της επέμεινε στον ισχυρισμό της ότι δεν στερήθηκε το δικαίωμα του κρατούμενου στην εκπαίδευση, ωστόσο, αυτό καταρρίπτεται από το ότι μόλις στις 25 Μαΐου κι ενώ είχε ήδη ξεκινήσει για τρίτη φορά απεργία πείνας και δίψας, η υποδιευθύντρια του καταστήματος κράτησης τον ενημέρωσε ότι μπορούσε να έχει πρόσβαση σε εγκατεστημένο ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Όσο για το επιχείρημα της κυρίας Νικολάου ότι ο Δημάκης αρνήθηκε να συμμετέχει σε τηλεκπαίδευση στα Γρεβενά, αυτό συνέβη επειδή ο κρατούμενος εκείνο το διάστημα έκανε ξανά απεργία πείνας και δίψας, ζητώντας να επιστρέψει στον Κορυδαλλό και να μπορεί να πηγαίνει με βραχιολάκι στη σχολή του όπως έκανε μέχρι τώρα.
Εντύπωση προκαλεί ότι παρόλο που η κ. Νικολάου αναγνώρισε τον δύσκολο αγώνα που έχει κάνει ο κρατούμενος για να είναι σήμερα τριτοετής υπότροφος φοιτητής στο πολιτικό τμήμα του ΕΚΠΑ, αντέτεινε ότι «κατά το παρελθόν δεν έχει δείξει δείγματα σωφρονισμού».
Ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν από τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν δόθηκαν ούτε σήμερα από την κ. Νικολάου.
Μύδροι Καμπαγιάννη για την ΕΡΤ
Πριν από την παρέμβαση Νικολάου, στη δημόσια τηλεόραση μίλησε ο συνήγορος του Βασίλη Δημάκη, Θανάσης Καμπαγιάννης, πραγματοποιώντας ηχηρή παρέμβαση και καταγγέλλοντας, τον αποκλεισμό της πλευράς του κρατούμενου φοιτητή από τα ρεπορτάζ του σταθμού. 
Παραδέχεται τις ανακρίβειες για τον Δημάκη το Υπ. Προστασίας του Πολίτη
Μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών ότι ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης επιστρέφει στο κελί του στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παραδέχεται ότι ήταν ανακριβής η πληροφορία που το ίδιο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε υιοθετήσει, όταν χρέωνε στον Βασίλη Δημάκη ληστείες με Καλάσνικοφ.
«Όσον αφορά στις ένοπλες ληστείες, για τις οποίες έχει καταδικαστεί ο εν λόγω κρατούμενος, διευκρινίζεται ότι έχουν διαπραχθεί με πιστόλι», αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση τού συνηγόρου του Βασίλη Δημάκη, Θανάση Καμπαγιάννη, ότι ο κρατούμενος προτίθεται να κινηθεί ποινικά και αστικά για συκοφαντική δυσφήμηση ενάντια σε όσους συνέταξαν την παραπάνω ανακοίνωση και μετά το σημερινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Τα ψέματα του υπουργείου για τον Δημάκη».
Οπως σημείωνε το δημοσίευμα, «το γεγονός ότι το υπουργείο επιλέγει να απαριθμήσει τα αδικήματα του υπότροφου πια φοιτητή παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου και σωφρονιστικής πολιτικής, επιβεβαιώνει την ιδεοληπτική εμμονή απέναντι στους κρατούμενους και αποδεικνύει γιατί επί κυβέρνησης Μητσοτάκη οι φυλακές δεν υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πόσω μάλλον όταν οι ποινές έκτισης διαφέρουν κατά πολύ από τις ποινές κάθειρξης, όταν ο Δημάκης έχει καταδικαστεί για ληστείες με όπλα αλλά όχι για χρήση Καλάσνικοφ και όταν κατηγορείται ως ο βασικός υποκινητής εξέγερσης κρατουμένων τον περασμένο μήνα, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να συμμετάσχει με συγκρατούμενούς του σε ειρηνική διαμαρτυρία και να μεταφέρει τα αιτήματά τους στην κυρία Νικολάου».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: