Σάββατο 30 Μαΐου 2020

«Ούτε μια δεκάρα στη Νότια Ευρώπη»: Το εξώφυλλο ολλανδικού περιοδικού που προκάλεσε αντιδράσεις

Αντιδράσεις προκαλεί το αμφιλεγόμενο εξώφυλλο του Ολλανδικού Περιοδικού Elsevier που κυκλοφορεί το Σάββατο και μάλλον δίνει τον τόνο, της στάσης των "σκληρών" του Βορρά απέναντι στο πακέτο χρηματοδότησης που έχει αποφασιστεί αρχικά από την ηγεσία της ΕΕ.
Το περιοδικό, το μεγαλύτερο και παλαιότερο της Ολλανδίας, κυκλοφορεί με την εικόνα των σκληρά εργαζόμενων Ευρωπαίων σε αντιδιαστολή με τους νότιους που πίνουν καφέ και παίζουν τάβλι. Ο τίτλος του είναι "Γιατί το σχέδιο των Μέρκελ-Μακρόν να δώσουν 500 δις. ευρώ δεν είναι καλό. Ούτε μια δεκάρα για τη Νότια Ευρώπη".
Πρόκειται για την επάνοδο των γνωστών στερεοτύπων σε βάρος των "τεμπέληδων" του Νότου που είχαν ατονήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την τελευταία ελληνική κρίση χρέους. Ταυτόχρονα όμως μάλλον προδιαθέτει τη στάση που θα τηρήσουν οι 4 "σκληροί", μεταξύ των οποίων η Ολλανδία, στην έγκριση του σχεδίου διάσωσης της Ε.Ε.. Άλλωστε, το γεγονός ότι από την κριτική εξαιρούν τα 250 δις που έχουν τη μορφή δανείου και επικεντρώνουν στα 500 δις που δίδονται ως ενισχύσεις, κυρίως στο Νότο, δείχνει τις δυσκολίες που έχει το σχέδιο μέχρι να εγκριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Έντονες αντιδράσεις και κριτική
Ήδη, το εξώφυλλο σχολιάζεται έντονα ενώ ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Ευρωβουλή Γκι Φερχοφσταντ σε ανάρτησή του σημειώνει ότι τέτοιου είδους ψευδείς αναφορές οδήγησαν στο Brexit.
Στην Πορτογαλλία, κάποιοι "πείραξαν" το εξώφυλλο αλλάζοντας τα πρόσωπα στις δύο πλευρές δείχνοντας τους μετανάστες του νότου να δουλεύουν σκληρά καθώς οι βόρειοι απολαμβάνουν τις παραλίες του Νότου ενώ παράφρασαν τον τίτλο ως "Ούτε μια δεκάρα σε φορολογικούς παραδείσους". Το σίγουρο είναι, ότι μόλις ανέκυψε η ανάγκη ενός πακέτου διάσωσης με στοιχεία αμοιβαιοποίησης, εμφανίστηκε αμέσως και η αντίδραση των γνωστών βορειοευρωπαϊκών κύκλων.
Θοδωρής Καραγιαννίδης
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: