Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Νέα «φωτογραφική» ασυλία τραπεζικών στελεχών για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και επιχειρηματίες

Στη "φωτογραφική" απαλλαγή όλων των τραπεζικών στελεχών που είχαν διωχθεί αυτεπάγγελτα για υποθέσεις κακουργηματικής απιστίας, κυρίως σχετικά με τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και επιχειρηματίες, προχώρησε η κυβέρνηση με μια διάταξη εξαίρεσης που προβλέφθηκε σε πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και κυρώνεται στη Βουλή.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, η κυβέρνηση φρόντισε την κατ’ εξαίρεση μη αναστολή των προθεσμιών για υποβολή «δήλωσης επιθυμίας προόδου εκκρεμών ποινικών διαδικασιών» σε βάρος τραπεζικών στελεχών, για τα οποία είχαν σχηματισθεί δικογραφίες για κακουργηματική απιστία. Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση ολοκληρώνει το έγκλημα που είχε ξεκινήσει με τη ρύθμιση του Νοεμβρίου, "με μια ντροπιαστική διάταξη που συζητείται στη Βουλή και κουκουλώνει όλες τις υποθέσεις απιστίας τραπεζικών στελεχών", την οποία χαρακτηρίζει ένα "χοντροκομμένα τέχνασμα" .
Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων το Νοέμβριο, φρόντισε να αποκλείσει την αυτεπάγγελτη δίωξη της κακουργηματικής απιστίας τραπεζικών στελεχών, ώστε να διώκονται μόνο κατ' έγκληση, κάτι που σημαίνει ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα έπρεπε να μηνύσουν τον εαυτό τους για σοβαρές υποθέσεις "θαλασσοδανείων" σε κόμματα και εκλεκτούς επιχειρηματίες. Η μεταβατική περίοδος που έδινε το περιθώριο στις διοικήσεις να δηλώσουν αν επιθυμούν τη συνέχιση της δίωξης για όσες είχαν ασκηθεί αυτεπάγγελτα συνέπεσε με την πανδημία. Όμως παρότι παρατάθηκαν όλες οι σχετικές προθεσμίες στη Δικαιοσύνη, με τη διάταξη της κυβέρνησης, μόνο τα συγκεκριμένα αδικήματα εξαιρούνται και άρα οδηγούνται όλες στο αρχείο.
Οι Τράπεζες απάλλαξαν τους διωκόμενους
Ενδιαφέρον όμως είναι τι έπραξαν μέχρι την πανδημία οι τράπεζες αφού και αυτές από την πλευρά τους , σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, φρόντισαν να απαλλάξουν τους διωκόμενους σε όλες τις υποθέσεις απιστίας. Κανένα τραπεζικό ίδρυμα δεν κατάθεσε σχετική δήλωση επιθυμίς συνέχισης των εκκρεμών διαδικασιών, στο διάστημα που ίσχυε η μεταβατική περίοδος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη διάταξη πέρασε η κυβέρνηση και για την εξαίρεση των περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν προϊόν νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από τις σχετικές παρατάσεις, με αποτέλεσμα να αποδεσμευτεί το "μαύρο χρήμα" όσων διώκονται για σοβαρές υποθέσεις "ξεπλύματος".
Η ανάρτηση του Δ. Τζανακόπουλου
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: