Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Βαρουφάκης: Η ύφεση είχε επιστρέψει πολύ πριν την καραντίνα

Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, θέλοντας να... προσγειώσει τον πρωθυπουργό για την πορεία της οικονομίας.
Σε αιχμηρή δήλωσή του γραμματέας του ΜέΡΑ25 τονίζει πως «το κλίμα ήταν πολύ στραβό πολύ πριν έρθει να το ροκανίσει ο κορονοϊός. Η ύφεση είχε επιστρέψει πολύ πριν την καραντίνα, όπως σας λέγαμε από τον Αύγουστο στη Βουλή».
Απευθυνόμενος προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού επικαλείται δήλωση του πρωθυπουργού ότι «η πανδημία ανέκοψε την πορεία της χώρας σε μία εποχή που έμπαινε ορμητικά σε τροχιά ανάπτυξης», λέει: «Σοβαρολογείτε;».
«Τόσο ορμητικά ερχόταν η ανάπτυξη, που το τελευταίο τρίμηνο του 2019 το εθνικό εισόδημα μειώθηκε κατά 274 εκατ. ευρώ ενώ κατά τη διάρκεια του χρόνου οι ακαθάριστες επενδύσεις μειώθηκαν από 14% του εθνικού εισοδήματος το 2017 σε 11% το 2019. Είπατε ακόμα ότι "ο Ιανουάριος κι ο Φεβρουάριος ήταν εξαιρετικοί μήνες για την οικονομία". Τόσο εξαιρετικοί που το υπουργείο Οικονομικών έμεινε 37% πίσω από τους δημοσιονομικούς στόχους του: Αν, δηλαδή, δεν ήταν εξαιρετικοί μήνες, πόσο θα είχατε αστοχήσει; 80%;» προσθέτει χαρακτηριστικά.
«Σίγουρα δεν είναι μια κυβέρνηση με την αρετή, την τόλμη και τη γνώση που χρειάζεται για να πει το μεγάλο, το απαραίτητο όχι, στο 5ο Μνημόνιο – στην απάνθρωπη λιτότητα που θα απαιτήσει η τρόικα το 2021 λόγω της δικής σας ενδοτικότητας, του δικού σας ναι σε όλα», καταλήγει ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: