Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Περί του ιού της ανοησίας

Οι «αγνωστικιστές», οι «άθεοι», οι «θρησκειομάχοι» κι όσοι δεν μετατρέπουν την ευσέβειά τους σε τηλεγεγονός και δεν «νιώθουν την ανάγκη» ν’ ανάψουν ένα κεράκι όταν τους ακολουθούν φωτογράφοι, χαίρονται ιδιαίτερα όταν διαβάζουν τις σκέψεις τους διατυπωμένες από ιερωμένους. Τέτοιες απόψεις, αντίπαλες του «κανόνα», δεν γίνονται πρωτοσέλιδες. Πρωτοσέλιδα γίνονται τα αναθέματα, τα «θαύματα» και οι «προφητείες».
«Το κύριο επιχείρημα ημών των πιστών», γράφει ο Κρητικός ιερέας Χαράλαμπος Κοπανάκης, «ότι δηλαδή μέσω της θείας κοινωνίας δεν μεταδίδονται ασθένειες που κολλάνε με το σάλιο, μάλλον είναι και υβριστικό. Κανείς δεν διανοείται να υποστηρίξει ότι ένα ζευγάρι που έκανε εκκλησιαστικό γάμο, και συνεπώς δέχθηκε τη Θεία Χάρη, είναι αδύνατον ποτέ να χωρίσει. [...] Οι άνθρωποι δε που κάποια στιγμή δεχόμαστε χειροτονία και καθιστάμεθα κληρικοί, δεν χάνουμε μαγικά τις αδυναμίες μας».
Οταν τελειώνει η λειτουργία, ακούμε συχνά, οι ιερείς καταναλώνουν όσο κρασί-θείο αίμα έχει απομείνει και δεν παθαίνουν τίποτε. Εχουμε όμως και πάμπολλες περιπτώσεις ιερωμένων κάποιας ηλικίας που ενώ έχουν καταναλώσει κιλά θείας κοινωνίας, «δεν έπαθαν τίποτε» το ενάρετο. Αντί η ψυχή τους να συγκλονιστεί έως τη ρίζα της από το προνόμιο που γεύονται και να νικάει κάθε πειρασμό, αποκαλύπτεται ενδοτική και σε βαριά αμαρτήματα, λ.χ. στη λαγνεία. Αν η θεία κοινωνία δεν είναι πνευματικός θώρακας, δεν είναι ύβρις να τη θεωρούμε βιολογική ασπίδα;
«Εζησα και το χειρότερο» γράφει ο μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος σε εκτενές κείμενό του: «Τηλεφώνησε κάποιος και ουρλιάζοντας άρχισε να με βρίζει με λεξιλόγιο του υποκόσμου. Με διαολόστειλε τρεις φορές κιόλας. Γιατί; Του στερώ τον Χριστό και δεν τον αφήνω να κοινωνήσει! Αυτός ο μαινόμενος άνθρωπος, και πόσοι παρόμοιοι, αισθανόταν ότι ήταν έτοιμος να κοινωνήσει!».
«Αυτό που με θυμώνει», ομολογεί ο μητροπολίτης, «είναι οι εκουσίως ανοηταίνοντες. Πολλοί δυστυχώς πιστεύουν ότι η αρρώστια αυτή δεν είναι τίποτα, “ένα κρυολόγημα, όλα είναι ψέμα”. Ολα είναι ψέματα; Μέχρι να κατανοήσει ο Τραμπ ότι ο ιός δεν είναι προεκλογική απάτη των Δημοκρατικών ή εργαστηριακό κατασκεύασμα των Κινέζων, ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε φρικτά στις ΗΠΑ και κανείς δεν ξέρει πότε θα σταματήσει». Τραυματίζω το πλούσιο κείμενο μεταφέροντας εδώ περικοπές του. Το συμπέρασμα πάντως παρατίθεται ακέραιο: «Δυστυχώς ο ιός της ανοησίας διαχέεται ακαριαία και μολύνει αναρίθμητους εγκεφάλους».

Παντελής Μπουκάλας
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: