Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Τα συσσίτια της Ελβετίας

Στη χώρα που θεωρείται η πιο ανταγωνιστική του κόσμου και η πιο καινοτόμος της Ευρώπης, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ πάνω από 80.000 δολάρια, από το σύνολο των περίπου 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, 660.000 βρίσκονται σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την οργάνωση Caritas.
Δωρεάν συσσίτια στην Ελβετία; Η είδηση δεν είναι fake. To περασμένο Σάββατο πάνω από 1.000 άνθρωποι στήθηκαν επί ώρες στην ουρά προκειμένου να πάρουν δωρεάν πακέτα με τρόφιμα στη Γενεύη.
Αν μη τι άλλο το γεγονός εκπλήσσει. Η Ελβετία δεν είναι Ζιμπάμπουε. Είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, με σταθερή, ακμάζουσα και υψηλής τεχνολογίας οικονομία. Αν και μικρή σε μέγεθος, αποτελεί τον 12ο μεγαλύτερο εξαγωγέα του κόσμου και η οικονομία της θεωρείται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως η πιο ανταγωνιστική του κόσμου και η πλέον καινοτόμος της Ευρώπης. Με βάση την ονομαστική αξία του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (80.637 δολάρια), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέτασσε το 2017 την Ελβετία δεύτερη στον κόσμο μετά το Λουξεμβούργο.
1,1 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και οι περισσότεροι είναι μετανάστες
Η ευημερία της δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο. Στο μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα η Ελβετία ήταν με μεγάλη διαφορά η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης. Στα θησαυροφυλάκια των τραπεζικών της ιδρυμάτων συσσωρεύεται εδώ και δεκαετίες τεράστιος πλούτος απ’ όλον τον κόσμο.
Χάρη στο περιβόητο τραπεζικό της απόρρητο και την ανεξαρτησία της, η Ελβετία αποτέλεσε ασφαλές καταφύγιο και πόλο έλξης του πλούτου των μεγιστάνων, δικτατορικών καθεστώτων, καταχραστών, μαφιόζων, φοροφυγάδων απ’ όλο τον πλανήτη. Η χώρα ήταν και παραμένει -παρά τις βελτιώσεις στις οποίες έχει προβεί -ένας από τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου.
Η εικόνα αυτή όμως αποκρύπτει μια άλλη πραγματικότητα που ενώ υπάρχει ελάχιστα βγαίνει προς τα έξω. «Στο τέλος του μήνα οι τσέπες μου είναι άδειες. Δεν έχω να πληρώσω τους λογαριασμούς, την ασφάλειά μου, τίποτα. Είναι υπέροχο που υπάρχει φαγητό γι’ αυτήν την εβδομάδα... δεν ξέρω για την επόμενη», λέει η Ιγκριντ Μπεραλά, μια κάτοικος της Γενεύης από τη Νικαράγουα, που εργάζεται part-time και στήθηκε στην ουρά για να πάρει δωρεάν τρόφιμα. Η περίπτωσή της όπως και εκατοντάδων χιλιάδων ακόμη κατοίκων της χώρας που μαστίζονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού αναδεικνύει την παντελή έλλειψη μέριμνας για τους φτωχότερους κατοίκους της Ελβετίας.
Περισσότεροι από 1,1 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, έχοντας εισόδημα μικρότερο από το 60% του μέσου. Παρότι το μέσο εισόδημα στην Ελβετία είναι σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο πολύ υψηλό, η ακρίβεια καθιστά για αρκετούς από τους παραπάνω την επιβίωση δύσκολη.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: