Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Καταλάβαμε γιατί;

Η εκδίκηση της φύσης είναι προφανής. Δεν σηκώνει από τέτοια. Παραβίασες τα όρια; Θα πληρώσεις. Ενίοτε με τη ζωή σου. Χωρίς ευαισθησίες και δημοκρατικές διαδικασίες. Ο πιο δυνατός επιβιώνει.
Σφάγιασες έναν χιμπαντζή για τη σάρκα του τη δεκαετία του 1980; Πάρε πάνω από 30 εκατομμύρια νεκρούς από την επιδημία που προκάλεσε ο ιός του AIDS έκτοτε.
Τι κι αν η πείνα ευθύνεται για τους μισούς θανάτους παιδιών παγκοσμίως, θερίζει 15.000 παιδιά ημερησίως, σχεδόν 5,6 εκατομμύρια παιδιά τον χρόνο, με τα περισσότερα θύματα στην Αφρική; Εμείς πετάμε στα σκουπίδια το ένα τρίτο της παραγόμενης τροφής, σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων, σπαταλώντας συνάμα χώμα, νερό, ενέργεια που απαίτησε η παραγωγή τους.
Ωραία τα καταφέραμε: περάσαμε το σημείο χωρίς επιστροφή. Αποστασιοποίηση και ευρύτατες προσαρμογές στην κοινωνική συμπεριφορά μας το αντίτιμο. Δυσανάλογο πάλι το τίμημα για τους φτωχότερους. Κι όλα αυτά, επειδή η εκμετάλλευση των ζώων και της φύσης πήρε ακραίες διαστάσεις.
Επειδή κανείς δεν πήρε σοβαρά τις προειδοποιήσεις για τη συσχέτιση μεταξύ της λεηλάτησης της άγριας ζωής και των επιδημιών που ξεσπούν ως συνέπεια της κατάχρησης. Διατυπώθηκαν θεωρίες αποανάπτυξης, αποτροπής της υπερεκμετάλλευσης ζώων, περιορισμού γεωργικής και αστικής εξάπλωσης. Ωστόσο δεν μπήκαν φραγμοί. Δεν κατανοήσαμε ότι η μείωση του φυσικού βιότοπου της άγριας ζωής έχει αντίκτυπο, μας φέρνει θανάσιμα κοντά σε επικίνδυνα ζωικά είδη. Οφείλουμε να αναζητήσουμε βιώσιμους τρόπους συνύπαρξης με σεβασμό στο περιβάλλον.
Αν συνειδητοποιήσουμε ότι την πανδημία την προκάλεσε η ανθρώπινη συμπεριφορά, τότε ίσως η αλλαγή συμπεριφοράς να αποτελεί τη λύση. Θα υπάρξει το περιθώριο όταν την καραντίνα διαδέχεται η κανονικότητα της ρημαγμένης εργασίας και της οικονομικής επισφάλειας;

Ιωάννα Σωτήρχου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: