Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Covid-19: Η μεγάλη σύγχυση στην καταμέτρηση νεκρών

Ένα από τα βασικά προβλήματα για τις κρατικές υπηρεσίες εν μέσω πανδημίας είναι να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος να υπολογιστεί ο πραγματικός αριθμός νεκρών.
Σε αυτό υπάρχουν αρκετές δυσκολίες. Ορισμένες χώρες πραγματοποιούν περισσότερα τεστ από άλλες, ενώ οι κυβερνήσεις έχουν διαφορετικό τρόπο συλλογής στοιχείων κάτι που καθιστά τις διακρατικές συγκρίσεις στοιχείων μη αξιόπιστες.
«Πλεονάζοντες θάνατοι» ο νέος όρος
Οι ερευνητές έχουν αρχίσει και θεωρούν τον όρο «πλεονάζοντες θάνατοι» ως πιο αξιόπιστο για να τους δώσει περαιτέρω στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος της πανδημίας.
Η ιδέα είναι να συγκρίνουν τους νεκρούς προηγούμενων ετών με την φετινή και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να υπολογίσουν τους θανάτους που δεν έχουν καταγραφεί επισήμως.
Σύμφωνα με το politico, ένα σημαντικό επιχείρημα για τη συγκεκριμένη προσέγγιση ότι το γεγονός ότι επικρατεί μεγάλη σύγχυση στην καταμέτρηση των θανάτων σε κάθε χώρα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου κυβερνήσεις έχουν κατηγορηθεί ότι αποκρύπτουν θανάτους για να υποβαθμίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης. Στον αντίποδα οι «πλεονάζοντες θάνατοι» μπορούν, θεωρητικά, να παρακάμψουν αυτή την αβεβαιότητα και να προφέρουν πιο αξιόπιστα νούμερα.
Σε γενικές γραμμές οι χώρες που χρησιμοποιούν πιο αυστηρούς κανόνες καταμέτρησης (και άρα είναι πιο πιθανό να ανακοινώνουν λιγότερους θανάτους) έχουν μεγαλύτερη διαφορά. Η Αυστρία μετρά μόνο όσους έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον ιό και όσους μπορεί να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι ο θάνατος προήλθε από Covid-19. Η Ολλανδία καταμετρά μόνο ασθενείς που διαγνώστηκαν θετικοί και πέθαναν στα νοσοκομεία, με τον αριθμό να είναι μόλις το 48% των «πλεοναζόντων θανάτων».
Οι χώρες που έχουν πιο χαλαρή προσέγγιση, μετρούν θανάτους εντός και εκτός νοσοκομείων. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, μέχρι πρόσφατα υπολογίζονταν μόνο οι ασθενείς που είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό, όμως από τις 29 Απριλίου έχουν αρχίσει να καταμετρούνται θάνατοι και εκτός νοσοκομείων.
Η Γαλλία, από την πλευρά της, καταγράφει όλους τους θανάτους που συνδέονται κατά κάποιον τρόπο με τον Covid-19, τόσο σε νοσοκομεία όσο και σε οίκους ευγηρίας. Το κενό ανάμεσα στους «επίσημους» και τους «πλεονάζοντες» θανάτους μειώνεται αισθητά σε αυτή την περίπτωση, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώνονται είναι στο 86% των επιπλέον θανάτων.
Υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία κρατών που μετρούν με πιο ευρύ τρόπο τους θανάτους. Το Βέλγιο είναι η χώρα με το πιο ευρύ φάσμα, καθώς υπολογίζει τους θανάτους σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, αλλά και τους θανάτους που μπορεί οι γιατροί να εκτιμούν ότι οφείλονται στον κορονοϊό ή τους θανάτους που το θύμα είχε συμπτώματα που έμοιαζαν με εκείνα του κορονοϊού. Στη χώρα αυτή οι «επίσημοι» θάνατοι είναι στο 93% των «πλεοναζόντων».
Και οι ατέλειες
Όλα αυτά, όμως, έρχονται και με συγκεκριμένες προειδοποιήσεις. Οι προδιαγραφές με τις οποίες μετρούνται οι θάνατοι δεν είναι πάντα ξεκάθαροι και, όπως στην περίπτωση της Βρετανία, μπορούν να διαφοροποιούνται. Επιπλέον, δεν είναι όλοι οι «πλεονάζοντες θάνατοι» προερχόμενοι από τον κορονοϊό, αλλά προέρχονται και από τις αρνητικές συνέπειες της καραντίνας και από την πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: