Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Παγκόσμια Τράπεζα: 12 δισ. βοήθεια στις φτωχές χώρες για δόσεις εμβολίων του κορονοϊού

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, δήλωσε σήμερα ότι αναμένει την έγκριση χρηματοδότησης ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εμβόλιο του κορονοϊού, προκειμένου να βοηθήσει φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες να εξασφαλίσουν ένα επαρκές μερίδιο δόσεων εμβολίου, όταν αυτό διατεθεί τους επόμενους μήνες.
Ο Μάλπας, σε αποκλειστική συνέντευξη, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η πρωτοβουλία, μέρος μιας διεθνούς βοήθειας για τον κορονοϊό 160 δισεκατομμυρίων, έχει στόχο να βοηθήσει τις χώρες αυτές να προμηθευτούν και να διανείμουν τα εμβόλια εγκαίρως στα συστήματα υγείας τους και στους εργαζόμενους σ' αυτά, αλλά και να επεκτείνει την παγκόσμια παραγωγή τους. Πρόσθεσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας αναμένεται να δώσει την έγκρισή του στις αρχές Οκτωβρίου.
Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για την έγκαιρη προμήθεια δόσεων του εμβολίου είναι ήδη έντονος, αρκετούς μήνες πριν από οποιαδήποτε έγκριση, καθώς οι πλούσιες χώρες κινούνται ταχύτατα για να εξασφαλίσουν προμήθειες.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαθέσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεων εμβολίων από την βρετανική AstraZeneca Plc, από τον αμερικανικό γίγαντα παρασκευής φαρμάκων Pfizer Inc, αλλά και από την γερμανική BioNTech SE.
Ο Μάλπας τόνισε ότι το σχέδιο της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει στόχο να βοηθήσει τις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, εκεί όπου ο ιός διαδίδεται πιο γρήγορα να ανταγωνιστούν τις πλουσιότερες, εξασφαλίζοντας ότι έχουν τους πόρους να προμηθευτούν δόσεις, αλλά και το κατάλληλο σύστημα διανομής, το οποίο θα ενθαρρύνει τους παρασκευαστές εμβολίων να ανταποκριθούν στη ζήτηση απ' αυτές.
Χωρίς τις αναγκαίες έγκαιρες δόσεις που μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο ένα ξέσπασμα της πανδημίας, πολλές απ' αυτές τις χώρες διατρέχουν τον κίνδυνο να καταρρεύσουν οικονομικά, κάτι που θα έσπρωχνε εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.
 
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: