Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Δημοτικό Σχολείο Νέας Πέλλας: Με το "καλημέρα"... αποχή των μαθητών για τα 19 προσφυγόπουλα

Επεισοδιακές φαίνεται ότι είναι οι πρώτες μέρες στο δημοτικό σχολείο και στο νηπιαγωγείο Νέας Πέλλας για 19 συνολικά προσφυγόπουλα που ξεκίνησαν από σήμερα μαθήματα. Πρόκειται για 12 παιδιά στο δημοτικό και 7 στο νηπιαγωγείο, όλα προερχόμενα από το Αφγανιστάν, τα οποία διαμένουν σε κοντινό με το χωριό ξενοδοχείο.
Σήμερα, ουσιαστικά πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς για την Π.Ε. Πέλλας, σημειώθηκε μεγάλο ποσοστό αποχής των μαθητών καθώς στο σχολείο πήγε μόνο το 1/3 σχεδόν του συνόλου των μαθητών. Συγκεκριμένα, στο δημοτικό σχολείο Νέας Πέλλας πήγαν μόνο 26 από τα 73 συνολικά παιδιά που φοιτούν, ενώ στο νηπιαγωγείο πήγαν 14 από τα 32 νήπια.
Η πλειοψηφία των γονέων των μαθητών της Νέας Πέλλας αντιδρά στην ενσωμάτωσή τους στη μαθητική κοινότητα και δεν τα δέχονται στο σχολείο της κοινότητας, καθώς όπως υποστηρίζουν, δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για την εγγραφή τους, δεν έγινε καμία προετοιμασία για αυτό, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την ένταξή τους στην μαθητική κοινότητα κ.λ.π.
Να σημειωθεί ότι χθες, ημέρα της τελετής αγιασμού στο δημοτικό σχολείο, άγνωστοι μπλόκαραν τις κλειδαριές των λουκέτων στις εξώπορτες του σχολείου με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν να εισέλθουν σε αυτό εκπαιδευτικοί και μαθητές, καθώς χρειάστηκε ειδικός μηχανισμός για να ανοίξουν οι πόρτες. Εξάλλου, κάποιοι γονείς πήραν τα παιδιά τους και έφυγαν αμέσως μετά την τελετή του αγιασμού με αποτέλεσμα να πάρουν απουσία οι μαθητές οι οποίοι, σύμφωνα με τη σχετική εκπαιδευτική εγκύκλιο, έπρεπε να παραμείνουν στις αίθουσες.
Για το πρόβλημα που ενέκυψε πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ομαλά και χωρίς προβλήματα η έναρξη της σχολικής χρονιάς. Χθες το απόγευμα στο χωριό επισκέφθηκε και ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, ο οποίος συναντήθηκε με τους γονείς σε μια προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να ξεκινήσει κανονικά η σχολική χρονιά.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα προσφυγόπουλα διαθέτουν όλα τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα διαμονής τους και έχουν εμβολιαστεί στο πλαίσιο συγκεκριμένου προγράμματος εμβολιασμών στους πρόσφυγες.
 
Πηγή: karatzova.com
 
Προφάσεις εν αμαρτίαις και ρατσιστικές αντιδράσεις για τα προσφυγόπουλα σ' ένα προσφυγικό χωριό... 
Φυσικά ουδέν ψευδέστερον από την επίκληση της πλευράς των γονέων περί έλλειψης έγκαιρης ενημέρωσης, αφού προηγήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες και η σχετική διαβούλευση-ενημέρωση από την Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, όσο κι από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου στον ίδιο σύλλογο(θέλω να πιστεύω το ίδιο συνέβη και από την δημοτική αρχή). Επίσης οι εγγραφές έχουν πραγματοποιηθεί και ολοκληρωθεί ήδη από το δεύτερο 15νθημερο του Μαΐου 2020, οπότε κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί βάσιμα, ότι δεν γνώριζε ή δεν ενημερώθηκε όλο αυτό το διάστημα για την φιλοξενία-εκπαίδευση των 19 προσφυγόπουλων στην Νέα Πέλλα. Όπως τέλος και το γνωστό επιχείρημα-τροπάριο περί «παράνομων» που χρησιμοποιείται κατά κόρον από ξενοφοβικούς, με τα συγκεκριμένα παιδιά να τα διαθέτουν όλα τα σχετικά νόμιμα έγγραφα επαρκώς, μπορεί να προστεθεί μόνο στα έωλα και ρατσιστικά επιχειρήματα ακραίων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: