Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Επαιξαν κι... έχασαν

Οι αποταμιεύσεις πυροσβεστών, δασκάλων, φορτηγατζήδων και άλλων εργαζομένων εξαφανίστηκαν εν μέσω κρίσης και τα Ταμεία τους ξεκίνησαν από τον Ιούλιο μπαράζ αγωγών διεκδικώντας αποζημιώσεις.
Ηθελαν αποδόσεις, εμπιστεύτηκαν τις «δυνάμεις της αγοράς» και στο τέλος, όπως συμβαίνει αρκετές φορές, την πάτησαν. Ο λόγος για μισή ντουζίνα αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία που επιχείρησαν να αβγατίσουν τα λεφτά των ασφαλισμένων τους μέσα από τον χρηματιστηριακό τζόγο, αλλά λόγω κορονοϊού έχασαν τελικά 4 δισ. δολάρια.
Πολιτειακά ταμεία δασκάλων, φορτηγατζήδων, πυροσβεστών, υπαλλήλων δημόσιων συγκοινωνιών εμπιστεύτηκαν τις αποταμιεύσεις τους στο γερμανικό ασφαλιστικό κολοσσό Allianz προσβλέποντας σε υψηλές και σίγουρες αποδόσεις. Τα Ταμεία επένδυσαν τα χρήματα των ασφαλισμένων τους σε δυο hedge funds της Allianz, έχοντας τη διαβεβαίωση του γερμανικού κολοσσού ότι ήταν προστατευμένοι έναντι των απότομων διακυμάνσεων της αγοράς και ενδεχόμενου κραχ. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον... κορονοϊό.
Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία Covid-19 οδήγησε τον περασμένο Μάρτιο σε απώλειες δισεκατομμυρίων από τις αγορές τσακίζοντας πληθώρα επενδυτικών χαρτοφυλακίων ανά την υφήλιο. Παρότι τα χρηματιστήρια ανέκαμψαν γρήγορα στη συνέχεια, η Allianz Global Investors -η θυγατρική του γερμανικού κολοσσού που διαχειριζόταν τις επενδύσεις των αμερικανικών ταμείων- υποχρεώθηκε λόγω των τεράστιων ζημιών (έως και 95%) να κλείσει πάνω στην κρίση δύο από τα hedge funds της.
Αποτέλεσμα ήταν οι αποταμιεύσεις πυροσβεστών, δασκάλων, φορτηγατζήδων και των λοιπών εργαζόμενων να γίνουν ατμός και τα Ταμεία τους να ξεκινήσουν από Ιούλιο μπαράζ αγωγών εναντίον της Αllianz διεκδικώντας αποζημιώσεις. Στις προσφυγές τους τα Ταμεία κατηγορούν τη γερμανική εταιρεία για παραπλάνηση και κακοδιαχείριση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Ισχυρίζονται περίπου ότι ο διαχειριστής των κεφαλαίων τους ήταν… ατζαμής, αφού εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού άλλαξε την επενδυτική του στρατηγική και μάλιστα χωρίς να πληροφορήσει τους πελάτες του.
Στις αγωγές τους τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι η Allianz τούς υποσχέθηκε αποδόσεις ανεξαρτήτως αστάθειας και κατεύθυνσης της αγοράς καθώς και προστασία από τις ακραίες και ξαφνικές βουτιές των τιμών των μετοχών. Ισχυρίζονται ότι η Allianz παρέκκλινε από την επενδυτική της εντολή και προέβη σε αποφάσεις, ενώ η αγορά βυθιζόταν, οι οποίες οδήγησαν τα funds σε επιπλέον ζημιές. Και πιο συγκεκριμένα της καταλογίζουν ότι παρέκκλινε της στρατηγικής χρήσης των options (δικαιώματα αγοράς τίτλων) για προστασία από μια βραχυπρόθεσμη κατάρρευση της χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Οι ισχυρισμοί αυτοί -για όσους ασχολούνται με το χρηματιστηριακό παίγνιο πολλά χρόνια και ειδικά τους… λύκους, τα τσακάλια και τα αιλουροειδή που τα κονομούν από αυτό, αποτελούν βέβαια… φούμαρα. Η Allianz Global Investors διεμήνυσε ενδεικτικά ότι όχι μόνο δεν απέκλινε από τη στρατηγική της, αλλά και ότι οι κατηγορίες των εναγόντων είναι νομικά και πραγματικά αβάσιμες. «Οι ενάγοντες είναι επαγγελματίες επενδυτές και αγόρασαν αυτά τα hedge funds προσδοκώντας σε σημαντικές αποδόσεις και έχοντας γνώση των κινδύνων που συνεπάγονται αυτές» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής ασφαλιστικής.
Πάντως, πέρα από τις ευθύνες ή μη που μπορεί να έχει η Allianz, μερίδιο για τη χασούρα των ασφαλισμένων έχουν αναμφίβολα τόσο οι διοικήσεις των Ταμείων όσο και η ομοσπονδιακή και οι πολιτειακές κυβερνήσεις. Μετά το κραχ του 2008 και τις αποκαλύψεις για τις κομπίνες των «λύκων» της Wall Street, όφειλαν να έχουν αναπροσαρμόσει τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των εργαζόμενων μακριά από τον χρηματιστηριακό τζόγο και τα «αιλουροειδή» που τον λυμαίνονται.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: