Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Εισαγγελική παρέμβαση για διαφάνεια στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Σημαντική εξέλιξη και μεγάλη επιτυχία όσων αντιδρούν στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από το
σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης η απόφαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών να δώσει εντολή να τους παραδοθεί η μελέτη απόσπασης που θα συζητηθεί αύριο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Όπως γράψαμε χθες (Στον εισαγγελέα για τη διαφάνεια στο Μετρό Θεσσαλονίκης) η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς κατέφυγε σήμερα στην εισαγγελία ως έχουσα ένομμο συμφέρον ζητώντας να της παραδοθεί η μελέτη προκειμένου να έχει γνώση της για να εκφράσεις τις απόψεις της στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ, όπου και εκπροσωπηθεί από τον καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης Αλεξοπούλου.
Ο πρόεδρος της Κίνησης Φωκίων Δεληγιάννης με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» μας ενημερώνει ότι «μετά την παρέμβασή μας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και την απόφασή της να απευθύνει προτροπή προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (ΕΦΑΠΟΠΘ) να μας παραδώσει την μελέτη απόσπασης. Αναμένω αυτή την στιγμή το διαβιβαστικό για να πάω κατόπιν στην Εφορεία να παραλάβω αντίγραφο της μελέτης. Είναι μια σημαντική στιγμή για εμάς και στον λίγο χρόνο που μένει θα προλάβουμε τουλάχιστον να δούμε την μελέτη για να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας και να εκφράσουμε τις θέσεις μας».
Θυμίζουμε ότι το θέμα εισάγεται στο ΚΑΣ τέταρτο κατά σειρά και η συνεδρίαση γίνεται δια τηλεδιασκέψεως, καθίσταται προφανής η κυβερνητική βιασύνη και οι εντάσεις όσων διαμαρτύρονται για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς πρόκειται να συζητηθούν αρχές Νοεμβρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ένα μήνα νωρίτερα από ότι είχε ανακοινωθεί αρχικά όταν η εκδίκαση είχε προσδιοριστεί για αρχές Δεκεμβρίου.
Ειδικά για την μελέτη απόσπασης υπάρχει φραγή πληροφοριών και τα μόνα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί είναι το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 9 Σεπτεμβρίου (Προβληματική η μελέτη απόσπασης των αρχαίων).
 
Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: