Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Αντε γεια!

Να το πιάσω αμανετζίδικα; Αμανετζίδικα θα το πιάσω, να πήξουμε στη ρομαντζάδα... Λένε πως αν ο χειμώνας είναι ζωγραφική με κάρβουνο, η άνοιξη ακουαρέλα και το καλοκαίρι ελαιογραφία, τότε το φθινόπωρο είναι όλα αυτά μαζί. Εγώ πάλι λέω πως αν υποθέσουμε ότι ακόμα υπάρχουν εποχές, το φθινόπωρο είναι της σιωπής. Ν' αφουγκραστείς τη φύση (όση μάς έμεινε) που ξεσκαρτάρει το πριν, πρώην, χθεσινό μπας και βγει τίποτα νέο, νυν, καινούργιο. Ενα «άντε γεια!» είν' το φθινόπωρο και πολύ το γουστάρω, γιατί μιλάει τη γλώσσα μου.
Για τη συνέχεια, θα το πιάσω τεκετζίδικα... Πνίγηκε η μισή Ελλάδα. Πνίγηκε, γιατί έχουμε κάνει τον καιρό σαν τον κακό μας τον φλάρο, δεν έχουμε αφήσει αμπάζωτο ρέμα για ρέμα κι ακρογιαλιά γι' ακρογιαλιά. Και τι είπαν οι κυβερνάρχες; Πως άμα έχετε μπατζανάκη εύκαιρο, πηγαίνετε σ' αυτόν, αλλιώς ζωή σε μας. Και τι κάνανε; Φιλάγανε χέρια και ράσα παπάδων, γιατί άμα δεν τα 'χεις καλά με τον λαό (τη φάγανε τη γιούχα τους αυτή τη φορά), ας τα 'χεις καλά με τους ποιμένες του. Ηλίθιος ήταν ο Νώε; Με τόσο γλείψιμο που 'ριξε στα θεία, ήρθε και σώθηκε απ' την πλημμύρα. Βγήκε κι ο Χαρδαλιάς κι είπε πως δεν φίλησε χέρι, φίλησε ράσο. Βγήκε και το ράσο κι είπε πως φίλησε χέρι. Την ώρα που άνθρωποι βρίσκονται πνιγμένοι στα ποτάμια και μαζί, ποτάμια κι άνθρωποι, δεν βρίσκουν διέξοδο... Αντε γεια!
Το ίδιο που κάνουν με τους ντόπιους, κάνουν με τους ξένους. Τους μπαζώσανε με το «έτσι θέλω» Χρυσοχοΐδη και Μηταράκη στο χειρότερο σημείο της Λέσβου, εκεί που κανένας Μυτιληνιός δεν πάταγε ποτέ - να πάει να κάνει τι στου κρανίου τον τόπο; Με το «έτσι θέλω-αυτό θα κάνεις» βάλανε κι ανθρώπους του υπουργείου να στήσουν τα παραπήγματα των προσφύγων κι έδωσαν και εντολή από τη μια τα ανθρώπινα «μπάζα» να κλειστούν μέσα κι από την άλλη τα κανονικά μπάζα να ριχτούν στη θάλασσα... Βρε, άντε γεια...
Βγήκε η υπουργός μας του Πολιτισμού, που έχει κάνει τα πάντα για να μείνει χωρίς χαρτοφυλάκιο, και τι είπε; Πως δεν μπορεί, λέει, να βοηθήσει τους καλλιτέχνες (που κόβεται για τους καλλιτέχνες!) γιατί τα παίρνουν μαύρα, λέει, οπότε πώς; Μαυρίλα στ' αρχαία, μαυρίλα στα λόγια, μαύρη καταχνιά και στον πολιτισμό - με μια άσπρη τούφα να εξέχει... Αντε γεια λέμε!
Βγήκε και ο Μητσοτάρχας - ο Μητσοτάρχας δεν θα 'βγαινε; Και τι μας είπε ο καλός μας πατερούλης; Πως μόνο αν είμαστε καλά παιδάκια δεν θα μας κλείσει μέσα. Γιατί αυτός τα έκανε όλα υπέροχα και πολύ μας αγαπάει όλους, αλλά κάποιους τους αγαπάει κομματάκι παραπάνω, γιατί χιλιάδες χιλιάρικα θα (ξανα)δώσει στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, καθώς στα δημόσια οι γιατροί δεν κάνουν τη δουλειά τους αλλά μου τρέχουν σε διαδηλώσεις. Που αν μπεις σε νοσοκομείο πλέον, εύχεσαι να 'ν' από κορονοϊό, γιατί αν έχεις τίποτ' άλλο, κανένας δεν έχει μείνει να σε προστρέξει... Αντε γεια όμως!
Βγήκε και ο Μπακογιαννοδήμαρχος. Να πει πως «βγήκε και δεν βγήκε» ο μεγάλος περίδρομος. Που να του πει ο παπάς στ' αυτί κι ο διάκος στο κεφάλι. Αυτό θε να πω, αλλά θα βγουν και θα λένε πως ρίχνω κατάρες, οπότε δεν (λες και νοιάστηκα, αλλά ας όψεται). Τι λες ρε τριτογενιά του Μητσοτακέικου; Που ξόδεψες για το χάζι σου δύο εκατομμύρια και βάλε για τα χουντογλαστρόνια σου, μας χάλασες τη μόστρα, πετάς την ευθύνη στην κάμπια κι εμάς μας έχει φάει ο σκόρος. Το ιδεολογικοποίησε κιόλας το ρεζίλι του: «Μια δοκιμαστική εφαρμογή ήταν» είπε. «Για να εξαγάγουμε συμπεράσματα» είπε. Κάτι τέτοια έλεγε κι ο Λισένκο στην πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ και τους έπηξε στην μπαρούφα τους αγρότες. Πως θα βγάλει πράσινο τον χειμώνα ο Καύκασος τους έλεγε και πως αυτό συνάδει με τον Μαρξ γιατί, έλεγε, «οι σπόροι δεν θα δρουν ανταγωνιστικά» (;).
Αντε γεια, ρε μάγκες!
Αντε γεια, γιατί έρχεται και χειμώνας κι η Σιβηρία δεν αντέχεται.

Νόρα Ράλλη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: