Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Κυβερνητικό πρόγραμμα: Προσλήψεις ανέργων με μισθό 200 ευρώ!

Ένα είδος «επιτομής» της εργασιακής «ευελεξίας» προς αποκλειστικό όφελος των εργοδοτών συνιστά το  πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας που τίθεται σε λειτουργία από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου και εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη.
Την Δευτέρα  δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, η οποία προβλέπει αφενός ότι στις επιδοτούμενες θέσεις εργασίας εντάσσονται και οι προσλήψεις με μερική απασχόληση, αφετέρου δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν μακροχρόνια ανέργους στους οποίους ο μισθός μπορεί να ξεκινά από τα 200 ευρώ.
Ειδικότερα στην ΚΥΑ αναφέρεται: «Σε περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών μέχρι την υποβολή της αίτησης-δήλωσης των επιχειρήσεων-εργοδοτών για ένταξη στο πρόγραμμα, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό (πέραν της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών) με 200 ευρώ, επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Σε κάθε περίπτωση, ο καθαρός μηνιαίος μισθός, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του νεοπροσληφθέντος μακροχρόνια ανέργου δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 200 ευρώ».
Αυτό σημαίνει, όπως σχολιάζει η Εφημερίδα των Συντακτών, ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να προσλάβουν μακροχρόνια ανέργους για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα και να τους δίνουν μόνο τα χρήματα της επιπλέον κρατικής επιδότησης των 200 ευρώ. Ή απλώς να υποκρίνονται ότι τους προσλαμβάνουν και να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα ως μέσο παράτασης του επιδόματος ανεργίας, με 200 ευρώ τον μήνα.
Πάντως ερωτηματικό παραμένει και η αποδοχή που θα έχει το εν λόγω πρόγραμμα καθώς για να μπορέσει μια επιχείρηση να συμμετάσχει θα πρέπει θα πρέπει να έχει ρυθμίσει τις ασφαλιστικές και φορολογικές της υποχρεώσεις και να διαθέτει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης ένταξης στο πρόγραμμα. Επιπλέον, η επιχείρηση που θα προσλάβει έναν επιδοτούμενο άνεργο για πλήρη ή μερική απασχόληση, ακόμη και χωρίς να καταβάλει ένα ευρώ μισθό (στην περίπτωση των μακροχρονίως ανέργων) οφείλει την ημέρα της πρόσληψης να μην έχει μεταβάλει προς τα κάτω τον αριθμό των εργαζομένων που είχε στις 18 Σεπτεμβρίου 2020. Φυσικά, μπορεί να κάνει υποκατάσταση, να απομακρύνει τους εργαζομένους που δεν θέλει και να τους αντικαταστήσει με νέους επιδοτούμενους, αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεσμεύεται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό για 6 μήνες. Περιορισμός που δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτός από επιχειρήσεις που λειτουργούν ακόμη χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και υπό τον φόβο της έξαρσης του COVID-19.
Ξενογιαννακοπούλου: Το πρόγραμμα δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους, δεν βοηθά τους μικρομεσαίους
«Το πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκε δεν βοηθάει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους χωρίς στήριξη και οδηγούνται από τις κυβερνητικές επιλογές σε απολύσεις και λουκέτα» δήλωσε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Ξενογιαννακοπούλου.
«Δεν διασφαλίζει τους σημερινούς εργαζόμενους, καθώς δεν θέτει ως προϋπόθεση την απαγόρευση προηγούμενων απολύσεων από τις επιχειρήσεις που θα το αξιοποιήσουν... Δεν προβλέπεται η εξασφάλιση των θέσεων και των εργασιακών συμβάσεων, ανοίγοντας προφανώς τον δρόμο των απολύσεων και της αντικατάστασής τους μεχαμηλόμισθους εργαζόμενους. Επίσης, δεν διαμορφώνει εργασιακή προοπτική για τους εργαζομένους που θα προσληφθούν από το Πρόγραμμα πέραν του εξαμήνου» σημείωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: