Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

«Γορίλες» στα φούμαρα

Θα μπορούσε να είναι τρολάρισμα, αλλά δεν είναι. Θα μπορούσε να είναι φωτομοντάζ, αλλά δεν είναι. Είναι ανυπόκριτη υποκρισία. Την ώρα που ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας δίνει μάχη -πήρε μέρος και στο πρόσφατο ΚΑΣ υπέρ της μελέτης απόσπασης των αρχαιοτήτων, μαζί με τον έτερο πολιτικό άρχοντα, τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα- υπέρ του τεμαχισμού των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, την ίδια στιγμή έχει αναλωθεί σε διαφημιστική εκστρατεία υπέρ του… αυθεντικού.
Μέχρι και ημερίδα διοργάνωσε υπέρ της αυθεντικότητας υπό τον διθυραμβικό τίτλο «Authenticities» (why στα αγγλικά;) παρουσία πολλών κυβερνητικών στελεχών -αλίμονο- προκειμένου να καλλιεργήσει στους πολίτες τη νοοτροπία αγοράς αυθεντικών προϊόντων και όχι των «μαϊμού» εκδοχών τους.
Κάποιοι κακόπιστοι χαρακτήρισαν τη σχετική πρωτοβουλία «φούμαρα», αλλά ο δήμαρχος δεν πτοήθηκε. Πλημμύρισαν τα διαφημιστικά πλαίσια στα στέγαστρα των λεωφορείων του ΟΑΣΘ με διαφημίσεις από τσάντες, φορέματα, αρώματα και τρίγωνα Πανοράματος και το σύνθημα-κραυγή «Το αυθεντικό είναι αιώνιο», την ίδια στιγμή που αναζητούνται οι επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη που παράγουν αυθεντικά και επώνυμα αρώματα, τσάντες και φορέματα.
Ναι, είναι ακριβώς τις ίδιες μέρες που ο δήμαρχος της πόλης καταφέρνει να καταναλώνει τον χρόνο του κυνηγώντας τα «μαϊμού» φρου φρου κι αρώματα και την ίδια στιγμή αποδύεται σε εκστρατεία (πόσο κοστίζει άραγε;) να μετατρέψει 1.500 τ.μ. αρχαιολογικού χώρου, την αυθεντική όσο και μοναδική υπόγεια Βυζαντινή Πομπηία της Θεσσαλονίκης, σε lego-Φρανκενστάιν, διατυμπανίζοντας πόσο όμορφος θα είναι ο «γορίλας» που θα προκύψει.
Γι’ αυτό και κάποιοι έχουν αντικαταστήσει το σύνθημα περί αιωνιότητας και αυθεντικότητας με την κραυγή-συναγερμό της ζούγκλας: «Γορίιιιιιιιιιιιιιιιιλεεεεεεεες, στα φούμαρα…».
 
Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: