Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

«Ιστορική» η Συμφωνία των Πρεσπών και με τη «βούλα» της ΝΔ

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πλέον ιστορική και με τη «βούλα» της ΝΔ. Η πλήρης στροφή που έχει συντελεστεί στην πραγματικότητα από την στιγμή που η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές επισημοποιήθηκε στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς σύμφωνα με την επιλογή των πολιτών τους. Τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς το σκοπό αυτό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών και της επακόλουθης προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση. 
Υπενθυμίζεται η ΝΔ προεκλογικά είχε χαρακτηρίσει «προδοτική» την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στελέχη της στήριξαν ακόμη και με φυσική παρουσία τα συλλαλητήρια αλλά και τις θέσεις των λεγόμενων «Μακεδονομάχων». Η στροφή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος, ιδιαίτερα εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και, όπως τονίζουν ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του κόμματος «αναμένουν 158 συγγνώμες», όσοι δηλαδή και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τόσο το γεγονός ότι τα φιλοκυβερνητικά μέσα δεν αναφέρουν καθόλου τα όσα αναφέρονται στο επίσημο ανακοινωθέν Δένδια - Πομπέο για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και η επίθεση που επιφύλαξε το site antinews, που απηχεί τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι έχει χάσει τη δεδηλωμένη. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση αποφεύγει διά της καθυστέρησης να φέρει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ δεν βρίσκει και εισηγητή για τη διαδικασία.
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
«Τώρα που συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Μητσοτάκη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική, θα φέρει επιτέλους τις κυρώσεις συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία προς ψήφιση στη Βουλή ή φοβάται τον πανελλήνιο διασυρμό για την προεκλογική εξαπάτηση του ελληνικού λαού και την καταψήφιση από τον κ. Σαμαρά και τη μισή κοινοβουλευτική του oμάδα;», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας στα όσα αναφέρονται στο κοινό ανακοινωθέν Δένδια - Πομπέο. Αντίστοιχες είναι οι αντιδράσεις και από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.



Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: