Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Αποστάσεις Τσακαλώτου από Τσίπρα περί «πολιτικών απατεώνων»

Την εμφανή διαφοροποίησή του από τη φράση που έχει χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη καταγράφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε άρθρο του για τα βασικά θέματα της επικαιρότητας και τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο κείμενό του που δημοσιεύεται στο tvxs.gr σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες», επισημαίνοντας ότι αυτό το είδος αντιπαράθεσης αποξενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες.
Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκαλέσει δύο φορές «πολιτικό απατεώνα» των πρωθυπουργό, αρχικά στην Ολομέλεια όταν ανέφερε «ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει στη χώρα είστε εσείς που υποσχεθήκατε στον ελληνικό λαό ανάπτυξη ισχυρή και φέρατε υπανάπτυξη 15% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Να τελειώνουν τα αστεία, να τελειώνει αυτό το παραμύθι».
Τη φράση αυτή επανέλαβε και στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τη Θεσσαλονίκη αναφέροντας «ο χαρακτηρισμός της πολιτικής απάτης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στοιχειοθετείται, από την πολιτική του. Δεν είναι μόνο η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο άνθρωπος, και το ξέρουμε, δεν είχε ουσιαστική διαφωνία με την Συμφωνία των Πρεσπών, επέλεξε να διχάσει την κοινωνία για να κερδίσει ψήφους. Τώρα δίνει και μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας. Στο οικονομικό πεδίο, έταξε προεκλογικά ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές και πριν έλθει η πανδημία, από το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε ύφεση. Και στην πανδημία λέει ότι έχει δώσει 24 δισ .ευρώ και έχει δώσει μόνο 4,6 δισ. σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους». 
Το απόσπασμα από το άρθρο του Ευκλείδη Τσακαλώτου
Περί απάτης και απατεώνων
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για τα τελευταία τριάντα χρόνια νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι, πολιτικοί, στοχαστές, τραπεζίτες και άλλοι πολλοί υπόσχονται ότι το πρόγραμμα τους – φιλελευθεροποίηση και απορρύθμιση των αγορών, χειραφέτηση της επιχειρηματικότητας, μικρότερο κράτος κλπ – θα οδηγήσει σε ευημερία για όλους, αν και όχι στο ίδιο βαθμό για όλους. Και συνεχώς διαψεύδονται οι προσδοκίες με όρους ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας για τους πολλούς, την ίδια στιγμή που ενισχύεται η θέση των πιο ισχυρών οικονομικών παραγόντων. Μετά από τόσες διαψεύσεις μπορούμε να μιλάμε για απάτη από τη μεριά των υποστηρικτών του όλου εγχειρήματος; Ίσως. Μπορούμε να μιλάμε για απατεώνες; Πιο δύσκολη ερώτηση. Παλαιότερα αριστεροί και αριστερές στοχαστές ισχυριζόταν ότι ο βασικός ρόλος της εκκλησίας και της θρησκείας είναι να συμφιλιώσει τα λαϊκά στρώματα με τη μοίρα τους – να ελπίζουν για βελτίωση όχι σε αυτή τη ζωή, αλλά στην άλλη. Με λίγα λόγια η θρησκεία δούλευε λειτουργικά για το σύστημα. Δε αμφιβάλλω ότι υπάρχει και αυτή η πτυχή, αλλά η όλη προσέγγιση χωλαίνει για τον ίδιο λόγο που έχουν πρόβλημα πολλές εξηγήσεις του λειτουργισμού (functionalism). Μια εκκλησία που απαρτιζόταν από κυνικούς κληρικούς που δεν πίστευαν στη θρησκεία τους, και είχαν πλήρη επίγνωση ότι εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, δε θα μπορούσε να παίξει το ρόλο υποστήριξης του συστήματος. Για να είναι πειστική η θρησκεία χρειάζεται ανθρώπους – ίσως όχι όλους, αλλά τουλάχιστον μια κρίσιμη μάζα – που είναι ειλικρινείς για το ρόλο που εξυπηρετούν. Το ίδιο, εικάζω, ισχύει και με τους νεοφιλελεύθερους. Βεβαίως πολλοί θα είναι κυνικοί και ξέρουν ακριβώς τι θα είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών τους και πόσο τους ευνοεί τους ίδιους. Αλλά δεν μπορεί αυτό να αποτελεί το όλον. Μια κρίσιμη μάζα  νεοφιλελεύθερων  κοινωνικών  επιστημόνων πραγματικά πιστεύουν στις θεωρίες τους - βέβαια άλλοι είναι πιο κυνικοί ή απλώς πάνε με το ρεύμα για να βολευτούν επαγγελματικά. Το ίδιο ισχύει με τους πολιτικούς. Με αυτή την έννοια πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν  αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες. Από τη μια μεριά, αυτό το είδος πολιτικής αντιπαράθεσης αποξενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών, και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες. Και κάτι χειρότερο: πολλοί ταυτίζουν την πολιτική με αυτό το είδος αντιπαράθεσης και όχι με μια εν δυνάμει δραστηριότητα χειραφέτησης. Από την άλλη, ακριβώς γιατί όλοι οι αντίπαλοι μας δεν είναι, και δε θα μπορούσαν να είναι απατεώνες, αυτή η τακτική υποτιμάει τον αντίπαλο – πάντα επικίνδυνο πράγμα σε όλων των ειδών διαμαχών – και δεν είναι πειστική. Οι θεσμοί του καπιταλιστικού συστήματος εξουσίας, συμπεριλαμβανομένων της εκκλησίας και των πολιτικών κόμματων, αποτελούν πολύ σκληρά καρύδια και χρήζουν σοβαρής αντιμετώπισης.
Άρπαξε την ευκαιρία η Ν.Δ.
Η διαφοροποίηση αυτή του πρώην υπουργού Οικονομικών, αλλά και το θέμα με τις δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη έδωσαν την ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να περάσει στην επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα σχολιάζοντας:
Ο μισός ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποστάσεις από την απαράδεκτη κα Τζάκρη. Ο κ. Τσακαλώτος παίρνει αποστάσεις από την χυδαία κεντρική γραμμή του κόμματος για πολιτικούς απατεώνες. Η Νεολαία τους παίρνει αποστάσεις από τη χρήση μάσκας στα σχολεία, στηρίζοντας τις καταλήψεις! Ο κ. Τσίπρας παραμένει σταθερά θεατής και η απόσταση που τους χωρίζει από τη σοβαρότητα, δυστυχώς για τη χώρα, μεγαλώνει. 
Σκληρή απάντηση Τσακαλώτου στη Ν.Δ.
«Το κόμμα που ανήγαγε τη χυδαιότητα στην πολιτική σε επιστήμη, που κατηγορούσε για ψεύτη κάθε πολιτικό της αντίπαλο, που μιλούσε για προδότες και "εθνικά επιζήμια συμφωνία", που κατέβαινε στα συλλαλητήρια και τώρα ψάχνει εισηγητή, που πολιτεύτηκε με fake news και λάσπη, που φέρει σχεδόν ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση του πολιτικού διαλόγου, δε δικαιούται να κατηγορεί άλλους για χυδαιότητα, ούτε να μιλάει για σοβαρότητα, όπως έκανε στην τελευταία ανακοίνωσή της», ήταν η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τη Ν.Δ.
Πρότρεψε μάλιστα τα στελέχη της Ν.Δ. να μεταβούν σε ένα σχολείο, «εκεί που τα παιδιά κάνουν κατάληψη φορώντας μάσκες και ζητούν το αυτονόητο: καθηγητές και λιγότερους μαθητές ανά τάξη. Και ας μιλήσει μετά για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ».
ΣΥΡΙΖΑ: Ας ασχοληθούν με το χάος που δημιούργησαν
Για το «μπάχαλο» που έχει δημιουργήσει η Ν.Δ. σε όλα «τα κρίσιμα θέματα που διαχειρίζεται», έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος.
Επίσης, σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται τη δυνατότητα σύνθεσης και συμφωνίας κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης» και κάλεσε τη Ν.Δ. «να ασχοληθεί με το χάος που έχουν δημιουργήσει».
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Όλη η Ελλάδα αντιλαμβάνεται την ανάγκη της ΝΔ στρέψει τη δημόσια συζήτηση σε οτιδήποτε άλλο, εκτός από το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει σε όλα ανεξαιρέτως τα κρίσιμα θέματα που διαχειρίζεται.
- Από το μπάχαλο με τις ανύπαρκτες ΜΕΘ, αφού έξι μήνες η κυβέρνηση αρίστων του κ. Μητσοτάκη δεν έκανε απολύτως τίποτα εκτός από το να αυτοθαυμάζεται με αποτέλεσμα το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκει το ΕΣΥ ανοχύρωτο και τους πολίτες στην τύχη τους.
- Από το μπάχαλο με τα σχολεία που άνοιξαν με 27 μαθητές ανά τάξη, χωρίς τεστ και με μάσκες αερόστατα, με αποτέλεσμα να κλείνει το ένα μετά το άλλο από κρούσματα κορονοϊού.
- Από το χάος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου διαψεύσθηκαν όπως αναμενόταν οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη από την 1η Αυγούστου για αύξηση των δρομολογίων, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες πολίτες να στοιβάζονται καθημερινά εν μέσω πανδημίας με κίνδυνο της δημόσιας Υγείας.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται τη δυνατότητα σύνθεσης και συμφωνίας κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιμένει τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για να δώσουν μαζί τη μάχη για τη συνεργασία ανάμεσα στη χώρα μας και τη Βόρεια Μακεδονία. Μέχρι τότε, ας ασχοληθούν με το χάος που έχουν δημιουργήσει.
Πολάκης: Πρέπει να τους το φωνάζουμε δυνατά και κατάμουτρα
Στον Ευκλείδη Τσακαλώτο απάντησε μέσω Facebook ο Παύλος Πολάκης

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: