Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Νορβηγία: Ο εμβολιασμός βαριά ασθενών ή ηλικιωμένων άνω των 80 μπορεί να είναι επικίνδυνος

Ο εμβολιασμός ηλικιωμένων ατόμων άνω των 80 ετών και ασθενών με σοβαρές ασθένειες μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή τους, σύμφωνα με τις νορβηγικές υγειονομικές αρχές. Η προειδοποίηση δόθηκε καθώς στη Νορβηγία 23 υπερήλικες ή ασθενείς με βαριά νοσήματα πέθαναν λίγες μέρες αφότου έκαναν την πρώτη δόση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε 13 από τους 23 θανάτους, στις νεκροψίες-νεκροτομές αποδείχθηκε ότι η απώλεια των ζωών συνδέεται με παρενέργειες του εμβολίου σε αδύναμους, ηλικιωμένους ασθενείς.
Όπως αναφέρει ο Νορβηγικός Οργανισμός Φαρμάκων, «σε όσους είναι πολύ αδύναμοι, ακόμη και σχετικά ελαφρές παρενέργειες του εμβολίου μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες. Όσον αφορά αυτούς που έχουν πρόγνωση για μικρή διάρκεια ζωής, οι ωφέλειες του εμβολίου μπορεί να είναι ελάχιστες ή ακόμη και αδιάφορες».
Στη Νορβηγία μέχρι στιγμής έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου 33.000 πολίτες, με την προτεραιότητα να έχει δοθεί στις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους. Οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί με το παρασκεύασμα των BioNTec/Pfizer, ενώ τώρα ξεκίνησαν εμβολιασμοί με αυτό της Moderna.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: