Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Ο Χρ. Ταραντίλης στα βήματα του Στ. Πέτσα

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης μοιάζει πολύ με τον προκάτοχό του Στέλιο Πέτσα: Λέει ψέματα αδίστακτα και επιτίθεται με χαμηλού επιπέδου ειρωνείες στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς να αντικρούει με επιχειρήματα την κριτική του ή να απορρίπτει τεκμηριωμένα τις προτάσεις του.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα:
«Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα να είναι καλύτερα ενημερωμένος, ώστε οι τοποθετήσεις του, ιδιαίτερα ύστερα από τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να είναι ακριβείς. Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο ίδιος».
Η καλή εκδοχή είναι να μην είναι ο ίδιος ενημερωμένος.
Να μην γνωρίζει, δηλαδή, ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε διμερή συμφωνία με την Pfizer/BioNTech για επιπλέον 30 εκατ. εμβόλια. Μαζί με τα 55,8 εκατ. δόσεις εμβολίων που θα λάβει αναλογικά από ΕΕ καθώς και τα 50,5 εκατ. της Moderna η Γερμανία εξασφαλίζει συνολικά 136,3 εκατ. δόσεις για 68,15 εκατ. πολίτες.
Μπορεί να μην γνωρίζει καν ότι πολύ κοντά σε εμάς γίνεται ανάλογη προσπάθεια: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε προσωπικά με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου ζητώντας να προσφερθούν στην Κύπρο εμβόλια από τη γειτονική χώρα με την οποία η Κύπρος έχει στρατηγική σχέση. Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου υποσχέθηκε στον Κύπριο Πρόεδρο να εξετάσει το ενδεχόμενο με τις αρμόδιες αρχές του Ισραήλ και να επανέλθει εντός των προσεχών ημερών. Στην ερώτηση αν αυτή η κίνηση δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα με τις Βρυξέλλες, ο Ν. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά.
Και αν δεν έχουν πέσει στην αντίληψή του αυτές οι εξελίξεις, τότε αποκλείεται να ξέρει ότι η Ουγγαρία έχει ακολουθήσει το δικό της δρόμο δείχνοντας εμπιστοσύνη στο ρωσικό εμβόλιο, κάτι που εξόργισε την ΕΕ για γεωπολιτικούς λόγους αλλά, όπως αναμενόταν, δεν επέβαλε κυρώσεις στο καθεστώς Ορμπαν.
Υπάρχει και η κακή εκδοχή: Να είναι ενημερωμένος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης και να λέει συνειδητά ψέματα.
Σημασία έχει η ουσία.
Μπορεί η κυβέρνηση να μη θέλει να παραβεί τον ευρωπαϊκό κανόνα της αποφυγής μονομερών ενεργειών και αυτό θα ήταν προς συζήτηση αν είχε την υπευθυνότητα να συνομιλήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διαχείριση της πανδημίας στην οποία αποτυγχάνει παταγωδώς.
Έχει, όμως, ηθική υποχρέωση απέναντι στην δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία να κάνει ό,τι μπορεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για να διεκδικήσει όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Χρειάζονται συμμαχίες, στρατηγική και διπλωματική δεινότητα για να πετύχει αποτελέσματα.
Δεν έχει τίποτα από αυτά. Εχει μόνο αυταράσκεια, που σε συνδυασμό με την διαχειριστική ανικανότητα, σκοτώνει.
Και δεν είναι μέρες για να χρησιμοποιούνται μεταφορικά τέτοιες λέξεις - με τόσο θάνατο γύρω...
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: