Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Αιώνιοι πρωτοετείς

Τ
ο ’χουν απωθημένο με τα Πανεπιστήμια στα σώματα ασφαλείας, δεν μπορεί! Σύμπλεγμα κατωτερότητος καραμπινάτο. Δεκαετίες ολόκληρες τα καμάρια καραβανάδων και χωροφυλάκων προσπαθούν κατά τα φαινόμενα να μπουν με εξετάσεις και παρ’ ελπίδα δεν καταφέρνουν να πιάσουν, όχι τη βάση του δέκα, αλλά ούτε καν τη μονάδα, με εξευτελιστικό επακόλουθο να απορρίπτονται συστηματικά. Παρόμοιες επιδόσεις προκαλούν ανατριχίλα στη Νίκη Κεραμέως· παθολογική ορθοτριχίαση σε συνδυασμό με παρεμπίπτουσες αλλεργίες, προεξαρχούσης της επιπεφυκίτιδας, που την κάνει να βλέπει μυωπικά το ούτως ή άλλως θολό τοπίο της Παιδείας.
Αυτοβούλως και αναφανδόν αμετάπειστη προστάτιδα των ενστόλων η υπουργός, προτού υψώσει τον πήχη των προϋποθέσεων εισαγωγής, βάρεσε την γκλάβα της εμμονικά στις κοτρόνες του ντουβαριού που χτίζει περιμετρικά των ΑΕΙ, εν είδει απόρθητου κάστρου με σπασμένα γυαλιά και συρματοπλέγματα στην κορφή των τειχών. Μάτωσε μεν το κρανίο της, πλην όμως βρήκε αλάνθαστη λύση, αφού προηγουμένως συνεννοήθηκε με τον καπτάν - Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όστις πασχίζει για την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου και τη συνακόλουθη πνευματική πρόοδο των υφισταμένων του.
Νταλαβέρι μελετημένο στην πέννα από αλμπάνηδες μαστοράντζες νεοφιλελεύθερης κοπής. Αποφάσισαν, λοιπόν, από κοινού να μπάσουν στη ζούλα στο Πανεπιστήμιο κάτι χιλιάδες άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., «άριστους» με μετατροπή του «γιώτα» σε «ήτα» και προσθήκη ξέμπαρκου άγνωστου «χι», σαν να λέμε εντελώς άχρηστους. Και μάλιστα εφ’ όρου ζωής, ακριβέστερα ώς τη συνταξιοδότησή τους σε βαθιά γεράματα. Σκέφτηκε σοφά η μακρυφτέρουγη Νίκη –καμιά σχέση με την άπτερο– ότι τώρα που θα εκδιώξει από τις σχολές τούς αιώνιους φοιτητές έξι χρόνια έπειτα από την εγγραφή τους, εάν δεν στεφθούν πτυχιούχοι εντωμεταξύ, άπαντες οι μπασκίνες, οίτινες παριστάνουν τους ακαδημαϊκούς πολίτες, θα διαγραφούν πανθομολογουμένως και μετ’ απολύτου βεβαιότητος. Παραβιάζοντας ανερυθρίαστα κάθε ίχνος της προσήκουσας δεοντολογίας, τους προσφέρει το προνόμιο της μονιμότητας μπας και ξεστραβωθούν με τα χρόνια και κατοχυρώσουν κάνα ευκολάκι επιλογής του πρώτου εξαμήνου. Φρούδες προσδοκίες για ανεπίδεκτα μαθήσεως άτομα, τους λωβούς του εγκεφάλου των οποίων όσο κι αν ξεφλουδίζεις δεν πρόκειται να συλλέξεις φαιά ουσία ούτε δράμι.
Κουκούτσι μυαλό, πά’ να πει. Δεν θα φέρουν περίστροφο επιπροσθέτως. Φοβούνται μην τους το αρπάξουν στα καλά καθούμενα τίποτα μπαχαλάκηδες κι αγριέψουν στο μη περαιτέρω οι καταστάσεις. Απεναντίας θα κρατούν κλομπ. Αυτό και να τους το πάρουν, δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο. Στην τρίτη ροπαλιά θα γίνει χίλια κομμάτια το θλων, τέμνον και αμβλύ όργανο χωρίς να πάθει ούτε αμυχή η ξερή κεφαλή των οργάνων της τάξεως. Είπαμε, το ιδιοφυές σχέδιο τυγχάνει καρατσεκαρισμένο με υπολογισμένη στο έπακρο και την πιο απίθανη λεπτομέρεια. Τι ’ν’ ο κάβουρας, τι ’ναι το ζουμί του, πολλώ δε μάλλον η ανύπαρκτη διάνοια όσων τα φορτώνουν στις δαγκάνες του.
Σκοπίμως θα κρέμεται έωλα ένα ζευγάρι χειροπέδες στο ύψος της κωλότσεπης στη ζώνη τους, με ανομολόγητο στόχο να τους δέσουν στα έδρανα των αμφιθεάτρων οι απείθαρχοι εξτρεμιστές και να παρακολουθήσουν εκόντες - άκοντες τις παραδόσεις των καθηγητών, μήπως σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και στροφάρει αναπάντεχα το τσερβέλο τους. Φως φανάρι πως το επιτελικό κράτος του Κούλη εμφορείται από ανυπέρβλητα δημοκρατικά ιδεώδη. Οι αλήστου μνήμης Συνταγματάρχες εισήγαγαν στρατό και αστυνομία στο Πολυτεχνείο κάποιο κατασκότεινο βράδυ πάνω στις ερπύστριες. Η κυβέρνηση των αρίστων, απεναντίας, επιχειρεί να τους βάλει μέρα μεσημέρι και για πάντα με ερμαφρόδιτες διατάξεις εκμαυλίστριες.

Δημήτρης Νανούρης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: