Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Η ΟΠΠΙ αναλαμβάνει... τη φύλαξη των πανεπιστημίων

Τουλάχιστον 1.000 προσλήψεις αστυνομικών και ειδικών φρουρών που θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. και θα έχουν ως αντικείμενο τη φύλαξη των πανεπιστημίων ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδης σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια, αλλά και την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο με τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», φέτος, θα εφαρμοστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, η οποία θα διαμορφώνεται ως ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων όλων των υποψηφίων του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου. Αναφορικά δε με τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων, η υπουργός διευκρίνισε ότι φέτος θα ισχύσουν οι ανακοινωμένοι από το υπουργείο Παιδείας συντελεστές βαρύτητας, ενώ τους επόμενους μήνες θα ανακοινωθούν οι νέοι συντελεστές βαρύτητας από τα τμήματα των ΑΕΙ και οι οποίοι θα ισχύσουν από του χρόνου, δηλαδή για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών 2022. Για του χρόνου μετατίθεται και η εφαρμογή της συμπλήρωσης μηχανογραφικού σε δύο φάσεις. Συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 2022, οι υποψήφιοι:
  • Στη πρώτη φάση, θα καλούνται να συμπληρώσουν ένα περιορισμένο αριθμό σχολών, περίπου 15-18 σχολές από το ίδιο επιστημονικό πεδίο.
  • Στη δεύτερη φάση συμμετέχουν μόνο όσοι υποψήφιοι δεν πέρασαν σε κάποιο τμήμα που είχαν δηλώσει κατά την πρώτη φάση, διεκδικώντας μία από τις κενές θέσεις που περίσσεψαν.
Παράλληλα, με το νέο σχέδιο νόμου εισάγεται και η δυνατότητα οι τελειόφοιτοι να συμπληρώνουν ένα προαιρετικό μηχανογραφικό για τη φοίτησή τους σε δημόσια ΙΕΚ με βάσει τον βαθμό απολυτηρίου τους. «Στόχος των αλλαγών είναι να γίνεται συνειδητά η επιλογή των σπουδών των υποψηφίων μετά το Λύκειο» επανέλαβε πολλές φορές η αρμόδια υπουργός.
Όπως είχε προαναγγείλει η Νίκη Κεραμέως, στο παρόν νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται και διατάξεις για την ίδρυση ειδικού αστυνομικού σώματος στα Πανεπιστήμια, με τους δύο υπουργούς που παραχωρούσαν τη συνέντευξη να προαναγγέλλουν για αρχή 1.000 προσλήψεις αστυνομικών και ειδικών φρουρών για τη φύλαξη κυρίως των πέντε μεγαλύτερων ΑΕΙ της χώρας (ΟΠΑ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Πατρών). Το νέο σώμα θα ονομάζεται Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), θα στελεχώνεται από κατωτέρους αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς και θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία. Τα μέλη του νέου σώματος θα διατίθενται αναλόγως, θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση από την αστυνομία και θα φέρουν ειδική στολή αλλά όχι πυροβόλα όπλα. Θα στεγάζονται σε χώρους των ΑΕΙ και θα κάνουν περιπολίες, ενώ θα έχουν και προανακριτικά καθήκοντα. Μάλιστα, σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν τις διαδικασίες δικογραφιών.
Επιπλέον το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για:
  • Έλεγχο εισόδου-εξόδου
  • Δημιουργία ζωνών ελεγχόμενης πρόσβασης με cctv και λειτουργία σε κάθε ΑΕΙ κέντρο λήψης σημάτων συνδεδεμένο με αστυνομία.
  • Κέντρο διαχείρισης καταστροφών και συμβάντων
  • Ύπαρξη τεχνικού ασφαλείας ανά ΑΕΙ για μελέτες πυροπροστασίας και αναβάθμιση φωτισμού, εγκαταστάσεων και κοινόχρηστων κτιρίων
  • Ορισμός προσώπων από την αστυνομία και την πυροσβεστική που θα είναι σε άμεση επαφή με τις διοικήσεις των ΑΕΙ
  • Συγκρότηση υποομάδας ήπιας κοινοτικής αστυνόμευσης, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό ΕΛΑΣ. Θα αποτελείται από νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς μέσω ΑΣΕΠ και θα εκπαιδευτούν, ενώ ο εξοπλισμός θα οριστεί από την ΕΛΑΣ και θα διατίθενται στα ΑΕΙ.
Ανακοινώσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση
α) Oι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους για τα ΑΕΙ θα πραγματοποιηθούν μόνον με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως αξιολόγησης, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών. Οι λοιποί όροι για τη διεξαγωγή των εξετάσεων θα καθορισθούν σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων των ΑΕΙ.
β) Ως προς τις παραδόσεις των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, ισχύουν όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου της 29ης Δεκεμβρίου 2020 (https://www.minedu.gov.gr/news/47435-29-12-20-enimerosi-gia-tin-poreia-dianomis-ton-didaktikon-syggrammaton). Η συντριπτική πλειονότητα των συγγραμμάτων έχει παραδοθεί στους δικαιούχους φοιτητές. Κάποιες μεμονωμένες καθυστερήσεις σε συγκεκριμένες πόλεις οφείλονται στην υπερφόρτωση των εταιρειών ταχυμεταφορών και στις έκτακτες συνθήκες και περιορισμούς που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας. Το Υπουργείο Παιδείας παραμένει σε διαρκή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των εκδοτών και των εταιρειών ταχυμεταφορών, παρακολουθώντας την πορεία παράδοσης των συγγραμμάτων προς τους φοιτητές που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η εξεταστική περίοδος θα αρχίσει κατ’ αρχήν μετά την 27η Ιανουαρίου 2021, εκτός εάν τα τμήματα κρίνουν ότι μπορούν να αρχίσουν νωρίτερα, με τη σύμφωνη γνώμη της συγκλήτου του κάθε ιδρύματος.
γ) Οι δικαιούχοι φοιτητές, που για οποιοδήποτε λόγο δεν κατάφεραν να υποβάλλουν σχετική δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα διανομής των συγγραμμάτων ΕΥΔΟΞΟΣ εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας ή ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (από μετεγγραφή, μετακινηθέντες κλπ), θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση, εντός νέας προθεσμίας που θα ανακοινωθεί σύντομα. Έτσι θα καταστεί δυνατή η συμμετοχή τους στην επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου.
δ) Ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του εαρινού εξαμήνου, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, η κατ’ αρχήν πρόθεση του Υπουργείου είναι να υπάρξει ενιαία λύση για όλη τη χρονική περίοδο, ώστε να αποφεύγονται μαζικές μετακινήσεις και να επιτευχθεί η μικρότερη δυνατή αναστάτωση των φοιτητών και των οικογενειών τους, αλλά και του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων. Οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν κατόπιν των εισηγήσεων της Επιτροπής των ειδικών, βάσει και των εγγύτερων προς την ημερομηνία έναρξης του εξαμήνου επιδημιολογικών δεδομένων.
ε) Ο χρόνος διεξαγωγής των κατατακτήριων εξετάσεων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και θα συζητηθεί στην Επιτροπή των ειδικών.

Διαλεκτή Αγγελή
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: