Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Ουαί υμίν...

«Δεν είμαστε κανένα μπακάλικο».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου και Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Πατέρας Αθηναγόρας, μιλώντας χθες βράδυ στο Action 24, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση υποχώρησε και όχι η Ιερά Σύνοδος σε σχέση με τη λειτουργία των ναών την ημέρα των Θεοφανείων, ενώ επιχειρηματολόγησε υποστηρίζοντας ότι το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας είναι σημαντικότερο των νόμων.
Πράγματι, δεν είναι μικρομεσαίοι εμποράκοι που τη μια κατεβάζουν ρολά, την άλλη κάνουν click away και μετά κλείνουν, ενδεχομένως, οριστικά.
Και γι αυτό αψηφούν τα περιοριστικά μέτρα που αποφασίζονται για τους άλλους, χωρίς δισταγμούς και χωρίς κυρώσεις.
Ο πατέρας Χαράλαμπος Κοπανάκης, μιλώντας στο tvxs, εκτίμησε ότι αν αυτή την ανταρσία την αποτολμούσε ο χώρος της εστίασης, θα υπήρχε σκληρή καταστολή.
Πράγματι, δεν υπάρχει άλλος χώρος εργασίας που θα μπορούσε να κηρύξει ανυπακοή τόσο προκλητικά και ανενδοίαστα.
Όσοι το έκαναν, ελάχιστοι, έχουν αντιμετωπιστεί ως εγκληματίες και έχουν τιμωρηθεί παραδειγματικά.
Η εικόνα της αστυνομίας κοντά σε ναούς, δήθεν για να παρέμβει αν χρειαστεί, έκανε ακόμη πιο δραματική την ταπείνωση της πολιτείας από την Εκκλησία.
Για να σώσει τα προσχήματα της αναδίπλωσής της, η κυβέρνηση έφτιαξε ένα σκηνικό ελέγχου για την αποφυγή συνωστισμού και υπερμετάδοσης.
Μόνο που η ντροπή δεν κρύβεται. Η κυβερνητική απόφαση ήταν για κλειστές εκκλησίες. Ανοιχτές εκκλησίες σημαίνει παραβίαση του νόμου την οποία οι αρχές παρακολουθούν απαθείς.
Οι παθιασμένοι πολέμιοι της ανομίας στα πανεπιστήμια και στα Εξάρχεια σιωπούν. Οι αποφασισμένοι να πατάξουν κάθε είδους μπάχαλο δεν ξέρουν και δεν βλέπουν.
Ο «σερίφης» που, άμα λάχει, κάνει επικηρύξεις σε στυλ Αγριας Δύσης, μπροστά στο αντάρτικο των ιεραρχών, «κλίνει στο ράσο», κατά την έκφραση  του Ν. Χαρδαλιά όταν προσπάθησε να δικαιολογήσει το χειροφίλημα του ιερέα.
Ο φλύαρος Αδωνις Γεωργιάδης δεν μπόρεσε να κρατηθεί και του ξέφυγε μια αλήθεια: Στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση αγνόησε τις εισηγήσεις των ειδικών και ρίσκαρε τη διάδοση της πανδημίας για να μην ενοχλήσει την Εκκλησία.
Η θρησκευτική πίστη είναι προσωπικό βίωμα, απόλυτα σεβαστό.
Η  παραβίαση του νόμου είναι απαράδεκτη σε ένα κράτος δικαίου.
Η ασυλία της Εκκλησίας, όταν παρανομεί, είναι ανεκτή σε μια χώρα με υπανάπτυκτους θεσμούς και καχεκτική δημοκρατία.
Στη δική μας, δηλαδή.
 
Πηγή: tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: